dar80 05.11.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witam, właśnie skończyliśmy ławy i zrobiona została ściana fundementowaczyli bloczek25cm+styro10cm+bloczek12cmMajster zalecił zaizolować tą ścianę tylko folią kubełkową twierdząc że taka ściana lepiej oddycha i oddaje wilgoć. Zastanawiam się tylko czy jest to wystarczająca izolacja pionowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.11.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Trudno odpowiedzieć na to pytanie - nie wiemy jak głęboko masz wodę gruntową. Jeśli ściana fundamentowa nie stoi normalnie w wodzie to uważam, żę trzeba izolować dysperbitem, i dopiero wtedy dać folię kubełkową (chociaż może być też bez folii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.11.2008 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Sama folia nie stanowi żadnej izolacji! Podniesienie się wód gruntowych powyżej ław fundamentowych spowoduje wpłynięcie wody pomiędzy ścianę a folię. Folia umożliwia jedynie wentylowanie ściany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.11.2008 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Witam, właśnie skończyliśmy ławy i zrobiona została ściana fundementowa czyli bloczek25cm+styro10cm+bloczek12cm Majster zalecił zaizolować tą ścianę tylko folią kubełkową twierdząc że taka ściana lepiej oddycha i oddaje wilgoć. Zastanawiam się tylko czy jest to wystarczająca izolacja pionowa? Ad czerwone. Tradycyjnie: a jak tam jest w projekcie i czy masz kierownika budowy i kto to jest ten "majster" to jakiś Twój mistrz /majster/ duchowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 06.11.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Majster zalecił zaizolować tą ścianę tylko folią kubełkową twierdząc że taka ściana lepiej oddycha i oddaje wilgoć. On też oddycha stopami??? Współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.11.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Witam, właśnie skończyliśmy ławy i zrobiona została ściana fundementowa czyli bloczek25cm+styro10cm+bloczek12cm Majster zalecił zaizolować tą ścianę tylko folią kubełkową twierdząc że taka ściana lepiej oddycha i oddaje wilgoć. Zastanawiam się tylko czy jest to wystarczająca izolacja pionowa? masz dobrego majstra!!, jak "oddycha" jest na rysunku http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur wody nie wpuści ale wypuci . Jak montować? rysunek http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/5/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf tylko po co styropian ? chyba, że masz piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.11.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 dobry to on będzie jak wie co z nią zrobić, a tego, znając życie, raczej nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.11.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 przy każdej rolce jest instrukcja, a gdyby wypadła można wydrukoć. Po to podałem linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ...wody nie wpuści ale wypuci ... A na jakiej podstawie twierdzisz, że wody nie wpuści?! Nie wiem co chciałeś napisać "wypoci" czy "wypuści"? . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.11.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Przecież po to ją wymyślono. jest na rysunku http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur pytasz tak jakbym napisał że rynna to pół rurki umieszczonej tak by odprowadzać wodę z dachu, a ty a czy to odprowadzi wodę/ może dać rynnę do góry dnem?przecież to proste materiały budowlane stosowane od lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.11.2008 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No ale potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie? Czy tylko potrafisz cytować slogany, które wcale nie mówią o tym, że ta folia wody nie wpuści? Znasz zasadę naczyń połączonych? Ta folia tylko umożliwia wentylację ściany i właśnie po to ją wymyślono. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 07.11.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Folia ta ma za zadanie odprowadzać wodę oraz osuszać (wentylować) ścianę fundamentową. System naczyń połączonych nie ma tutaj nic do rzeczy, ponieważ zastosowanie tej folii ma sens tylko w przypadku stosowania drenażu, którym woda odprowadzana jest do kanalizacji deszczowej.Można sobie chociażby przejrzeć (lub poczytać dla niemieckojęzycznych) podane materiały producenta w linkach kilka postów powyżej. Stosowanie folii kubełkowej w przypadku kiedy nie ma drenażu jest z lekka pozbawione sensu ponieważ folia ta w rzeczy samej nie stanowi izolacji przeciwwilgociowej a tym bardziej przeciwwodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 no no, taki Mały a tyle wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 07.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 no no, taki Mały a tyle wie Bardzo wcześnie zaczynałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.11.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No ale potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie? Czy tylko potrafisz cytować slogany, które wcale nie mówią o tym, że ta folia wody nie wpuści? Znasz zasadę naczyń połączonych? Ta folia tylko umożliwia wentylację ściany i właśnie po to ją wymyślono. Pozdrawiam. Nie wiem o co chodzi? ja tylko o instrukcję podłem i rysunek z błękitnymi strzałkami obrazującymi wilgoć jako ideę i powód wymyślenie takiej folii. u nas w robili przychodnie NFZ i jakiś dowcipniś dał lepiszcza potem styropian i folię kubełkową, a obiekt nie ma piwnicy, drenż też był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Nie wiem o co chodzi? ja tylko o instrukcję podłem i rysunek z błękitnymi strzałkami obrazującymi wilgoć jako ideę i powód wymyślenie takiej folii. u nas w robili przychodnie NFZ i jakiś dowcipniś dał lepiszcza potem styropian i folię kubełkową, a obiekt nie ma piwnicy, drenż też był. nie wiem o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.11.2008 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Powiem szczerze, że ja też . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 08.11.2008 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 To tak proste, że aż trudno jaśniej tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2008 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 ... Stosowanie folii kubełkowej w przypadku kiedy nie ma drenażu jest z lekka pozbawione sensu ponieważ folia ta w rzeczy samej nie stanowi izolacji przeciwwilgociowej a tym bardziej przeciwwodnej. j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 To tak proste, że aż trudno jaśniej tłumaczyć. A przeczytałeś choć raz swój poprzedni post? Czy aby rozumiesz co piszesz? Nie potrafisz wytłumaczyć bo nie rozumiesz funkcji tej folii. A przecież to takie proste, wystarczy tylko trochę pomyśleć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts