Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pasie budują

Recommended Posts

DZIENNIK

Postanowiłam też będę pisała :D..............

a co mi tam .................. może jakieś konstruktywne myśli podrzucicie

dopiero zaczynamy naszą kolejną przygodę życia zwaną Nowy Dom

więc jeszcze długa i wyboista droga przed nami i to w przeważającej części na mojej głowie bo szanowny małżonek w domu jak w hotelu - tylko nocuje

a o to spis inwentarza żywego ( i niekoniecznie) który już posiadam:

- dwoje dzieci Kacper i Zuzanka

- mąż prawie 12 lat temu poślubiony

- kredyt only 200000k (mam nadzieje że SSZ postawię)

- mieszkanie do sprzedania i nawet na nie kupca :lol:

- działkę a raczej jej połowę bo drugą zamieszkują moi rodzice (zdecydowaliśmy się na budowę u nich ale to już inna, dłuuga i skomplikowana historia)

- wydane warunki zabudowy

- warunki przyłączy

- projekt

all

czekam łaskawie od 3 października na mapę od geodetów :evil:

dopiero potem reszta papierów - nawet dokładnie nie wiem jeszcze jakich ale zapewne się dowiem, bowiem posiadam również na stanie zaprzyjaźnioną Panią architekt J która mnie uświadamia co jeszcze trzeba żeby dostać upragnione PNB :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

w domu oczywiście gorąca linia z mężem, bo my wszystkie ważne sprawy przez telefon omawiamy 8)

z czego w końcu ten dom budować - chyba wybierzemy porotherm 25 + wełna 15

na razie po znajomych, na forum i w necie, usilnie szukamy ekip, które staną do castingu o tytuł naszego wykonawcy :lol:

no i w końcu ........................ w każdej wolnej chwili czytam niniejsze forum

i chyba niedługo oślepnę od przesiadywania przy lapku

dobra kończę na dziś bo Zu zaczyna się budzic na jedzonko :p :P :p

• Odpowiedzi 297
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) :) :) :)

dziś nic ................... bezproduktywny zastój .......a może tak nie całkiem

bo dostałam dwa maile z propozycjami wyceny SSZ

1. 67000 robota + 30000 dach: dachówka cementowa i obróbki+ 90000 materiały i nie ma nic o oknach

2. 77000 robocizna +5000 prowadzenie dziennika budowy reszta do domówienia

szczerze - nic mi to nie dało :roll:

więc rozsyłam projekt dalej

muszę jutro:

- znaleźć notariusza coby wpisał mnie jako współwłaściciela części działki

- zadzwonić do geodetów :evil: jak tam nasza mapa

- zrobić skany projektu - jak uda mi się starszaka od kompa oddzielić :x

a najlepsze jest to, że nie wiem czy dostaniemy pozwolenie na budowę, bo tu gdzie chcemy się budować jest strefa ograniczonego użytkowania (lotnisko) i nie można budować domów mieszkalnych, chyba że ................ ponad 30% powierzchni użytkowej budynku przeznaczone jest pod działalność gospodarczą -więc Pani architekt musi dokonać odpowiednich przeróbek w projekcie :roll:

oczywiście jesteśmy dobrej myśli bo w okolicy co rusz i ktoś się buduje więc i może nam się uda :D

PROJEKT

głównym kryterium jego wyboru była wąska, 19 metrów szerokości, działka

chcieliśmy też, żeby garaż był wsunięty, bo przy braku miejsca na dwustanowiskowy, jeden samochód może stać na podjeździe no i ostatni warunek taras musiał być z przodu a co najwyżej z boku budynku

i o to nasz skromny, ale wybierany przez rok czasu domek:

http://www.archon.pl/images/products/m3f01904325f9f/252.jpg

ale planujemy troszkę zmian i będzie wyglądał bardziej tak jak jego większy brat

http://www.archon.pl/images/products/m41da7e8570b0a/252.jpg

..........cdn :p

Witajcie

plan założony wczoraj wykonany w 100% :D :D :D

i nawet mąż mi pomógł tzn. równo opier....lił geodetów i mapa ma być w poniedziałek ...zobaczymy

notariusza w końcu załatwia mój tata

a ja siedzę, czytam, myślę i głowa mi pęka:

-czy jednak budować z maxa czy porothermu

-czy dachówka cementowa czy ceramiczna

-do ocieplenia wełna czy styropian

-okna drewniane czy PCV

-a może solary

-iteligentny dom

-ogrzewanie kominkiem (DGP)

nie wiem też co dalej robić z przyłączami - chyba trzeba umowy podpisać - na energię już coś podpisywałam przy odbieraniu warunków :roll: :roll:

ciekawe czy mogę też jeszcze jakieś papiery załatwiać czekając na mapę i adaptację projektu - muszę to wszystko sprawdzić na forum

ha i nauczyłam się wklejać obrazki

jak to dobrze, że chwilowo nie pracuje bo tak mam czas (ograniczony co prawda moją małą Zu ale od czego są noce) na czytanie, szukanie i kombinowanie a mam taki charakter, że zanim coś zacznę to muszę temat dokładnie rozgryźć

czytam te wasze dzienniki i tak zazdroszczę tym którym już tylko wnętrza pozostało urządzać :roll:

cdn..........

............mija kolejny dzień

dziś wreszcie mąż miał trochę wolnego i znowu zawzięcie dyskutowaliśmy o zmianach do projektu :D

- zastanawiamy się też nad materiałem a raczej nad jego producentem bo zdecydowaliśmy się budować z ceramiki poryzowanej do wyboru

Roben, Wienerberger, Leier :roll:

i w końcu będzie tak, że wybierzemy ten materiał który poleci nam wykonawca

- na dach miała dachówka cementowa tylko jaka :roll: Braas, Euronit ale cały czas myślę poważnie o ceramicznej

oglądamy też różne wykończeniówki:

kominki, kuchnie, łazienki - można zwariować od tego wszystkiego

cdn..........

taaadaammm

kolejna podjęta decyzja:

odkurzacz centralny na 100% - byliśmy i widzieliśmy w akcji u znajomych - dla mnie rewelka i cichutko chodzi a szufelka w kuchni i przedpokoju istne cudo :lol:

teraz trochę mniej przyjemnie bo przygoda pt. geodeci ciąg dalszy :evil:

po piątkowej rozmowie męża stanęło, że będą dzwonic w poniedziałek żeby umówic się na odbiór mapy ale gucio telefon milczał cały dzień zobaczymy czy odezwą się w środę :evil:

witajcie

kolejny dzień minął i cholerni geodeci oczywiście się nie odezwali :evil: :evil: :evil: :evil: jutro to już mój tata ma z nimi rozmawiać :x

i tak utknęliśmy w martwym punkcie :evil:

tak sobie czytam to nasze forum i już mam całą kartkę zapisaną "złotymi myślami" czyli różnymi cennymi wskazówkami dotyczącymi budowy - może kiedyś znajdę chwilę i je tu wrzucę

chwilowo zajmuje mnie coś zupełnie innego - szukamy sali żeby urządzić chrzciny Zu, więc jutro i pojutrze wykorzystując, że mąż ma wolne jedziemy kilka obejrzeć a wcale nie jest łatwo coś fajnego znaleźć :o

pozdr :D

helooo

dziś znów walczyłam z geodetami :evil:, na własną rękę dowiedziałam się, że w naszym starostwie na mapę czeka się miesiąc a ja już czekam półtora :evil: :evil: :evil: i dalej mapy niet, po prostu szlak mnie trafi

mąż powiedział, że już z nimi rozmawiać nie będzie a ja chyba będę musiała użyć jakiegoś mocniejszego argumentu :x może troszkę ich postraszyć, tylko kim lub czym, muszę się zastanowić :roll: :roll:

jednak całkiem bezproduktywnie to dziś nie było:

-ustaliłam u notariusza jakie dokumenty trzeba do przekazania nam działki przez rodziców

