Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwyci?zca konkursu na Dom Dost?pny 2003

Recommended Posts

Zakochałam się w tym projekcie, choc nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Po obejrzeniu tysiąca projektów w katalogach i internecie miałam w głowie mętlik, kłębiły sie w niej daszki, lukarny i kolumienki, więc pierwsza reakcja po rzuceniu okiem na biały płaski klocek była negatywna. Jednak każde następne rzucenie okiem powodowało, że odkrywałam coraz więcej plusów tego projektu (minusów też - strona w Muratorze z tym projektem cała jest popisana moimi komentarzami i projektami zmian). Teraz już wiem, że chcę taki właśnie dom. Wspaniale pasuje do mojej działki zadrzewionej od wschodu. Jest elegancki, przyjazny, a jednocześnie pełen rezerwy (to usytuowanie przy krawędzi działki z zamkniętym dziedzińcem - bajka!). Stan surowy zamknięty to 250 tys. Dużo jak dla mnie. Chciałabym obniżyć do 200tys. m.in przez rezygnację z wielkich okien w sypialniach. A w ogóle to nie mam jeszcze pojęcia o kosztach budowy. A co wy o tym myślicie?

rozumiem że rozmawiamy o projekcie nr 101010

http://www.murator.com.pl/dd_2003_wyniki.htm#1

1. usytuowanie przy krawędzi jak rozumiem od frontu może być raczej niemożliwe- WZiZT

2. rzut ciekawy, przestronny, chociaż moim zdaniem też wymaga paru zmian

3. Bryła, elewacje- również bardzo i się podobają

Co do usytuowania: moja działka ma wjazd od drogi wewnętrznej, która prowadzi od drogi głównej w kierunku zachód-wschód. Zaprojektowane jest tam małe rondko, więc chyba nie będzie problemu z wjazdem do garażu nawet przy usytuowaniu przy samej krawędzi działki.

Ciekawa jestem, jakie zmiany byś wprowadził w środku. Ja myślałam o likwidacji łazienki przy holu i umieszczeniu tam wnęki bibliotecznej i ew.komputera, bo gabinet ma być wyłącznie do celów hobbystycznych mego małżonka. Według mnie likwidacja okien do ziemi w sypialniach nie oszpeci elewacji, a tyle wyjść do ogrodu wcale mi nie potrzeba (abstrahując od kosztów). Trochę się przestraszyłam, kiedy przeczytałam dzisiaj duskusję na temat zeszłorocznego konkursu (też wygrały proste bryły), że Gmina sie może nie zgodzić i sąsiedzi sie pieklić, bo wolą daszki-pierdziaszki.Mój dom byłby czwarty na mini osiedlu, w towarzystwie tradycyjnych wielkoludów (350-500m2!). Na wielkoluda mnie nie stać i nie mam takiej potrzeby. Chcę się odróżnić, to prawda, zaakcentować, że myślę trochę inaczej. Czy to źle? Poza tym chcę, żeby mój dom wrósł w zieleń i prawie w niej zniknął, a to sie da zrobić na mojej działce.

To o wybiegu dla słonia to ma byc głos w dyskusji o nagrodzonym projekcie? Wolałabym głosy bardziej rzeczowe. np krytykę rozplanowania przestrzeni w domu, cenę, użyte materiały albo argumenty estetyczno-kulturowe np. że taka modernistyczna bryła pasuje do zabudowy miejskiej, a ja chcę swój domek stawiać na wsi, kilkaset metrów od Kampinowskiego Parku Narodowego, gdzie wszędzie wokół wielkie domiszcza z dachami powyginanymi we wszytkie strony, szprosami, oranżeriami i kolumnami.

Nie rozumiem (ale jestem neptek w tej dziedzinie) dlaczego taka prosta konstrukcja ma kosztować aż tyle kasy w stanie sur.zam.? Czy strop jest taki drogi?

Oczywiście, de gustibus.... Mnie się i tak dzisiaj podoba jezcze bardziej niz wczoraj... A mój mąż chciałby na dachu ogród... Wedle mnie bez sensu, moja noga tam nie postanie, bo wolę ogród na ziemi, ale koncepcja jeszcze głębszego wtopienia domu w zieleń jest pociągająca... Tylko czy praktyczna? Jak patrze na ten dom to przychodzi mi na myśl ang. powiedzenie: My home is my castle.

Niestety płaski dach jest drogi i wcale nie prosty do zaprojektowania i wykonania bez błędów. Na pewno podwyższa koszty. Nie ma dużego spadku (o ile jakiś ma) i musi być w związku z tym dużo lepiej zaizolowany, żeby nie ciekło. Poza tym są problemy z jego wentylowaniem i przemarzaniem - coś co nie jest wielkim problemem przy dachach ze spadkiem. Ponieważ w sumie rzadko takie domy są budowane (jednak przeważają zwolennicy bardziej tradycyjnej zabudowy), to pewnie trudniej będzie znaleźć ekipę doświadczoną w tym temacie. Nie wiem, czy dalej tak jest, ale w Ładnym Domu były podawane koszty z podziałem na etapy, kiedyś się tym mocno interesowałam - płaski dach wychodził niestety drogo.

Dom mi się bardzo podoba, dla nas akurat za mały, poza tym my już raczej kończymy, na pewno nie jesteśmy na etapie wybierania projektu. Sami mamy dom wyglądający na taki z płaskim dachem, tyle że jest on dwuspadowy, z małym spadkiem, obudowany attyką. Nie uważamy tego za idealne rozwiązanie, przy domu rośnie lipa gubiąca liście na dach, które nie mają jak spadać i zatykają otwory odpływowe. Gdybyśmy teraz mieli zaczynać (mamy projekt indywidualny), to sugerowalibyśmy pani architekt pewnie dach pulpitowy (jednospadowy). Do naszego domu pewnie by pasował (mamy dom piętrowy), do tego projektu może nie za bardzo. Inna sprawa, że pewnie nie znam wszystkich minusów rozwiązania z dachem pulpitowym.

Co do stawiania go w okolicach bardziej leśnych niż miejskich... Jeśli nie jest to bardzo gęsta zabudowa (a chyba w tamtych okolicach nie jest), to nie wydaje mi się, żeby się gryzł. Na pewno będzie się wyróżniał, bo rzadko kto decyduje się na dom w tym stylu. Wg. mnie szkoda, ale o gustach się nie dyskutuje, może poza tym to kwestia kosztów dachu :-?

Z uwag o wnętrzu, to zastanawia mnie, czy potrzebne są aż trzy łazienki. Z naszych doświadczeń w wykańczaniu wynika, że łazienka wcale tania nie jest. Pewnie, że przydałaby się i przy sypialni rodziców, i przy sypialniach dzieci i jeszcze gościnna. Ja bym jednak się zastanowiła i którąś zamieniła np. na schowek - tych nigdy za mało. Tyle, że nie bardzo wiem którą...

Część dziecięca i rodzicielska jest raczej zaplanowana dla starszych już dzieci. Myślę, że idealna dla nastolatków i ich rodziców. Można sobie zejść z oczu :wink:. Przy maluchach się raczej nie sprawdzi (zdarza im się w nocy wędrować do rodziców, budzić się, płakać). Nie jest to chyba wielka wada (jeżeli w ogóle), przez parę lat można przecież chociażby inaczej określić funkcje niektórych pomieszczeń.

Fajna jest spiżarnia koło kuchni, lubię takie rozwiązania. Jeszcze do tego ma wejście również z garażu - łatwo wnosić zakupy. Gdybym się decydowała na ten projekt, to rozplanowałabym sobie kuchnię (w sensie wyposażenia) jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Jest w niej okno, drzwi do spiżarni, z jednej strony jest otwarta. Warto pomyśleć gdzie ustawić szafki, lodówkę, kuchenkę, zlew itp., bo może się na przykład okazać, że drzwi od spiżarni dużo lepiej odrobinę przesunąć, żeby się wszystko zmieściło tak jak chcecie. Jak już będą ściany, to będzie dużo trudniej. Rozumiem, że pomieszczenie gospodarcze koło wiatrołapu przeznaczone jest na kotłownię, może zmieści się tam pralnia, ale nie jestem pewna. Jak się nie zmieści, to pranie gdzie? w łazience? Może lepiej powiększyć go o szafę, to np. deska do prasowania też się zmieści. Ja w każdym razie bym się nad tym zastanowiła. Poza tym trochę nie widzę miejsca na tzw. ubrania wierzchnie. Chociaż wiatrołap jest całkiem spory, powinien wystarczyć (oczywiście zależy ile osób ma mieszkać w tym domu). Pomyślałabym też o takich rzeczach, jak miejsce na suszenie (ale są też suszarki, może nie będzie potrzebne), gdzie trzymać się będzie rowery, narty, sanki, narzędzia ogrodnicze. Nie znaczy to, że w tym domu tego miejsca nie ma, po prostu z własnego doświadczenia wiem, że na początku o tym się nie myśli. Nie ma tu ani piwnicy, ani strychu, wszystko się musi zmieścić na parterze. Jest za to garaż i schowek przy wiacie.

• 5 months później...

Hej,

Dzisiaj kupiłem katalog Muratora, przejżałem wszystko i....niby fajne.. ale.... Dopiero gdy się lepiej przyjżałem zwycięscy konkusu Dom dostępny 2003 coś we mnie drgnęło. Zakochałem się w projekcie.

Rzaneta, skąd wiesz, że całość kosztuje 250 tys. ? A pierwszy etap ? Kupiłaś ten projekt ? Czy jednak zrezygnowałaś ? Daj znać. Pozdrawiam.

• 2 months później...

Mi sie nie podoba, bryla wyglada jakby ktos zapomnail dobudowac dach.

Uklad pomieszczeń w srodku jest dosc ciekawy ale wielkość pokoikow po 10-11m2 to troche jak na domek malo za to budowanie jakis scianek niby zabudowa dziedzinca, niby wiata ani to pozyteczne ani ładne. Co do kosztów 250tys za stan surowy to chyba jakies nieporozumienie to wyjdzie ponad 2000m2 stanu surowego !! w takiej cenie to spokojnie ten baraczek moze na gotowo stanac.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że płaski dach jest drogi - pod warunkiem, że jest z drewna :wink:

Problemów specjalnych z izolacją nie ma, no chyba, że ktoś tam planuje taras albo ogród, bo wystarczy papa termozgrzewalna. Co do trudności wykonania - nie są wielkie, bo prostszej konstrukcji chyba nie da się wymyślić. Co prawda znam estetyczniejsze rozwiązania niż papa, ale to jest względnie trwałe i tanie, a na płaskim dachu i tak nie widać :lol:

Spieszę z wyjaśnieniem - płaskie dachy też mają spadek - mój ma np. 5%

Czy komuś się jeszcze podoba? A może jakaś miażdżąca krytyka?

http://www.wydawnictwo.murator.pl/images/dd2003/dd_1_rzut.gif

Mnie sie bardzo podoba! niestety nie pasuje na moja dzialke, ale ma swietny układ wewnatrz. Duzo przestrzeni, a jednoczesnie przytulne zkamarki. Bajka!