Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja folią kubełkową

dar80

Recommended Posts

Witam, właśnie skończyliśmy ławy i zrobiona została ściana fundementowa

czyli bloczek25cm+styro10cm+bloczek12cm

Majster zalecił zaizolować tą ścianę tylko folią kubełkową twierdząc że taka ściana lepiej oddycha i oddaje wilgoć.

Zastanawiam się tylko czy jest to wystarczająca izolacja pionowa?

Sama folia nie stanowi żadnej izolacji! Podniesienie się wód gruntowych powyżej ław fundamentowych spowoduje wpłynięcie wody pomiędzy ścianę a folię. Folia umożliwia jedynie wentylowanie ściany. Pozdrawiam.

Majster zalecił zaizolować tą ścianę tylko folią kubełkową twierdząc że taka ściana lepiej oddycha i oddaje wilgoć.

Ad czerwone. Tradycyjnie: a jak tam jest w projekcie :-?

i czy masz kierownika budowy :o

i kto to jest ten "majster" to jakiś Twój mistrz /majster/ duchowy???

masz dobrego majstra!!,

jak "oddycha" jest na rysunku http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

wody nie wpuści ale wypuci .

Jak montować? rysunek

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/5/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

tylko po co styropian ? chyba, że masz piwnicę.

Przecież po to ją wymyślono.

jest na rysunku http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

pytasz tak jakbym napisał że rynna to pół rurki umieszczonej tak by odprowadzać wodę z dachu, a ty a czy to odprowadzi wodę/ może dać rynnę do góry dnem?

przecież to proste materiały budowlane stosowane od lat!

No ale potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie? Czy tylko potrafisz cytować slogany, które wcale nie mówią o tym, że ta folia wody nie wpuści? Znasz zasadę naczyń połączonych? Ta folia tylko umożliwia wentylację ściany i właśnie po to ją wymyślono. Pozdrawiam.

Folia ta ma za zadanie odprowadzać wodę oraz osuszać (wentylować) ścianę fundamentową.

System naczyń połączonych nie ma tutaj nic do rzeczy, ponieważ zastosowanie tej folii ma sens tylko w przypadku stosowania drenażu, którym woda odprowadzana jest do kanalizacji deszczowej.

Można sobie chociażby przejrzeć (lub poczytać dla niemieckojęzycznych) podane materiały producenta w linkach kilka postów powyżej.

Stosowanie folii kubełkowej w przypadku kiedy nie ma drenażu jest z lekka pozbawione sensu ponieważ folia ta w rzeczy samej nie stanowi izolacji przeciwwilgociowej a tym bardziej przeciwwodnej.

No ale potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie? Czy tylko potrafisz cytować slogany, które wcale nie mówią o tym, że ta folia wody nie wpuści? Znasz zasadę naczyń połączonych? Ta folia tylko umożliwia wentylację ściany i właśnie po to ją wymyślono. Pozdrawiam.

Nie wiem o co chodzi? ja tylko o instrukcję podłem i rysunek z błękitnymi strzałkami obrazującymi wilgoć jako ideę i powód wymyślenie takiej folii. u nas w robili przychodnie NFZ i jakiś dowcipniś dał lepiszcza potem styropian i folię kubełkową, a obiekt nie ma piwnicy, drenż też był.

Nie wiem o co chodzi? ja tylko o instrukcję podłem i rysunek z błękitnymi strzałkami obrazującymi wilgoć jako ideę i powód wymyślenie takiej folii. u nas w robili przychodnie NFZ i jakiś dowcipniś dał lepiszcza potem styropian i folię kubełkową, a obiekt nie ma piwnicy, drenż też był.

nie wiem o co Ci chodzi :-?

To tak proste, że aż trudno jaśniej tłumaczyć.

A przeczytałeś choć raz swój poprzedni post? Czy aby rozumiesz co piszesz?

Nie potrafisz wytłumaczyć bo nie rozumiesz funkcji tej folii. A przecież to takie proste, wystarczy tylko trochę pomyśleć. Pozdrawiam.