Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o układanie deski barlineckiej

qczek

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post na forum, wiec witam wszystkich :)

Mam takie małe pytanko. Chcę ułożyć deskę tak że z jednego pokoju przechodzi przez przedpokój i trafia do drugiego pokoju. Sumaryczna długość nie przekroczy zalecanych 8m a przedpokój jest wąski około 1,1m. Goście którzy mają to układać i podobno mają certyfikację barlinka, mówią że tak nie można, że trzeba dać listwy dylatacyjne w drzwiach (pomiędzy pokojem nr 1 i przedpokojem i pokojem nr 2 i drugim przedpokojem).

Na chłopski rozum nie widzę żadnego uzasadnienia, chyba tylko takie że łatwiej im będzie układać.

Mają racje?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

Krzysiek

Witam,

To mój pierwszy post na forum, wiec witam wszystkich :)

Mam takie małe pytanko. Chcę ułożyć deskę tak że z jednego pokoju przechodzi przez przedpokój i trafia do drugiego pokoju. Sumaryczna długość nie przekroczy zalecanych 8m a przedpokój jest wąski około 1,1m. Goście którzy mają to układać i podobno mają certyfikację barlinka, mówią że tak nie można, że trzeba dać listwy dylatacyjne w drzwiach (pomiędzy pokojem nr 1 i przedpokojem i pokojem nr 2 i drugim przedpokojem).

Na chłopski rozum nie widzę żadnego uzasadnienia, chyba tylko takie że łatwiej im będzie układać.

Mają racje?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

Krzysiek

Mają rację przede wszystkim w tym, że maja certyfikat Barlinka! Kazesz im robic inaczej bierzesz na siebie odpowiedzialnośc jezeli coś się stanie.

Weż z opakowania wskazówki układania i zobacz czy barlinek zaleca to co opowiadaja ci panowie! Czesto jest to na wyrost aby unikną problemów!

Jezeli miałbym szkic pomieszczeń mógłbym ci udzielic konkretnej rady.

Dzięki za odpowiedz

na rysunkach zaznaczyłem na zielono miejsce gdzie ma być deska. Od okna do okna jest niecałe 8m.

http://www.fiq.pl/zielonki/pierwsze_pietro_calosc.gif

http://www.fiq.pl/zielonki/drugie_pietro_calosc.gif

pozdrawiam

Krzysiek

Dół klaruje się dośc jasno, jezeli ułożysz dłuższą krawedzią deski do okna na przeciw drzwi nie trzeba dylatacji w drzwiach.

Kabina prysznicowa jest na ścianie sąsiadującej z deskami w korytarzu.

Musisz byc absolutnie pewny o doskonałym wyciagu w twojej łazience i szczelności kabiny. Woda moze przedostawa się do ścian i zawilgoci ją co moze miec niepożądany skutek dla desek. Miedzy deskami a pomieszczeniem

w którym nie ma desek nalezy wykonac dylatację. Co będzie na podłożu w tym pomieszczeniu?

Podstawowy warunek, że podłoże jest suche maksymalnie 1,5%. Zbadac moze tylko fachowiec przyrządem zwanym CM-ką. Nie daj się zwieśc, że folia paroszczelna 0,2 połozona w jednej warstwie załatwi sprawę. Obudzisz sie z ręką w nocniku.

Czy pod parterem jest garaż, piwnice itp. czy moze leży na gruncie rodzimym?

Trudniej jest na piętrze. Muszę razem z Ghostem to przeanalizowac.

Według mnie też dłuzsza krawędź deski do dłuzszej ściany. Jaka jest szerokośc posadzki z desek?

Wszystkie dylatacje przy ścianach muszą by czyste i szerokie na 18-mm. listwy powinieneś założyc o szerokości u podstawy 22mm.

Deski powinieneś ułożyc zanim założą futryny!. Dobry fachman potrafi sobie poradzi nawet jezeli są już futryny.

dzięki za odpowiedz,

w łazience nie będzie kabiny, to na przeciwko umywalki to miala być pralka, ale też jej tam nie będzie.

na podłodze jest wylewka, na nią pójdzie folia i taka płyta ekopor czy coś takiego.

na parterze jest salon i kuchnia,w tym cudzie nie ma niestety garażu :(

pozdro

krzysiek

dzięki za odpowiedz,

w łazience nie będzie kabiny, to na przeciwko umywalki to miala być pralka, ale też jej tam nie będzie.

na podłodze jest wylewka, na nią pójdzie folia i taka płyta ekopor czy coś takiego.

na parterze jest salon i kuchnia,w tym cudzie nie ma niestety garażu :(

pozdro

krzysiek

Pamietaj o jednym wylewka powinna byc sucha na całym swoim przekroju aż do styropianu 1,8%!!! Folia to najczęściej zmyłka, szczególnie 0,2mm i połozona w jednej warstwie i nie połączona szczelnie na zakładkach.

