Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

czytam o budowlanych dylematach i my też taką zagwostkę mamy - czy Leyer czy Porotherm; zdecydowanie jednak dachówka ceramiczna. A odkurzacz centralny i mi się marzy. Tylko na jakim etapie trzeba go zaprojektować..?

Hej

po lekturze forum chyba wybierzemy jednak porotherm a co do dachówki to jeszcze nie zdecydowaliśmy cementowa czy ceramiczna

rury od odkurzacza przyłącza się do ściany więc w niej muszą iśc też jakieś rury :lol: tu się kończy moja wiedza na temat odkurzacza centralnego :wink:

• 2 weeks później...

Witam i pozdrawiam :wink:

Pozwoliłem sobie zlożyć rewizytę . Jak widzę wszyscy zmagamy się z opieszłością a raczej cywilizacyjnymi zapóznieniami w sądach i urzędach . U nas cały proces podziału działki , przepisanie z aktem notarialnym na końcu i wpisem do KW zajał bez mała 9 miesięcy .

Ponieważ jesteśmy na trochę pózniejszym etapie radziłbym od razu załatwiać spawę przyłączy . W szczególności energetyka może zamarudzić no i trzeba ich pilnować , mają skłonności do "samowolki" a trudno to potem odkręcić . Co do wod-kan samo załatwienie w wodociągach formalności to dopiero początek drogi potem jeszcze projekt (warto uaktualnić dane dotyczące wszystkich studzienek na działce i w pobliżu) i wykonawstwo.

powodzenia życzę 8)

...jaką prześliczniusią córeczkę macie ...trzymam kciuki za Wasze i nasze PnB...nam załatwiają wszystko w Biurze Architektonicznym, także nie muszę już za tym biegać... obiecali że będą ponaglać by było do końca roku ale zobaczymy.

Pozdrawiam ciepło!

dziękuję w imieniu Zuzki :D

a co do PnB to właśnie też myślę, coby zlecic jego załatwienie Pani architekt która robi zmiany projektu, ciekawe ile to może kosztowac? zadzwonię w poniedziałek i się popytam :roll:

buziaki :D

Witam,

Ja tez trzymam kciuki.

Jesteśmy sąsiadkami - ja zaczynam budować na wiosnę w Pruszkowie koło Warszawy.

Teraz kończymy projekt i rozpoczynamy walkę o załatwianie wszystkich dokumentów

Hurrrra wreszcie jakaś sąsiadeczka się odezwała :lol:

a papierki już macie pozałatwiane, bo mnie dopiero wizyta w "naszym kochanym" starostwie czeka :roll:

a może też zaczniecie pisać dziennik budowy :lol: :lol:

pozdrawiam i też trzymam kciukasy :D