Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzne pompy ciepła. kto użytkuje?

grzegorz961

Recommended Posts

Czy jest ktos na forum kto ma pompę ciepła altherme (lub inne) i przezyl jakąs zimę? z racji swojego zawodu muszę ludziom cos polecac a nie mogę bez RZECZYWISTYCH danych o zuzyciu prądu, zaletach i wadach sprawdzonych w praktyce. Bede bardzo wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami. Wszedzie tylko reklamujące ulotki i zachwyty sprzedawcow. To dla mnie za mało....

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli myslisz o pompie ciepla powietrze-woda do ogrzewania domu jednorodzinnego to dla Polskich warunkow one sie zupelnie nie nadaja. Nie jako jedyne zrodlo ciepla. COP maja okolo 3 tak gdzies do +2C na zewnatrz a potem jest juz tylko gorzej. Mozna kombinowac z buforem i dodatkowym zrodlem na chlodniejsze dni ale zabawy przy tym sporo, korzysci niewiele, koszty podobne do pompy solanka-woda. Jako projektant nigdy nie zaproponowalbym nikomu takiego rozwiazania chyba ze sie upiera albo ma urzadzenia na pol darmo.

własnie podobnie dzis mowił mi ktos kto używa ta pompe. faktycznie nie sprawdza sie to zupełnie w niskich temp. Przy poborze CWU pracuja wszystkie grzałki i zuzycie prądu jest duze. Ci co instaluja maja nadzieje na lagodne zimy. NO ale to jest kwestia wiary, a my mowimy o technologii. W kazdym razie wyrobiłem sobie jakas opinie, co nie jest latwe przy samych naciaganych materialach reklamowych.

własnie podobnie dzis mowił mi ktos kto używa ta pompe. faktycznie nie sprawdza sie to zupełnie w niskich temp. Przy poborze CWU pracuja wszystkie grzałki i zuzycie prądu jest duze. Ci co instaluja maja nadzieje na lagodne zimy. NO ale to jest kwestia wiary, a my mowimy o technologii. W kazdym razie wyrobiłem sobie jakas opinie, co nie jest latwe przy samych naciaganych materialach reklamowych.

A jaki model, rok produkcji i producent tej pompy? Nie ma co uogólniać. Bo jest szybki postęp w tej dziedzinie ( pomp powietrznych). Mitsubishi zrobiło pompę ( model ZUBADAN), która do -15 st. ma nominalną moc, a działa do -25 st. ( bodajże z 3/4 mocy). Szukam kogoś, kto to ma, ale to jest nowość, która być może jeszcze do Polski nie dotarła.

A jaki model, rok produkcji i producent tej pompy? Nie ma co uogólniać. Bo jest szybki postęp w tej dziedzinie ( pomp powietrznych). Mitsubishi zrobiło pompę ( model ZUBADAN), która do -15 st. ma nominalną moc, a działa do -25 st. ( bodajże z 3/4 mocy). Szukam kogoś, kto to ma, ale to jest nowość, która być może jeszcze do Polski nie dotarła.

To nie chodzi o to, czy jest jakas super pompa ktora ma nie wiadomo jakie parametry TEORETYCZNIE! Tu nie chodzi o teorie, ale PRAKTYKE. To tak jak producenci aut podaja ile one spalaja na 100 km. to zawsze dobrze wyglada, ale nijak sie nie potwoerdza w praktyce! To samo dotyczy pomp. Wiadomo ze w folderach jest super! Ktos to musi zainstalowac i przezyc zime i to dosc zimna i powiedziec jak to wyglada. Inaczej to papier wytrzyma wszystko! tyle ze z tego nic nie wynika. niestety, Altherma tez podaje super osiagniecia. ale jak pytam o uzytkownikow to maja problemy z podaniem namiarow!!! Od razu sa problemy.

