Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paśku pisałaś, że płuczesz często gardło solą lub sodą.

Ja tez mam od zawsze wieczne chrypy i wiecznie bolące gardło. Jak powiedziałam laryngologowi o płukaniu woda z solą/sodą to dostałam opieprz jak nigdy. Tłumaczył mi, że sama sobie krzywdę większą robię bo te preparaty wysuszają gardło. Ich zadaniem jest odkażenie gardła i nie powinno się tego często robić, przy anginie tak, ale też nie za często. Przy bolącym gardle, chrypkach, problemach z głosem najważniejsze jest nawilżanie. Ponieważ ja wtedy z bólu nie mogłam już mówić to dał mi receptę na robiony płyn do płukania gardła z mentholem i wit A i E. A na co dzień kazał rozgryzać wit A+E, ssać tabletki tymiankowo-podbiałowe (nigdy Strepsils itp). I zabronił mi płukać gardło wodą z solą ;). Smarowanie gardła na rozgrzanie to co Balbina robi też, jakieś grzańce jajeczno-mleczne itd.

Nie wierzyłam za bardzo w skuteczność tych metod, ale od tamtego czasu nie miałam już takiej utraty głosu, jedynie chrypki i czasami mnie boli.

Nie napadnijcie mnie bo ja tylko powtarzam to co mi powiedział lekarz.

Zdrówka

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ADK masz racje... wit dobre są albo olej czy oliwa z oliwy.. ssać i łykać, ale kto będzie olej łykał;)

ja jem oliwę - duuużo oliwy:D lubię sobie twardy żółty ser w niej pomaczać albo pieczywko...

boszszsz jaki mróz ale dzielnie zawiozłam Zu do przedszkola bo ryczała że chce iść a już o 8mej wstałyśmy.... ja bardzo dobrze się czuję w taką pogodę, mimo ze poszłam spać po 1ej to o 8 byłam wyspana na maxa:yes:

A mnie się*dziś spać chce jak nie wiem co!

Wstałam po 11, nie mogę*się obudzić :no:

teraz to mi sie też już chce spać!!!! a raczej dzis już nie wychodzę z domu, chyba ,że po wino na dól do sklepu;)

trzeba czymś bezczynnośc zabić.

rosół gotuje i chyba poprasuję , bo nie mam nic a nic do czytania;)

Alu masz racje - ja to płukanie mam zakodowane od czasów gdy ciągle na anginy chorowałam, ale jakoś przesadnie nie płuczę a gdy tylko mi wysycha gardło to wkraplam sobie wit.e

Lidzia już mi prawie przeszło:)

Ja właśnie tak samo - jak mnie bolało gardło to mama od razu kazała mi płukać solą 3 razy dziennie.

No to super!

A z maczaniem w oliwie chlebka mam tak samo! Małż ostatnio wypatrzył taki chleb idealny do oliwy z oliwkami, papryczkami chilli, czarnuszką - mniam!

Mniaaam!

Pewnie lokalnie u was?

Właśnie na pewno nie u nas bo w mojej wsi to chleb jest do kitu. Zwykle pieczemy w maszynie, ale czasami musimy zmienić repertuar i kupujemy w K&M w Starej Miłosnej. Ten chleb nazywa się chyba alpejski i jest chyba z piekarni Grzybek. Ale głowy za to nie dam bo to informacje od męża ;). A on nie ma głowy do takich "drobiazgów".

A, to Grzybków mam :yes: i lubię pieczywo od nich. Taki ze słonecznikiem w środku jest genialny (ze słonecznikiem na zewnątrz skolei ja nie lubię)

Zawsze się zastanawiam jak to się dzieje, że ten słonecznik układa się prostopadle do krojenia a nie wzdłuż albo losowo ;) No i drugi żytni czarny obsypany obficie sezamem

Gosiu, nie spotkałam się*z tą piekarnią nigdzie

Za to Grzybki wstawiają różne chleby w różne miejsca

Te chleby o których ja mówię kupowałam jedynie na stoisku na bazarku (na wagę), już w delikatesach ich nie było, były te zwykłe

http://www.piekarniagrzybki.pl/chleby_zytnie.php

ADK, te moje to:

"całe ziarno"

"pełnoziarnisty"

"ziarno vita"

są extra!

Mój mąż uwielbia poligonowy, bo jest taki mega wilgotny

monsabia Grzybki znam, nawet ich ,,fabrykę" na Pradze, ale spróbuj koniecznie Galerii Wypieków, w Piasecznie mają dwa sklepy, a w Warszawie tu masz listę:

http://www.lubaszka.pl/4/sklepy-firmowe

http://www.lubaszka.pl/files/image/1300468564_wloski.chleb.jpg

chleb włoski mniam :)

Edytowane przez Gosiek33