konrado 06.11.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 z racji, że z gazem do domu w tym roku nicimusze zastosować gaz propan z butliwygodniej by było z tych 33 kg ale pytanko skąd takie butle się pozyskuje kupuje, wypożycza, dzierźawi ?użytkowanikówpowprosze o infok* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.11.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Pierwszą musisz kupić. Potem wymieniasz pustą na pełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 06.11.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 jest firma w lesznie .... oni wypożyczają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ...a jak już masz to wymiana pustej na pełną 44-50 zł. Brałem ostatnio do zgrzewania papy to wim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 06.11.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ...a jak już masz to wymiana pustej na pełną 44-50 zł. Brałem ostatnio do zgrzewania papy to wim... 11 kg ? a 33kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.11.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ups Oczywiście 11 kg, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 07.11.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 To drogo u was....U mnie za 11kg 36 zł (od dłuższego czasu).Można uzupełniać takie butle w lokalnych rozlewniach i niekoniecznie wymieniać (chodzi o te 33kg) bo nie widziałem na wymianę.Przy napełnianiu oczywiście nie chodzi mi o stacje LPG tylko o specjalne stanowiska z ważeniem pustej butli i napełnianiu na wadze automatycznej... żeby nie było, że niebezpiecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 08.11.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 bardzo dzięuje za dotychczasowe podpowiedzia skoro pierwszą musze kupić może teraz apel do zorientowanych z Legionowa - okolic gdzie kupić butlę 33 kg ?no i potemgdzie napełniac (wymieniać)z góry dziękujęi licze że coś tu się dowiem wszak coraz zimniej... ;(k* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm6 09.11.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Sprawdzałem ten temat. Skontaktuj się z Gaspolem - oni dzierżawią butlę, nie trzeba kupować. Do kotła potrzeba kilku butli połączonych w baterię. Są zasady ustawiania butli o takiej pojemności, inne niż dla butli 11 kg - trzeba się udać do projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 09.11.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 podłączam się pod temat. Nie mam gazu na działce, mam prąd od sąsiada.Właśnie rozkładają podłogówkę, za tydzień wylewki. Wymyśliłam sobie że kupię jakiś mały kociołek gazowy i podłączę go pod butlę 33kg by móc za jakieś 3-4tyg zacząć powolutku wygrzewać podłogę... Ma to sens??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 podłączam się pod temat. Nie mam gazu na działce, mam prąd od sąsiada. Właśnie rozkładają podłogówkę, za tydzień wylewki. Wymyśliłam sobie że kupię jakiś mały kociołek gazowy i podłączę go pod butlę 33kg by móc za jakieś 3-4tyg zacząć powolutku wygrzewać podłogę... Ma to sens???A czym zamierzasz finalnie grzać dom? Też gazem? Jeżeli tak - to dlaczego od razu nie założysz finalnej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 14.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 A czym zamierzasz finalnie grzać dom? Też gazem? Jeżeli tak - to dlaczego od razu nie założysz finalnej instalacji? będę miała PC ale w kolejce na odwiert czeka się ok 3 - 6 mcy, a chciałabym jednak coś działać w tym czasie. Teraz budowę ogrzewam kozą i w domu jest ok 20st. Kociołek natomiast miałby później zastosowanie u mojej mamy w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpawlak 14.11.