Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem

araks

Recommended Posts

ja ogrzwam pradem 140 m2, dom z ytongu na poddaszu 25 cm wełny.

Za okres 1 pazdziernik 2008 1 listopad 2008 spaliłem prądy za 210 zł do celów grzewczych. czy to dużdzo wazne zero ??? odpowiedz sobie sam - tona wegla kosztuje obecnie 800 zł a dodakowo ja nie mam pieprzenia z paleniem. mam licznik 2- taryfowy ale zadnych pieców akumulacynych tylko konwektory Atlantic. acha no i bardz wazne - nie mam okien od północy a wiekszośc od południa.

wszelka akumulacja to zaprzeczenie sterowalności, czyli zawsze wieksze zużycie niż potrzeba. mało tego straty na akumulację znacznie przekraczają różnice wynikającą z drugiej taryfy. A do tego wyższy koszt zakupu i gorszy komfort. Najmniej zapłacimy jak zużyjemy dokładnie tyle ile potrzeba, należy się więc skupić na izolacji i wentylacji.

Gość ZW
... straty na akumulację znacznie przekraczają różnice wynikającą z drugiej taryfy. A do tego ... gorszy komfort. ....

? :o

Żeby koledze araksowi nie robić wody z mózgu czy mógłbyś pokrótce wyjaśnić

1. Cóż to takiego "straty na akumulację" i skąd się biorą ?

2. Dlaczego akumulacja to gorszy komfort ? Czy każde otworzenie drzwi powinno wymagać regulacji temperatury w pokoju i wtedy jest OK ?

W przeciwieństwie do Ciebie sprawdziłem na własnej skórze (1) - jest to nieprawda. Pozbawienie się akumulacji oznacza wzrost kosztów o ok 30%. Pomijam czy przy dzisiejszych ociepleniach jest w ogóle możliwe pozbawić się akumulacji ;)

Co do komfortu nie wypowiadam sę - de gustibus... choć sam wolę stałą temperaturę.

pozdrawiam

Pomijam czy przy dzisiejszych ociepleniach jest w ogóle możliwe pozbawić się akumulacji ;)

Gwoli wyjaśnienia: Wgregor ociepla (ups... izoluje) od wewnątrz.

Ja postawiłem na akumulację: 50m3 betonu w podłodze + ściany z silki24 + 25m3 betonu w stropie.

Pozdrawiam,

MCB

Czy na rynku występują kotły akumulacyjne (np. jak kocioł gazowy) które można umieścić w pomieszczeniu gospodarczym lub kotłowni i czerpać z niego energie do ogrzania domku?

tak, jest to po prostu duży zbiornik na wodę w którym umieszcza się grzałkę, przez 12 godzin taniej taryfy woda się tam podgrzewa żeby przez pozostałe 12 godzin drogiej taryfy było z czego brać CO oraz CWU

całość ekonomicznie bezzasadna, ten sam efekt można uzyskać bez montażu instalacji CO, stawiając w każdym pokoju marketowy tani grzejnik elektryczny wraz z sterownikiem wyłączającym go w dzień

pytanie czy ty masz już u siebie zamontowane kaloryfery ??

nie mam jeszcze kaloryferów - jestem na etapie wyboru ogrzewania. Dom zacznie budowac się wiosną. Teraz już jednak muszę zdecydować, jakie ogrzewanie wybiorę. Szukam, liczę i dalej nie wiem: prąd, propan -butan, czy pellet. Aktualnie szukam jak najwięcej info o ogrzewaniu prądem: kosztach instalacji, kosztach ogrzewania, rodzajach pieców...

Ja u siebie z braku dostepu do gazu ziemnego ma byc za 4 do 5 lat zrobilem ogrzewanie elektr. kuchnia hol i lazienka maty grzejne akumulacyjne,pokoje piece duohity dimplexa, salon dwa pice z dynamicznym rozladowaniem baniak na wode 200l wszystko na druga taryfe.Ale poprowadzilem rownierz tradycyjne co. czyli rury w podlodze i wymorowalem rowniez komin na piec gazowy tak na wszelkie w jakby sie kiedys koncepcja sposbu grzania zmienila.

ja ogrzwam pradem 140 m2, dom z ytongu na poddaszu 25 cm wełny.

Za okres 1 pazdziernik 2008 1 listopad 2008 spaliłem prądy za 210 zł do celów grzewczych. czy to dużdzo wazne zero ??? odpowiedz sobie sam - tona wegla kosztuje obecnie 800 zł a dodakowo ja nie mam pieprzenia z paleniem. mam licznik 2- taryfowy ale zadnych pieców akumulacynych tylko konwektory Atlantic. acha no i bardz wazne - nie mam okien od północy a wiekszośc od południa.

800 zł cena węgla najwięksa bzdura jaką ostanio słyszałem. Zanim napiszesz pomyśł. Ostanie ceny to maź 650

800 zł cena węgla najwięksa bzdura jaką ostanio słyszałem. Zanim napiszesz pomyśł. Ostanie ceny to maź 650

A słyszałeś człeku dobry o relatywiźmie. Może u Ciebie, 200 m. od kopalni i z dopłatą do deputatu węglowego, to czarne złoto może i kosztować 200 zł.

Ale jak zwykły szarak chce kupić węgiel, to napotyka coś takiego:

http://www.allegro.pl/item469848021_ekogroszek_eko_groszek_piekarski_z_kwk_julian.html

(...)

A słyszałeś człeku dobry o relatywiźmie. Może u Ciebie, 200 m. od kopalni i z dopłatą do deputatu węglowego, to czarne złoto może i kosztować 200 zł.

Ale jak zwykły szarak chce kupić węgiel, to napotyka coś takiego:

http://www.allegro.pl/item469848021_ekogroszek_eko_groszek_piekarski_z_kwk_julian.html

Ho ho ho - ostatnie ceny z LM - 920pln/tona ... - somsiad nabywał ostatnio - stąd wiem ...

Może u Ciebie, 200 m. od kopalni i z dopłatą do deputatu węglowego, to czarne złoto może i kosztować 200 zł.

hi hi hi

ProStaś nie denerwuj się, wyluzuj

a 200 m od kopalni za tonę wołają 550 - 600 zł, węgiel strasznie poszedł do góry na wiosnę można było kupić po 450 zł a teraz :wink:

a tak na marginesie to ja grzeję elektryką /kominek też swoje daje/ co prawda domostwo mam małe ale jak dla nas wystarczające, nie napiszę wam ile zużywam energii elektrycznej, nie ma to znaczenia wiadomo dom domowi nie jest równy napiszę tylko jakie mam proporcje zużycia

taryfa tania - 90 %

taryfa droga- 10%

1 listopada zakończyłem rok rozliczeniowy. Taryfa G12W

muszę powiedzieć że jestem zadowolony z rachunków, a jak się decydowałem na taki rodzaj ogrzewania to oczywiście wszyscy pukali się w czoło, ale rok mam za sobą i nie zrujnowało mnie.

Nie wiem co bym zrobił jak bym miał dostęp do gazu ziemnego, ale nie miałem takiej szansy i wybrałem elektryczność.

Powodzonka więc życzę

a tak na marginesie to ja grzeję elektryką /kominek też swoje daje/ co prawda domostwo mam małe ale jak dla nas wystarczające, nie napiszę wam ile zużywam energii elektrycznej, nie ma to znaczenia wiadomo dom domowi nie jest równy napiszę tylko jakie mam proporcje zużycia

taryfa tania - 90 %

taryfa droga- 10%

1 listopada zakończyłem rok rozliczeniowy. Taryfa G12W

muszę powiedzieć że jestem zadowolony z rachunków, a jak się decydowałem na taki rodzaj ogrzewania to oczywiście wszyscy pukali się w czoło, ale rok mam za sobą i nie zrujnowało mnie.

Nie wiem co bym zrobił jak bym miał dostęp do gazu ziemnego, ale nie miałem takiej szansy i wybrałem elektryczność.

Powodzonka więc życzę

Super, możesz podać jakieś dane, chałupa, ocieplenie, ilość osób i system grzewczy, ewentualnie realne koszty ? Please, :lol:

Jestem wyluzowany, acz nie lubię takiej retoryki: itp.

Pozdrawiam.

ProStaś napisał

możesz podać jakieś dane

jasne że mogę :wink:

chałupa, ocieplenie, ilość osób i system grzewczy, chałupa, ocieplenie, ilość osób i system grzewczy, ewentualnie realne koszty ?

chałupa - no może za duże słowo w moim przypadku, powiedzmy domek, powierzchnia użytkowa nieco ponad 70m2, domek z mieszkalnym poddaszem.

ocieplenie - ściany nośne pustak max 30 cm + 10 cm styropianu, podłoga na gruncie 2x5 cm styropianu, dach-25 cm wełna Uni Mata, 15 między krokwie+10 w poprzek krokwi,

ilość osób- przeważnie 3

system grzewczy- dół podłogowe akumulacyjne, kable grzewcze + 10 cm betonu, piętro-konwektory najtańsze z hipermarketu, kominek Tarnava 14kW z grawitacyjnym DGP, CW -zbiornik pojemnościowy 120 l

cały system grzewczy + bojler CW podpięty pod zegar sterujący, uruchamia się tylko w taniej taryfie. Nie mam płyty grzewczej w kuchni tylko mam kuchenkę na propan-butan /piekarnik elektryczny/ bałem się że jak zabraknie prądu to nie będzie obiadu

realne koszty - nie wiem o co chodzi ale myślę że o wydatki związane z ogrzewaniem elektrycznym na etapie jego instalacji? a więc robił mi to kumpel ale na fakturę potrzebowałem rachunku, na parterze mam 4 strefy grzewcze, cóż poradzić to taka amerykańska moda na otwarte domostwa, a więc kosztowało mnie to nie całe 5000 zł jeżeli jeszcze doliczymy kable do sterowania i zasilania całego ogrzewania które rozkładał mi elektryk powiedzmy 1000 zł no i oczywiście grubsze wylewki ale nie mam pojęcia jaki to rząd wielkości no może 500 zł razem więc dało by wszystko powiedzmy 6500 zł, na piętrze konwektory ale to nie jest wielki wydatek powiedzmy jakieś 500 zł.

razem więc mamy 7000 zł.

ogrzewanie firmy ELEKTRA

myślę że odpowiedziałem na wszystkie pytania?

acha jeszcze jedno,

lodówka chodzi u mnie cały czas, nie siedzę po ciemku, radio lub sprzęt gra mi muzę w czasie dnia, mam telewizor i kompa też i nie na dynamo tylko na prąd

nie siedzę w kufajce i kalesonach ale lubię luźne stroje jak koszulka, spodenki ewentualnie dresy, tak więc muszę mieć ciepło, oczywiście kominek jest podstawowym źródłem ciepła ale noszę się z takim zamiarem aby jeden miesiąc grzać samą elektryką , drewno jednak też kosztuje, ale mam szlaban od mojej połowicy :wink:

Pozdrawiam