Ile lat ma ten dom czy mieszkanie? Na lub nad czym znajduje się parter? aka gruba jest wylewka?

Cementowa czy anhydrytowa? Kiedy wylana?

Odpowiedz na wszystkie pytania starannie i dokładnie.

parter znajduje się na ziemi bezpośrednio:), ma ogrzewanie podłogowe jeśli ma to znaczenie. na wylewkach sie nie znam, w kazdym razie sie nie pyli ;)

dom dopiero co zbudowany, wylewki były robione gdzieś pod koniec maja, grzeje w nim od 3 tygodni.

Generalnie to goście co sprzedają deskę ją ułożą, więc jak ułożą i się zrypie to ich sprawa. Ja kupuje usługę (7% vat :) a nie deski.

pozdrawiam

Krzysiek

aaaa..stary to zupełnie zmienia postać rzeczy myslałem (nie wiedzieć czemu) że to..mieszkanie chyba sie zasugerowałem deska barlinecka nie przychodzi mi jakos do głowy ze ludzie kłada barlinka w domach..swierzych..

Rozgrzewałes dwukrotnie raz stopniowo raz na full ogrzewanie podłogowe??

parter znajduje się na ziemi bezpośrednio:), ma ogrzewanie podłogowe jeśli ma to znaczenie. na wylewkach sie nie znam, w kazdym razie sie nie pyli ;)

dom dopiero co zbudowany, wylewki były robione gdzieś pod koniec maja, grzeje w nim od 3 tygodni.

Generalnie to goście co sprzedają deskę ją ułożą, więc jak ułożą i się zrypie to ich sprawa. Ja kupuje usługę (7% vat :) a nie deski.

pozdrawiam

Krzysiek

Jezeli tak podchodzisz to musisz sie zgodzic na ich warunki!!!

Zmienisz warunki a oni się zgodzą wtedy oni są odpowiedzialni!!

Stropy są młode. Czy są to stropy lane, czy może stropy lekkie?

Muszą zbadac wilgotnośc podłoża.

Jak grzejesz podłogówkę?

Przed układaniem posadzki musi byc zgodnie z protokółem cała podłogówka rozgrzewana. To jest warunek. Czasami trzeba rozgrzewac dwukrotnie!! Czy wylewka była z miksokreta czy lana z gruszki betoniarki samojezdnej.W domu jest jeszcze duzo wilgoci!

Dom stoi na gruncie rodzimym. Czy znasz izolację przeciw wilgoci kapilarnej (podciaganej) w stropie na parterze.

Jeżeli tak to napisz lub wrzuc szkic.

Lepiej zawczasu o tym pomyślec.

Pamiętaj całośc twojej posadzki na ogrzewanie podłogowe nie powinna przekraczac zgodnie z norma EN 0,10W/m2K. Nie przyklejona deska barlinecka do tego na eko-płycie przekracza tę wartośc o minimum 0,3W/m2K to spowoduje podkrecanie temperatury o jakieś 12C co wywoła wyższe koszty a poza tym drewno będzie poddane wyższym temperaturom co z kolei może spowodowac jego uszkodzenie. Deskę trójwarstwową powinno się kleic na ogrzewaniu podłogowym. No ale tam są fachowcy z licencją i to oni decydują. Ja mogę tylko pomóc.

No ale tam są fachowcy z licencją i to oni decydują. Ja mogę tylko pomóc.

i tak zapewne nie posłuchają..."certyfikat" barlinka dobre...od razu mi sie kojarzy jeden"koszykarz" który jak spadnie z własnego ego na własne widzimisię..to się zabije ..nie tak dawno ze dwa -trzy lata temu wieszczył smierć parkietom na rzecz tego 3mm nie wiedzieć do końca czego..trzymam ten artykuł..i kiedyś dalibóg go tym trzepnę ..

pozdrawiam

Krzysiek

Jezeli tak podchodzisz to musisz sie zgodzic na ich warunki!!!

Zmienisz warunki a oni się zgodzą wtedy oni są odpowiedzialni!!

Stropy są młode. Czy są to stropy lane, czy może stropy lekkie?

Muszą zbadac wilgotnośc podłoża.

Jak grzejesz podłogówkę?

Przed układaniem posadzki musi byc zgodnie z protokółem cała podłogówka rozgrzewana. To jest warunek. Czasami trzeba rozgrzewac dwukrotnie!! Czy wylewka była z miksokreta czy lana z gruszki betoniarki samojezdnej.W domu jest jeszcze duzo wilgoci!