To jest rynek a nie akademickie rozprawy

Nie ma co uogólniać. Bo jest szybki postęp w tej dziedzinie ( pomp powietrznych). Mitsubishi zrobiło pompę ( model ZUBADAN), która do -15 st. ma nominalną moc, a działa do -25 st. ( bodajże z 3/4 mocy). Szukam kogoś, kto to ma, ale to jest nowość, która być może jeszcze do Polski nie dotarła.
Jestem podobnego zdania. Biorąc pod uwagę fizykę nie powinno być problemu z działaniem takiej pompy ciepła (niektórzy mają tego typu wątpliwości). Całość sprowadza się do opracowania odpowiedniej technologii. Na razie jest to nowość, za którą trzeba zapłacić niemałe pieniądze (porównywalne z dobrej jakości pompami ciepła z wymiennikiem gruntowym).

Sam użytkuję pompę ciepła "hybrydową" własnej konstrukcji - mam możliwość czerpania ciepła z powietrza lub z glikolowego wymiennika gruntowego. Krótko używałem pompy ciepła powietrze-powietrze (klimatyzatora). Układ rozmrażania radził sobie spokojnie do temperatury -5 st. C.

Nie ma co uogólniać. Bo jest szybki postęp w tej dziedzinie ( pomp powietrznych). Mitsubishi zrobiło pompę ( model ZUBADAN), która do -15 st. ma nominalną moc, a działa do -25 st. ( bodajże z 3/4 mocy). Szukam kogoś, kto to ma, ale to jest nowość, która być może jeszcze do Polski nie dotarła.

To proponuje taka pompę kupić, jednostke zewnetrzną ładnie rozłożyć, rozwinąć jej skraplacz i zakopać w ziemi. Bo skoro działa normalnie (czyli zakładam że COP 3) w temp -15stC to w 8 stopniach które są pod ziemią będzie miała COP z..... 10 - no nie?

W ten sposób stanie się Najlepszą Pompą Świata. Dobrze myślę?

To proponuje taka pompę kupić, jednostke zewnetrzną ładnie rozłożyć, rozwinąć jej skraplacz i zakopać w ziemi. Bo skoro działa normalnie (czyli zakładam że COP 3) w temp -15stC to w 8 stopniach które są pod ziemią będzie miała COP z..... 10 - no nie?

W ten sposób stanie się Najlepszą Pompą Świata. Dobrze myślę?

Prawie dobrze, ale "prawie" stanowi dużą różnicę :lol: .

Popatrz na ten wykres (pochodzący ze strony : http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/content/view/813/145/ )

http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/images/wydania/2008_09/143.gif

Zastosowana technologia pozwala na pracę przy niskich temperaturach, ale ... nie obiecuje cudów.

Więcej na temat zastosowanych w pompie ZUBADAN rozwiązań znajdziesz np. TUTAJ :

http://www.aireco.pl/d/products_destination/2_1_pl.pdf

Jedna mala uwaga. Dlaczego nigdzie przy tym calym zuba-dan'ie nie jest podany wspolczynik COP dla 0C, -15C, -25C ??? To ze pompa ciepla w takich temperaturach dostarczy wymagana moc to nie ulega watpliwosci. Tylko jakim kosztem ? Dlaczego kazdy inny model klimatyzatorow czy pomp ciepla powietrze-woda ma podany COP dla konkretnej temperatury a ten model akurat nie ? Dla mnie to zadna nowosc, jednostka zewnetrzna o mocy 15kW dostarczajaca 15kW nawet do temperatury -15C na zewnatrz. Tylko dziwnym trafem nikt nie pisze, ze przy takiej temperaturze zewnwtrzne COP jest bliskie 1.

Jedna mala uwaga. Dlaczego nigdzie przy tym calym zuba-dan'ie nie jest podany wspolczynik COP dla 0C, -15C, -25C ??? To ze pompa ciepla w takich temperaturach dostarczy wymagana moc to nie ulega watpliwosci. Tylko jakim kosztem ? Dlaczego kazdy inny model klimatyzatorow czy pomp ciepla powietrze-woda ma podany COP dla konkretnej temperatury a ten model akurat nie ? Dla mnie to zadna nowosc, jednostka zewnetrzna o mocy 15kW dostarczajaca 15kW nawet do temperatury -15C na zewnatrz. Tylko dziwnym trafem nikt nie pisze, ze przy takiej temperaturze zewnwtrzne COP jest bliskie 1.
Co to znaczy nigdzie? W ciągu 5 minut znalazłem w necie taką informację :

http://www.klimageraete24.de/klimageraete24-p1485h362s363-Mitsubishi-Zubadan-P.html

Technische Daten:

PUHZ - HRP 125 YHA

Kühlen EER/Energieeffizienzklasse 3,21 / A

Heizen COP/Energieeffizienzklasse 3,61 / A

Max. Kapazität bei -15oC kW 14 COP bei 2.0

to tym bardziej twierdze ze do ziemi z parownik i będzie miał COP 10 :lol:

Za grosz im nie wierzę ale taka lużna dywagacja.... Jakby zrobić dla tej pompki ordynarne GWC rurowe i podłączyć jej na ssanie....

Albo nagrzewnice glikolową połączoną bezpośrednio z solarami...

Normalnie COP się tak podniósł że teraz sterczy pod niebiosa... :lol:

to tym bardziej twierdze ze do ziemi z skraplaczem i będzie miał COP 10 :lol:
Chyba chodziło Ci o parownik. To on pobiera ciepło. Skraplacz je oddaje. No chyba, że chodzi Ci o chłodzenie pomieszczenia, wtedy masz rację. Ale nawet w takiej sytuacji uzyskanie COP w takiej wysokości jest nierealne. Najwyższe o którym słyszałem wynosiło ok. 6,0 - http://fulereny.blink.pl/mum/pc4.jpg - cały artykuł :

http://forum.muratordom.pl/post2834216.htm#2834216

Moim zdaniem przyszłość może należeć do PCi A/W (powietrze/woda). Już teraz osiągniecie średniorocznego (realnego) COP powyżej 3 nie jest rzadkością.

PCi tego typu, przeznaczone dla potrzeb ogrzania CWU mogą konkurować z solarami - zważywszy, że ceny ich zakupu zaczynają się od 3.000,-.

Ciekawym rozwiązaniem jest również hybryda ("tymi rencami" zbudował ją HenoK) na kolektorze glikolowo- powietrznym, lub propozycja Sopel Lodu z kolektorem bezpośrednim gruntowym i powietrznym (bez wentylatora).

W tej chwili Sopel Lodu ma zasadniczą wadę - kosmiczną cenę (i zarozumiałego szefa :lol: ), ale w przyszłości?

I jeszcze jedno. W przypadku PCi A/W "ważniejsza" od temperatury jest wilgotność powietrza, bo w zasadzie to ona (wilgoć) jest "nośnikiem energii"

co chwila niemal pojawia sie ktos z duza kubatura, np pałacyk przerabiany na hotel itd. dla powierzchni ok 1000 m2 same odwierty to ok 100 tys. Robi sie naprawde duzo. Proponuje wiec rozwiazanie mieszane, pompy A/W z rezerwowym kotlem na cokolwiek. wg mnie to sensowne.

Problem jest taki, ze jesli rachunki beda duzo wyzsze niz podawane w broszurach, przyjda mrozy itd, to ci ludzie mnie rozstrzelaja.

INstalator z doswiadczeniem mnie przestraszył powiedział ze to mozna robic TYLKO GDY MOWI SIE WPROST ze zuzycie pradu nie bedzie małe w zimie. Sporo wieksze niz dla COP 2. Wtedy jednak wiekszosc sie wycofuje

PCi tego typu, przeznaczone dla potrzeb ogrzania CWU mogą konkurować z solarami - zważywszy, że ceny ich zakupu zaczynają się od 3.000,-.

Gdzieś Ty taką znalazł ?

Daj namiary, chętnie kupię nawet do 4 tyś ,,,

Np. http://www.allegro.pl/item475357744_pompa_ciepla_do_c_w_u.html