Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nawet nie mam czasu zajrzeć do siebie:( a mam trochę nowych-ogrodowych fotek ale to najwcześniej jutro wieczorkiem:rolleyes:

w każdym razie odebrałam dziś nowe warunki zabudowy :wave: ................ wniosek o nie złożyłam uwaga 27 stycznia:eek: teraz jeszcze 3 tygodnie czekania aż się uprawomocni i dopiero wniosek o pozwolenie a ja muszę wyjechać i co?????

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nawet nie mam czasu zajrzeć do siebie:( a mam trochę nowych-ogrodowych fotek ale to najwcześniej jutro wieczorkiem:rolleyes:

w każdym razie odebrałam dziś nowe warunki zabudowy :wave: ................ wniosek o nie złożyłam uwaga 27 stycznia:eek: teraz jeszcze 3 tygodnie czekania aż się uprawomocni i dopiero wniosek o pozwolenie a ja muszę wyjechać i co?????

Pasie. Ja czegoś nie rozumiem - jak to wniosek o pozwolenia na budowę?

?????????????:eek:

Oświećcie mnie dlaczego o trzeba zmienić - ze względu na podatki? Jak się ma pozwolenie na mieszkalny z częścią usługową to nie można samego mieszkalnego?

Bo ja na przykład występuję o budynek mieszkalny z garażem wolnostojącym, ale garażu nie będę budowała bo nie odpowiada mi lokalizacja z WZ i nie wiem czy mi kasy starczy. To jest problem?

Oświećcie mnie dlaczego o trzeba zmienić - ze względu na podatki? Jak się ma pozwolenie na mieszkalny z częścią usługową to nie można samego mieszkalnego?

Bo ja na przykład występuję o budynek mieszkalny z garażem wolnostojącym, ale garażu nie będę budowała bo nie odpowiada mi lokalizacja z WZ i nie wiem czy mi kasy starczy. To jest problem?

tu nie chodzi o podatki, ale o odbiór domu do użytkowania. Jeśli przyszłaby kontrola, to mogliby zakwestionować taki budynek, że wszystkie pomieszczenia są przeznaczone pod mieszkanie.

Jeśli masz garaż wolnostojący w planach, to chyba nie ma obowiązku budowania go od razu

Lidzia ma rację:) a u nas sprawa o tyle skomplikowana, że powierzchni pod działalność gospodarczą powinno być 40% powierzchni użytkowej budynku, zamiast bramy garażowej powinnam mieć wielkie okna i wejście do biura, biuro zamiast garażu, zamiast kotłowni część biurowa i jeszcze gabinet w to się łapał i nasza sypialnia na piętrze no i oczywiście podatek od nieruchomości większy a do odbioru straż, sanepid, inspekcja pracy i nie ma że na odległość - wszyscy przychodzą na kontrole:bash:

Aaaaaa, to już rozumiem.

To znaczy, że miałaś zamiar prowadzić u siebie firmę ale zrezygnowałaś?

gdzietam - u nas ze względu na bliskość lotniska obowiązywało jakieś kretyńskie rozporządzenie i w 2009r. pozwalali budować tylko budynki usługowe z częścią mieszkalną, w dodatku musiałam jeszcze za zmiany projektu i wszystkie uzgodnienia kupę kasy zapłacić:bash:

rozporządzenie chwilowo przestało obowiązywać, przynajmniej dla naszego starosty:eek:

A dla mojego, kto takie da???? Plisssss

Mam dokładnie identyczną, IDENTYCZNĄ (z tego samego powodu) sytuację, tylko w innej części miasta

Luksfery zamiast okien, drzwi ogniotrwałe, i gabinety w pokojach dziecięcych ... no i podjazd dla inwalidów

Pasie, a można budynku nie odebrać???

A dla mojego, kto takie da???? Plisssss

Mam dokładnie identyczną, IDENTYCZNĄ (z tego samego powodu) sytuację, tylko w innej części miasta

Luksfery zamiast okien, drzwi ogniotrwałe, i gabinety w pokojach dziecięcych ... no i podjazd dla inwalidów

Pasie, a można budynku nie odebrać???

Monia "Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji" a i za prąd mam cały czas taryfę budowlaną do czasu odbioru właśnie...