Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Mam drzwi wejściowe o otworze w ścianie - szer 110 i wys 232. I nie wiem, co wybrać:

- drzwi drewniane o takich wymiarach, ale koszt ponad 5 - 6 tysięcy złotych, co uważam za przesadę;

- drzwi drewniane lub stalowe o wys. 210 + naświetle o wys. 22 cm;

- drzwi drewniane lub stalowe o wys. 210.

Ostatnie rozwiązanie jest o tyle kłopotliwe (ale być może słuszne), że linia okien (i dach) jest w prawej strony obniżona, a z lewej podwyższona o pół metra. I drzwi sa na jednej linii z lewą stroną. Gdy więc o 22 cm obniżę drzwi, będzie to wymiar pośredni.

Rozwiązanie z naświetlem natomiast też nie do końca jest dobre, bo naświetle 22 cm jest - jak gdzieś się dowiedziałem - trochę za małe, aby to jakoś wyglądało.

Macie jakieś sugestie?

Michał

https://forum.murator.pl/topic/111302-wysoko%C5%9B%C4%87-drzwi-wej%C5%9Bciowych-nietypowe-lub-drogie/

witam!

z twojego postu wnioskuję że masz już te otwory wymurowane i najlepiej byłoby założyć to co ma być.

jednak jeśli nie jest to jeszcze wymurowane to my zrobiliśmy niższy otwór drzwiowy. miał być w jednej linii z bocznymi oknami a tak jest niżej i nawet nieźle to wygląda. pojeździj po okolicy gdzie się dużo buduje nowych domów może coś podglądniesz- ja tak robię :D

pozdro

Wymurowane już jest, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby obniżyć. Też się do tego rozwiązania skłaniam, choć pewności jeszcze nie mam. Cena na pewno odgrywa istotną rolę.

Michał

też mam podobny otwór, taki był w projekcie i taki powstał, teraz przy rozpatrywaniu ewentualnej zaślepki tego otworu w postaci drzwi wejściowych wybrałem (choć jeszcze nie zrealizowałem) rozwiazanie z obniżeniem otworu