Dom stoi na gruncie rodzimym. Czy znasz izolację przeciw wilgoci kapilarnej (podciaganej) w stropie na parterze.

Jeżeli tak to napisz lub wrzuc szkic.

Lepiej zawczasu o tym pomyślec.

Pamiętaj całośc twojej posadzki na ogrzewanie podłogowe nie powinna przekraczac zgodnie z norma EN 0,10W/m2K. Nie przyklejona deska barlinecka do tego na eko-płycie przekracza tę wartośc o minimum 0,3W/m2K to spowoduje podkrecanie temperatury o jakieś 12C co wywoła wyższe koszty a poza tym drewno będzie poddane wyższym temperaturom co z kolei może spowodowac jego uszkodzenie. Deskę trójwarstwową powinno się kleic na ogrzewaniu podłogowym. No ale tam są fachowcy z licencją i to oni decydują. Ja mogę tylko pomóc.

wilgoci raczej nie ma (nie czuje się jej)

co do ogrzewania podłogowego to jest ono tylko na dole (poziom 0) a na pierwszym i drugim piętrze są kaloryfery. Na dole mam płytki na podłodze a nie drewno.

Co do wylewki to była lana z takiej maszyny (nie gruszki) coś tam mieszali to szło wężem do takiego trójnoga który był postawiony w pomieszczeniu i z tego szła ta wylewka.

Pod domem jest podobno wylane ileś tam betonu, izolacja z tego co widziałem jest od fundamentu (coś tam wystawało ze ściany jak nie było elewacji). Pod wylewką na dole jest styropian, folia taka błyszcząca na to rury ogrzewania podłogowego i na to była wylana wylewka.

Myśle że będzie ok

pozdrawiam

krzysiek

ogrzewanie podłogowe a na nim kafle. Tak nawiasem z ciekawości pytam. Czy wylewka zanim ułożono kafle była wygrzewana według systemu i protokółu? Czy była mierzona wilgotnośc tej wylewki? W jaki sposób?To co pisałem o ogrzewaniu podłogowym dotyczy również kafli.

Jedno jest pewne- jak wynika z twojego ostatniego postu-deski bedą na normalnym jastrychu. Deski mogą byc ułożone pływająco. Ale tak jak opisałem w moim poście z 6 listopada o 23:38.

Koniecznie folia podłoże w dwóch warstwach i posklejane łączenia zakładek (30cm) i wywiniete na ściany 10cm. Mozesz jedną warstwę położyc folii PoliEtylenowej o grubości 0,4mm . Uwierz warto. Stropy są młode.

ogrzewanie podłogowe a na nim kafle. Tak nawiasem z ciekawości pytam. Czy wylewka zanim ułożono kafle była wygrzewana według systemu i protokółu? Czy była mierzona wilgotnośc tej wylewki? W jaki sposób?To co pisałem o ogrzewaniu podłogowym dotyczy również kafli.

Jedno jest pewne- jak wynika z twojego ostatniego postu-deski bedą na normalnym jastrychu. Deski mogą byc ułożone pływająco. Ale tak jak opisałem w moim poście z 6 listopada o 23:38.

Koniecznie folia podłoże w dwóch warstwach i posklejane łączenia zakładek (30cm) i wywiniete na ściany 10cm. Mozesz jedną warstwę położyc folii PoliEtylenowej o grubości 0,4mm . Uwierz warto. Stropy są młode.

Wylewka nie była wygrzewana wg jakiś wytycznych, po prostu włączałem ogrzewanie na różne temperatury przez tydzień tak żeby sobie popękała tam gdzie miała pęknąc (w kilku miejscach poszła rysa od ściany do ściany) i tyle.

Wilgotności nie mierzyłem. Kafelki są duże takie 40x40 z fugą 3mm, na kleju elastycznym, myślę że będzie ok.

co do wilgotności wylewki pod deske, to mam nadzieję że goście zmierzą :)

pozdrawiam

Krzysiek

Wylewka nie była wygrzewana wg jakiś wytycznych, po prostu włączałem ogrzewanie na różne temperatury przez tydzień tak żeby sobie popękała tam gdzie miała pęknąc (w kilku miejscach poszła rysa od ściany do ściany) i tyle.
Pęknięcia od ściany do ściany w kilku miejscach. Coś chyba jednak nie było zrobione ok. I chyba bym się zastanowił zanim położyłbym kafle na to.

Ja mam małe pęknięcie w jednym miejscu w mały wiatrołapie i się martwię, czy to nie będzie zbytnio pracować.