-wiem też, że muszę w gminie wystąpić o jakiś papierek o drodze dojazdowej do działki a raczej o zjeździe z drogi

czytam różne dzienniki na forum i widzę, że cześć z was zmiany w projektach domów uzgadnia też z projektantami wnętrz a my chcieliśmy dopiero na etapie urządzania zatrudnić projektanta, kurcze myślę coraz poważniej o tym żeby też komuś już wcześniej dać projekt domu,

może kogoś polecicie :lol:

cdn..........

o geodetach ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisza ani słowa :evil:

dziś bawiłam się z projektem domu tzn. w czasie jak Zu spała a starszy był w szkole zeskanowałam rzuty z projektu i w kompie porobiłam dokładnie zmiany jaki chcemy wprowadzić coby Pani architekt jasno i wyraźnie pokazac - ale na razie nie mam siły żeby je tu wrzucić :o ale zrobię to jutro

mówią na mieście, że materiały tanieją :lol: ale czy to tylko chwilowe związane z zimą czy to zostanie tak na dłużej - oby chociaż do wiosny :lol:

a i Pani w gminie coś mi wczoraj mówiła o wyłączeniu działki z produkcji rolnej? :roll: tylko co ja mam zrobić, nie bardzo wiem

czytałam dziś o rekuperatorze i chyba go chcę - przynajmniej na chwilę obecną

booszsz chyba mi głowa pęknie od natłoku informacji

............................trochę chaotycznie piszę ale chora jestem i niedospana bo mała sobie w nocy przerwy w spaniu na zabawę urządzała

pa idę spać

to moje wczorajsze wypociny, ja widzę zmiany tak :roll:

http://lh6.ggpht.com/_d7L-xIA2QzM/SSQz4zNa2II/AAAAAAAAAXM/9VjJbsT7ubM/s512/zm%20g%C3%B3ra1.jpg

http://lh5.ggpht.com/_d7L-xIA2QzM/SSQwf2Q9bDI/AAAAAAAAAOY/12o5CCbfNEg/s512/zm%20d%C3%B3%C5%821.jpg

a w piątek zawożę projekt Pani architekt i zobaczymy co ona mi podpowie - mam nadzieję, że coś z tym wykuszem podziała, bo mi nie za bardzo wyszedł :roll: :roll:

hura :D

wreszcie dostałam dziś te mapy, całe 3 sztuki i to pod same drzwi i jeszcze rabat :lol:

więc jutro mamy pracowity dzień - ostatecznie musimy zdecydować się jakie zmiany robimy, a dokładnie to szanowny małż musi się zgodzić na to co wymyśliłam :lol: :lol: :lol:

bo w poniedziałek Pani architekt dostaje domek do pracy

pierwszy dylemat to kominek - bo chciałabym żeby był narożny i żeby go było widać z części jadalnej ale komin jest w rogu pokoju i myślę, że nie da się zrobić tak jak ja chcę bez przesuwania komina :roll: zobaczymy co powie architekt

zastanawiam się czy to dobrze, że likwidujemy jedno okno w pokoju na dole, fakt jest od północy, więc myślę, że jedno wystarczy

no i okno w pokoju nad garażem - w przyszłości to ma być nasza sypialnia - zamiast tego bocznego chcę większe połaciowe może z doświetleniem lub takie z balkonem - strasznie mi się podoba-

http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/47dda65d-006b-47f9-80ad-0bbd99638ae5_Cabrio_114x114.jpg

albo

http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/8910ebbf-c763-4ada-b608-c3f372beb28a_VFEAB_114x114.jpg

koło garażu w projekcie była garderoba 3,3m ale chcemy wyrównać ściany domu z garażem i tam zrobić kotłownię, wiem że musi być doprojektowany komin - tylko czy to pomieszczenie nie będzie za małe na kotłownie ? czy kotłownia musi mieć okno? dopytam

reszta wątpliwości po naradzie rodzinnej :roll:

cdn................................