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ciezki temat w okolicy WarszawyW zeszłym roku tez tak próbowałem zrobic instalację.Generalnie do pieca CO trzeba miec:- min 2 butle 33 kg (w piecu 12 kW starcza na 2 tygodnie)- przejściówkę do podłaczenia dwóch wraz z zaworami (aby zmieniac butle bez zatrzymywania pieca)- reduktor Z butlami jest poważny problem z ich dostępnością. Spróbuj poszukać w Gaspolu, BP, Shellu i Orlenie.Wymiana butli kosztuje cos koło 140-160 zł.Zestaw przyłączeniowy ok 650 i do dostania tylko w jednym sklepie w Warszawie (o ile dobrze pamietam to ulica JArosza na przeciwko OBI na Radzymińskiej)Butla pełna gazu wazy około 100 kg i nie wolno jej przechowywać w domu (osobiście nie widzę jej przetaczania po parkiecie), trzeba jej przygotowac miejsce i przyłącze na dworzu ( tu juz obowiazuja przepisy jak dla zbiornika z LPG). Butle 11 kg nie nadają się do piecy ze wzgledu na zbyt małą wydajność. Podobno zamarzają w trakcie pracy. Ja zrezygnowałem z montazu instalacji na rzecz kominka i bojlera elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejm 14.11.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 mam odpalona instalację ( kocioł Viessmann Vitopend 100-W ) na 2x11 kg butlach połączone w szereg z reduktorami. Dom 150 metrów - utrzymuje 21 stopni wystarcza tak jak teraz na 4-5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 17.10.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 podnoszę temat ze zmianą lokalizacji. Czy ktoś wie gdzie na Śląsku można najtaniej wypożyczyć butle 33kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 17.10.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 podnoszę temat ze zmianą lokalizacji. Czy ktoś wie gdzie na Śląsku można najtaniej wypożyczyć butle 33kg. Na tym linku masz mapke sląska z gaspolu: http://www.gaspol.pl/pl/kontakt.php?pid=222#goraMapy Cena 140zł/30 kg lub 33 kg/154zł ale możesz jeszcze negocjować cene, kaucja za butle płaciłem 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 17.10.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Ciezki temat w okolicy Warszawy Wymiana butli kosztuje cos koło 140-160 zł. Zestaw przyłączeniowy ok 650 i do dostania tylko w jednym sklepie w Warszawie Butla pełna gazu wazy około 100 kg i nie wolno jej przechowywać w domu (osobiście nie widzę jej przetaczania po parkiecie), trzeba jej przygotowac miejsce i przyłącze na dworzu ( tu juz obowiazuja przepisy jak dla zbiornika z LPG). 4m przewodu pomarańczowego do gazu, trójnik i 2 reduktory kupiłem za 70 zł na miejscu w kazdej hurtowni, ( ja kupiłem w Gaspolu) Butle trzymałem na zewnątrz i przez ostatnią zimę ( do - 20oC ) nie zamarzły. Butla pełna gazu wazy około 100 kg a z tym to przegiołeś, jak sama nazwa wskazuje 30-to kilogramowe a opakowanie waży 23kg to skąd te 100. Trociu napisał: Pierwszą musisz kupić. Potem wymieniasz pustą na pełną. W Gaspolu nie kupowałem tylko dałem kaucje 200 zł/ butle , butle dowożą gratis na telefon. Gdzie kupić?? Szukać na mapce , link do Gaspolu post wyżej. ( szukać przedstawiciela / tel. dla butli przemysłowych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 18.10.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 kupowaliscie czysty propan czy mieszankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 18.10.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ja wypożyczałem butlę 33 kg we Wrocławiu w firmie Air Products - to jest firma ogólnopolska więc raczej w innych miastach też będzie. Nie trzeba było butli kupować - wypożyczenie kilkanaście groszy na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.11.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Krótka relacja z poczatku sezonu grzewczego butlami. Aktualna cena czystego propanu zarówno w gaspolu jak i na Ceglanej 11 w Katowicach - 160 zł za "dużą butlę". Dużą tzn waga pustej ok 30kg (dokładnie ile - nabite na butli - 29,6-30,3kg). Pełna to ok 60kg i plomba na gwincie (ciekawe czy prawdziwa...)Kaucja zwrotna 300zł / szt., reduktor 25zł, wężyk kilka zł, termin realizacij zamówienia - 1 dzień, czasem ten sam. W kotle przy pierwszym uruchomieniu włączyła sie opcja pierwszego nagrzania wody w zasobniku (120l), a później włączyliśmy program wygrzewania podłogówki - łącznie trochę ponad 200m2. No i w skrajnym przypadku jedna butla poszła w 2,5 dnia. Prognoza na sezon nieciekawa - koszt wysuszenia domu może być kosmiczny... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts