Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plesn i woda na scianach

kalaola

Recommended Posts

A fuj. Mam nadzieję, że dopiero co zasiedliłaś tą łazienkę.

Po pierwsze trzeba zlikwidować źródło zalewania ściany.

Jak już to zostanie osiągnięte, należy powalczyc z grzybkiem. Zeskrobać co większe, potraktować jakimiś środkami to co zostanie.

Jak wszystko już będzie cacy, dopiero kleić płytki

Na pewno nie zasłaniać tego płytami teraz.

Czy ta ściana jest ścianą zewnetrzna? Woda może się skraplać ze względu na wychłodzenie ściany. Jeżeli to ten trop, to trzeba by może pomyśleć o ociepleniu z zewnątrz.

Skraplać się też może ze względu na złą wentylację. Czy ten wentylator chodzi non stop? Spróbuj tą drogą.

Ewentualnie można się zaopatrzyć w pochłaniach wilgoci - taka maszyna co skrapla wilgoć w wodę do wanienki.

Poszperaj też po forum. Gdzieś nawet nie dawno było o grzybie w rogu piwnicy.

oto włąsnie chodzi ze ja mam ale wentylator który jest tylko dziura przesle zdjeciana fo rum.A z tym ociepleniem to ocieplic moze w wewntarz budynku?i jakim sposobem to zrobic?
Proszę nie pisz bezpośrednio bo to nie ma sensu - odpowiedzi poznasz tylko Ty a niedługo u kogoś może być podobny problem.

im więcej zdjęc tej łazienki widzę, tym bardziej przerażony jestem.

Wcześniej pisałem o preparatach na grzyby - teraz chyba bez zbicia tego tynku się nie da.

Ale i tak najpierw trzeba się pozbyć źródła wilgoci na ścianach.

Po pierwsze wentylacja - sama dziura w ścianie nic nie da.

Zamontuj jakiś wyciąg mechaniczny, coby wyrzucał powietrze z tej łazienki.

Powiedz jeszcze jedno - czy ściana jest wilgotna również latem, gdy na dworze jest ciepło??

Czy cała łazienka tak wygląda, czy tylko jakaś jej konkretna część?

nie to jest łazienka.Prosze pomózci emi w tym

Za mało informacji...

Opisz wszystko,co wiesz.

Jaki dom,które piętro,czy ściana jest docieplona ew,. grubość tejże,rodzaj wentylacji,od kiedy problem istnieje ,etc.

Szacunkowo można diagnozować - przemarzanie.Izolacja pionowa mogłaby budzić zastrzeżenie,jednakże piszesz ;

tylko połowa łazenki tak wygląda,wszystkie sciany do połowy ,cała scianka co jest bezposrednio na dwór najgorsza jest.LAtem ta łaznienka tez tak wyglądał.

I tu powstaje mała barykada niewiedzy a co za tym idzie , kolejne pytania :

W jakim stanie jest instalacja wod-kan przebiegająca tuż (czy w ogóle) przy zaistniałym problemie...

Tak naprawdę,należy dokonać oględziny problemu gdyż spekulowanie bez należytej wiedzy o miejscu, jest do końca niewiarygodne.

no właśnie - nie łączyłbym raczej tej wilgoci z przemarzaniem ściany, bo ściana jest wilgotna również latem.

Dlatego ze swojej strony skupiłbym się na wentylacji - którą stanowi dziura w ścianie.

Trop podciągania wilgoci od dołu też jest dobry, w szczególności, że autorka pisze, że sciana jest wilgotna do połowy.

Przeciekanie instalacji to kolejna rzecz do sprawdzenia.

Ale coś mi się również wydaje, że bez fachowca na miejscu się nie obędzie.