hejka

burza mózgów się odbyła i zostały te moje wypociny zaakceptowane :lol: a do tego doszło:

zmniejszenie okien w obu łazienkach tzn. podwyższenie parapetów tak gdzieś na wysokość 140cm,

tak samo z parapetem w kuchni, też do góry tylko nie wiem na jaką wysokość, może 120 cm,

w wykuszu okna będą do samej ziemi, żeby współgrały z drzwiami tarasowymi

swoją drogą ciekawe ile Pani architekt zażyczy sobie za zmiany w projekcie :roll:

no i zdecydowaliśmy się na porotherm, kominek z DGP

nie pozostaje nam nic innego jak wznowić casting na wykonawcę :roll:

aha i zaczynam się rozglądać za architektem wnętrz, bo małż dał mi namiary jednego ale nie dla mnie, flaki z olejem, nie ta chemia :roll:

cdn......................

przeglądałm dziś forum i znalazłam istną perełkę - będzie moją inspiracją i natchnieniem- pooglądajcie sobie :D :D

http://forum.muratordom.pl/dom-kasi-i-michala-tak-mieszkamy,t145750.htm

uuuuupppppsssss

ale już sobie nie pooglądacie bo zostały usunięte przez właścicielkę a szkoda bo były cudne :cry: :cry: :cry: :cry:

sorrrki

ach trochę zaniedbałam dzienniczek - ale za bardzo nie było co pisać

a oto dokonania zeszłego tygodnia

1. jak już trochę wyzdrowiałam to zawiozłam projekt pani architekt żeby naniosła zmiany

2. złożyłam pismo o zjazd z drogi gminnej

3. umówiliśmy się z dwoma ekipami na przyszłą sobotę na wycenę naszego domku

a tak off topic

wczoraj byłam z moją Zu na sesji u fotografa :lol: ciężka praca z takim maluchem co to obcych się boi -ale 260 zdjątek zrobionych a jak już je dostanę to się pochwalę

:lol: :lol:

i tak mijają tygodnie

a u nas( oczywiście w temacie B.) nic się nie rusza .........

bo chwilowo są ważniejsze rzeczy np.:

kupić Zu suknię na chrzciny i sobie też cosik na grzbiet :roll:

a i Mikołajowi dopomóc w prezentach gwiazdkowych,

a jak się ma 7 dzieciaków (oczywiście nie wszystkie moje) :p do obdarowania i jeszcze do tego paru starszaków to nie jest to takie proste :roll:

cdn..............................

Boszsze

miałam dziś koszmara - śniło mi się, że idę do Starostwa składac wniosek o PnB a tu Pani mnie informuje, że oni są teraz na etapie rozpatrywania wniosków z 2003r. - aż się obudziłam :o

ja po prostu mam schizy, że do tej cholernej wiosny już tak mało czasu a my

z papierologią w lesie i nie zdążymy :cry: i się nie pobudujemy w 2009r.

i się nie wprowadzimy w 2010r. - a tak sobie założyliśmy, że najpóźniej na małża urodzinki w kwietniu 2010r. chcemy już sobie mieszkac :lol:

nowe wiadomości z placu boju :lol:

po wczorajszym sennym koszmarze dziś miła odmiana :D

rano dostałam telefonik od Pani architekt, że działka gotowa do wyłączenia z produkcji rolno - cokolwiek miałoby to znaczyć - mogę podjechać i odebrać mapę i

UWAGA może złożymy wniosek o PnB przed końcem roku :lol: :lol: :lol: :lol:

tak więc jutro jadę po te papierki

cdn.................................................

ha papiórki mam :D

ale na razie stoimy z robotą bo starszak chory i jestem uziemiona w domu, ślubny cały czas w pracy bo przed świętami zawsze ma młyna, więc dopiero po świętach nasza machina znowu ruszy

Świeci gwiazda na niebie,

srebrna i staroświecka,

Świeci wigilijnie, każdy

ją zna od dziecka.

Chwyć w garść jej promienie,

trzymaj je z całej siły.

I teraz w tym rzecz cała,

by się życzenia spełniły.

http://elementarz1.blox.pl/resource/nbn13.gif

Wesołych Świąt