zezo 06.11.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 araks napisał proszę o podanie jeszcze kwoty jaką musiałeś zapłacić za roczne ogrzewanie swojego domku. wybacz ale nie wiem, musiał bym zebrać wszystkie rachunki a dzisiaj mi się nie chce szukać, zresztą nic ci to nie da, co prawda domek mam oddany ale nie przebywamy tam jeszcze cały czas powiedzmy że średnio jesteśmy 2 tygodnie w miesiącu, myślę że jak byśmy nawet przebywali cały czas to powiem tak W moim przypadku była to trafiona decyzja z ogrzewaniem elektrycznym, ale muszę też powiedzieć że jak bym budował dom duży powiedzmy o powierzchni 150 m2 to nie wiem czy bym się zdecydował na ogrzewanie elektryczne, musiał bym wszystko dokładnie przemyśleć. Powodzonka życzę w dążeniu do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.11.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 O ekonomicznym ogrzewaniu energią elektryczną możemy mówić tylko w sytuacji małego zapotrzebowania na ciepło (dom energooszczędny lub niskoenergetyczny). Poprawna pod względem kosztów może być zarówno koncepcja domu o małej akumulacyjności z precyzyjną automatyką sterującą lansowana przez Wgregora jak i domu o większej akumulacyjności z grzejnikami konwektorowymi, o której pisze coulignon, czy rozwiązanie z akumulacyjnym ogrzewaniem połogowym, którą zastosował m.in. j-j, czy zezo.Ja wspomnę o jeszcze innych możliwościach przy ogrzewaniu prądem, jakie daje zastosowanie pompy ciepła. Rozwiązanie to można z zastosować w domach gorzej izolowanych (np. remontowanych), tam, gdzie zwykłe ogrzewanie energią elektryczną byłoby ekonomicznie nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi1102 23.11.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 może ktoś ogrzewa mieszkanie promiennikami ecosun bardzo proszę o opinie koszty eksploatacji firma produkująca ze szczecina rotal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 24.11.2008 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 wszelka akumulacja to zaprzeczenie sterowalności, czyli zawsze wieksze zużycie niż potrzeba. mało tego straty na akumulację znacznie przekraczają różnice wynikającą z drugiej taryfy. A do tego wyższy koszt zakupu i gorszy komfort. Najmniej zapłacimy jak zużyjemy dokładnie tyle ile potrzeba, należy się więc skupić na izolacji i wentylacji. ale jak bez akumulacji grzać dokładnie wtedy kiedy jest drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 24.11.2008 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 drogo jest gdy dom nie jest izolowany. w domach izolowanych na ogrzewanie idzie 15-20 kWh /m2rocznie . przy braku cyrkulacji na wodę uZytkową 400 do 500kWh rocznie na osobę , reszta "prądu " to to co dotej pory płacisz, świtło tv komputer. czyli jak dom 150m2 i 4 osoby ogrzewanie + woda to 5000 kWh x 0.45 zł czyli prawie tyle co stała opłata za gaz, bez zużycia gazu. a straty na akumulacji przrkraczają zapotrzebowanie - straty na zasobniku i piecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 24.11.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 ... a straty na akumulacji przrkraczają zapotrzebowanie - straty na zasobniku i piecach. Straty na akumulację = straty na piecach ? A jeśli podobnie jak większość grzejących prądem nie mam pieca, to też mam straty ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 24.11.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Druga taryfa ma sens tylko w przypadku dużego zasobnika, lub pieców akumulacyjnych. Dobowe straty na zasobniku i oddawanie ciepła przez dynamiczne piece akumulacyjne gdy nie chodzi wentylator (obudowa ma 60-70stC) są większe niż zyski z II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 24.11.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Druga taryfa ma sens tylko w przypadku dużego zasobnika, lub pieców akumulacyjnych. Dobowe straty na zasobniku i oddawanie ciepła przez dynamiczne piece akumulacyjne gdy nie chodzi wentylator (obudowa ma 60-70stC) są większe niż zyski z II taryfy. Primo - piece oddają ciepło do ogrzewanego pomieszczenia więc gdzie powstają owe straty ? Secundo - domy potrzebują ogrzewania także poza 2 taryfą, jakie ma znaczenie czy piec oddaje ciepło z wentylatorem czy bez ? Tertio - zysk z 2 taryfy to ok 30% kosztów. Nawet gdyby powstawały jakieś "straty na akumulacji" dlaczego sądzisz że przekraczają one 30 % ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Druga taryfa ma sens tylko w przypadku dużego zasobnika, lub pieców akumulacyjnych. Dobowe straty na zasobniku ................są większe niż zyski z II taryfy. To Ty ten zasobnik na dworze trzymasz? Bo ja swój mam w domu, i straty wynoszą równo, idealnie ZERO ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts