Nefer 06.11.2008 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Znalazłam w kilku źródłach o takie coś : Odpowiedź eksperta: Pomieszczenie garażowe, niezależnie od tego, czy jest częścią domu, czy też stoi oddzielnie, powinno mieć zapewnioną dobrą wentylację. Przepisy wymagają, aby garaże nieogrzewane miały przynajmniej wentylację naturalną w formie otworów wentylacyjnych umieszczonych na przeciwległych ścianach. Ich powierzchnia powinna wynosić co najmniej 0,04 m2 na każde stanowisko dla samochodu. W praktyce wystarczającą wentylację w takim garażu zapewniają dwa otwory wentylacyjne przysłonięte kratkami 14×14 cm przy czym jeden otwór umieszcza się przy podłodze, a drugi - blisko stropu. Garaże ogrzewane wymagają zainstalowania co najmniej wentylacji grawitacyjnej gwarantującej przynajmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w ciągu godziny. Jednak intensywność takiej wentylacji zależy przede wszystkim od różnicy między temperaturą wewnątrz a na zewnątrz garażu. W mroźne dni może być zbyt intensywna, co prowadzi do niepotrzebnych strat energii, a latem - niewystarczająca. Jeśli garaż połączony jest z domem drzwiami wewnętrznymi bez tzw. śluzy (podwójnych drzwi), może nastąpić zasysanie spalin do pomieszczeń mieszkalnych przez inne kanały wentylacyjne w budynku. Dlatego lepiej zamontować sterowany automatycznie wentylator wyciągowy włączający się samoczynnie przy otwarciu drzwi do garażu i pracujący przez pewien czas po ich zamknięciu. Wytworzy on podciśnienie zapobiegające przedostawaniu spalin do części mieszkalnej. dodano: 10.03.2008. zmieniono: 10.03.2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Dlatego lepiej zamontować sterowany automatycznie wentylator wyciągowy włączający się samoczynnie przy otwarciu drzwi do garażu i pracujący przez pewien czas po ich zamknięciu. Wytworzy on podciśnienie zapobiegające przedostawaniu spalin do części mieszkalnej. lepiej, ale dla kogo? dla właściciela czy dla kominiarza podczas odbioru? bo to niekoniecznie musi iść w parze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.11.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Dlatego lepiej zamontować sterowany automatycznie wentylator wyciągowy włączający się samoczynnie przy otwarciu drzwi do garażu i pracujący przez pewien czas po ich zamknięciu. Wytworzy on podciśnienie zapobiegające przedostawaniu spalin do części mieszkalnej. lepiej, ale dla kogo? dla właściciela czy dla kominiarza podczas odbioru? bo to niekoniecznie musi iść w parze Chyba dla wszystkich, bo nikt nie umrze od spalin Ale mój kominiarz nawet o tym nie wspomniał ... więc może pora zmienić kominiarza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ale wentylacja mechaniczna ma tą jedną małą niedogodność, że podczas awarii lub braku prądu natychmiast przestaje odsysać te trujące spaliny... dlatego kominiarze tak jej nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.11.2008 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ale wentylacja mechaniczna ma tą jedną małą niedogodność, że podczas awarii lub braku prądu natychmiast przestaje odsysać te trujące spaliny... dlatego kominiarze tak jej nie lubią Słuszna uwaga. W W-wie się praktycznie nie zdarza brak prądu ale hipotetycznie to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 awarie wentylatorów czy wywalanie bezpieczników też się nie zdarzają? nie wiedziałem że w Warszawie prawa fizyki nie obowiązują... ciekawe czy tamtejsi kominiarze o tym też wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.11.2008 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 awarie wentylatorów czy wywalanie bezpieczników też się nie zdarzają? nie wiedziałem że w Warszawie prawa fizyki nie obowiązują... ciekawe czy tamtejsi kominiarze o tym też wiedzą Noooo tak - w kominie też może być gniazdo A bezpiecznik po prostu włączę jak go wywali .... Raczej nikt zycia nie straci w garażu (chyba, że wyleje się woda i podłącżę go do tego prądu co właczyłam przed chwilą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 06.11.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 awarie wentylatorów czy wywalanie bezpieczników też się nie zdarzają? nie wiedziałem że w Warszawie prawa fizyki nie obowiązują... ciekawe czy tamtejsi kominiarze o tym też wiedzą Przesadzasz nie wiadomo po co. Będziesz w garażu zapalony samochód 24h na dobę trzymał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 06.11.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 No dobra ale jak obliczyć ta 1,5 krotną wymianę choćby w przybliżeniu,jest jakis wzór, program ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 06.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 No dobra ale jak obliczyć ta 1,5 krotną wymianę choćby w przybliżeniu, jest jakis wzór, program ? Ciekawe pytanie....ja nie mam pojęcia.... może to i lepiej nie zaprzątać sobie tym głowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Przesadzasz nie wiadomo po co. Będziesz w garażu zapalony samochód 24h na dobę trzymał? ja przesadzam? przecież to nie ja wymyśliłem te przepisy o wentylacji garażu i nie ja podbijam odbiór kominiarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.11.2008 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Chyba pora zdjąć grzejnik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.11.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Rozdział 10 Garaże dla samochodów osobowych § 108. W garażu z zewnętrzną obudową pełną należy stosować wentylację: 1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, o łącznej powierzchni otworów netto nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde stanowisko postojowe - w garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w budynki nie ogrzewane, 2) co najmniej grawitacyjną, zapewniającą 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę - w garażach jednoprzestrzennych nadziemnych lub częściowo zagłębionych, znajdujących się w budynkach mających ogrzewanie i nie więcej niż 10 stanowisk postojowych, 3) mechaniczną - w innych garażach, nie wymienionych w pkt 1 i 2, oraz w kanałach rewizyjnych, służących zawodowej obsłudze i naprawie samochodów bądź znajdujących się w garażach wielostanowiskowych. Dodam do tego jeszcze jeden przepis z tego Rozporządzenia : § 148. 1. Wentylację mechaniczną wywiewną lub nawiewno-wywiewną należy stosować w budynkach wysokich i wysokościowych oraz w innych budynkach, w których zapewnienie odpowiedniej jakości środowiska wewnętrznego nie jest możliwe za pomocą wentylacji grawitacyjnej. W pozostałych budynkach może być stosowana wentylacja grawitacyjna. Zgodnie z tymi przepisami (czytanymi łącznie), wentylację grawitacyjną zawsze można zastąpić wentylacją mechaniczną. W niektórych przypadkach musi być to wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna zrównoważona (nie dotyczy to przypadku garażu). Tak więc to co znalazła Nefer jest jak najbardziej uzasadnione : Dlatego lepiej zamontować sterowany automatycznie wentylator wyciągowy włączający się samoczynnie przy otwarciu drzwi do garażu i pracujący przez pewien czas po ich zamknięciu. Wytworzy on podciśnienie zapobiegające przedostawaniu spalin do części mieszkalnej. Żaden kominiarz nie ma prawa się do takiego rozwiązania przyczepić. Dla sceptyków, którzy zastanawiają się co będzie, gdy zabraknie energii elektrycznej, mam pytanie : w jaki sposób będzie działała wentylacja grawitacyjna, gdy pomieszczenia nie będą ogrzewane, lub co gorsza na dworze będzie upał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 a czemu to samo rozporządzenie się różni, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.11.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 a czemu to samo rozporządzenie się różni, co?Czym się różni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Rozdział 10 Garaże dla samochodów osobowych § 108. W garażu z zewnętrzną obudową pełną należy stosować wentylację: 1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, o łącznej powierzchni otworów netto nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde stanowisko postojowe - w garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w budynki nie ogrzewane, 2) co najmniej grawitacyjną, zapewniającą 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę - w garażach jednoprzestrzennych nadziemnych lub częściowo zagłębionych, znajdujących się w budynkach mających ogrzewanie i nie więcej niż 10 stanowisk postojowych, a § 108. 1. W garażu zamkniętym należy stosować wentylację: 1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, bądź we wrotach garażowych, o łącznej powierzchni netto otworów wentylacyjnych nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde, wydzielone przegrodami budowlanymi, stanowisko postojowe - w nieogrzewanych garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w inne budynki, 2) co najmniej grawitacyjną, zapewniającą 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę - w ogrzewanych garażach nadziemnych lub częściowo zagłębionych, mających nie więcej niż 10 stanowisk postojowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.11.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 a czemu to samo rozporządzenie się różni, co?Bo to nie jest to samo Rozporządzenie. Aktualnie obowiązuje : ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) § 108. 1. W garażu zamkniętym należy stosować wentylację: 1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, bądź we wrotach garażowych, o łącznej powierzchni netto otworów wentylacyjnych nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde, wydzielone przegrodami budowlanymi, stanowisko postojowe - w nieogrzewanych garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w inne budynki, 2) co najmniej grawitacyjną, zapewniającą 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę - w ogrzewanych garażach nadziemnych lub częściowo zagłębionych, mających nie więcej niż 10 stanowisk postojowych, 3) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia tlenku węgla - w innych garażach, niewymienionych w pkt 1 i 2, oraz w kanałach rewizyjnych, służących zawodowej obsłudze i naprawie samochodów bądź znajdujących się w garażach wielostanowiskowych, z zastrzeżeniem § 150 ust. 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.11.2008 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Czyli ma dwa wyjścia : 1. wybić otwory i zdjąć grzejnik. 2. założyć wentylator Muszę to przemyśleć :) Osobiście jakoś wentylator bardziej mi się podoba, bo chyba więcej zdziała niż dwie dziury.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.11.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Bo to nie jest to samo Rozporządzenie. Aktualnie obowiązuje : nie prościej było napisać, że to które ja zacytowałem? a to Dodam do tego jeszcze jeden przepis z tego Rozporządzenia : Cytat: § 148. 1. Wentylację mechaniczną wywiewną lub nawiewno-wywiewną należy stosować w budynkach wysokich i wysokościowych oraz w innych budynkach, w których zapewnienie odpowiedniej jakości środowiska wewnętrznego nie jest możliwe za pomocą wentylacji grawitacyjnej. W pozostałych budynkach może być stosowana wentylacja grawitacyjna. chyba lekka nadinterpretacja Zgodnie z tymi przepisami (czytanymi łącznie), wentylację grawitacyjną zawsze można zastąpić wentylacją mechaniczną. W niektórych przypadkach musi być to wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna zrównoważona (nie dotyczy to przypadku garażu). Tak więc to co znalazła Nefer jest jak najbardziej uzasadnione dlatego też byłbym ostrożniejszy, co do czytania tego łącznie zresztą nie zwolni to ze zrobienia nawiewu tak mi się wydaje a sprowadza się to i tak do zrobienia dwóch dziur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 07.11.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 To drugie rozwiązanie jest chyba bardziej rozsądne ....może i ja takie zastosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts