Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzne pompy ciepła. kto użytkuje?

grzegorz961

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na Allegro pojawiło się nowe urządzenie :

http://www.allegro.pl/item487686140_abatronic_ahp_12dcg_pompa_ciepla_powietrze_woda.html

Jest to pompa ciepła o stosunkowo niewielkiej mocy (do 4-5kW). Za atrakcyjna cena 6500 zł (do tego trzeba doliczyć montaż pewnie jakieś 1000 zł) można stosunkowo tanio ogrzać nieduży dobrze ocieplony dom. Może to być dobra alternatywa dla ogrzewania elektrycznego.

Swoją pompę ciepła zbudowałem na bazie takiej samej jednostki zewnętrznej (DC Inverter) tylko inaczej rozwiązałem sprawę wymienników. Tu jednak jest gotowy produkt, stosunkowo łatwy do zastosowania.

• 1 month później...

Kupiłem ksiazke o pompach (czerwona okładka, duzy format ale autora nie pamietam, pozyczylem). Wskazuje sie tam jako dobre rozwiązanie pompa powietrzna we wspołpracy z GWC. Ze robi sie dodatkowe wyjscie do zasysania przez PC i temp powietrza jest zawsze dodatnia wiec PC działa z duza wydajnoscia itd. POwiedzcie mi gdzie tu jest haczyk, bo przeciez kazdy by cos takiego robił!!?

Czy chodzi o mała wydajnosc (m3) GWC dla pompy czy cos innego?

No bo w sumie rozwiazanie niezwykle ciekawe - jesli rzeczywiscie duza ilosc powietrza uda sie ogrzac w rurze GWC.

W którymś z wątków było to przerobione (nie wiem, czy nie w "100 sposobów na jamnika...") i wniosek był dokładnie taki - GWC nie wydoli dostarczać tyle powietrza, ile PC potrzebuje. Musiałby byś naprawde monstrualny. Choć w dłuższej perspektywie może i taki by sie opłacił...

ale to jest nie do rozwiazania??/ Przeciez gdyby nawet wsadzic sporo forsy w to, to i tak ma sens! Byle uzyskac przepustowosc. Wtedy mozna zapomniec o odwiertach za setki tys albo kopaniu hektarow! Ale jesli tego nikt nie robi to to najlepsza odpowiedz

Problem nie tkwi, li tylko, w przepustowości. Musisz ogromną strugę powietrza, kt. potrzebuje PC, przepuścić przez GWC na tyle WOLNO, by zdążyła się nagrzać. A do tego, po pierwszej euforii po uruchomieniu, może dojść do kraksy. Złoże się nie zregeneruje i zysków nie będzie. Stąd gigantyczne przemywamiarowanie dla domków jednorodzinnych. Dla większych obiektów - utopia.

to tym bardziej twierdze ze do ziemi z parownik i będzie miał COP 10 :lol:

Za grosz im nie wierzę ale taka lużna dywagacja.... Jakby zrobić dla tej pompki ordynarne GWC rurowe i podłączyć jej na ssanie....

Albo nagrzewnice glikolową połączoną bezpośrednio z solarami...

Normalnie COP się tak podniósł że teraz sterczy pod niebiosa... :lol:

Na to się zapatrzyłeś? To był taki prześmiewczy pomysł tylko....Chcesz mieć COP 10?? :D

ale to jest nie do rozwiazania??/ Przeciez gdyby nawet wsadzic sporo forsy w to, to i tak ma sens! Byle uzyskac przepustowosc. Wtedy mozna zapomniec o odwiertach za setki tys albo kopaniu hektarow! Ale jesli tego nikt nie robi to to najlepsza odpowiedz

Problem nie tkwi, li tylko, w przepustowości. Musisz ogromną strugę powietrza, kt. potrzebuje PC, przepuścić przez GWC na tyle WOLNO, by zdążyła się nagrzać. A do tego, po pierwszej euforii po uruchomieniu, może dojść do kraksy. Złoże się nie zregeneruje i zysków nie będzie. Stąd gigantyczne przemywamiarowanie dla domków jednorodzinnych. Dla większych obiektów - utopia.

Tylko, że chyba nie jest tak do końca z tą OGROMNĄ strugą powietrza. To po prostu zależy od danej PC! Podana przez ProStasia pompa

http://medson-spartec.pl/easy.php potrzebuje max 400m3/h. A to powinien załatwić prosty rurowiec, w zależności od rodzaju gruntu od powiedzmy 20 do 50m długości.

Potencjalne plusy rozwiązania to

1. przystępna cena (dot. GWC! - nie wiem, ile kosztuje PC),

2. wyższy COP latem (niż PC gruntowa).

Też myslałem o takim rozwiązaniu, ale dotychczas powietrzne PC które znalazłem potrzebowały min. 1.500m3/h. I tu powstawał opisywany już problem...

pozdr, luke

• 1 year później...

Witajcie.

Mam taką pompę powietrze/powietrze Daikin SkyAir.

Mam uczucia ambiwalentne. Ona z jednej strony zużywa tyle prądu, ile powinno być wg Audytora OZC (no, może niewiele mniej). W każdym razie COP za poszczególne miesiące dla całego systemu grzewczego wychodzi nastpęująco

październik 1.6

listopad 1,85

grudzień 1,3

styczeń 1,0

luty 1,25

Mam osobny licznik na ogrzewanie - w tablicy. Trzeba jednak pamiętać, ze wyniki mogą być zniekształcone przez dmuchawę centralną (ok. 1 Kw na godzinę pracy, ale ona nie pracuje cały czas), rekuperator (200 W) i podłogówkę w jednym pokoju i łazience (ale ona tylko dogrzewa, nie grzeje od podstaw, np. podnosi temp. o 2 stopnie - wadą tego systemu jest słabsze ogrzewanie dalej położonych pokoi - u mnie ten najdalszy pokój jest 20 m. od centrali - dom jest parterowy i rozłożysty).

Myślę, że średnie rzeczywiste COP będzie coś koło 1,5 - 1,7. W każdym razie daleko mu do prezentacji na stronie Wiessmanna - tam jest zużycie od początku zimy ok. 4 tys. kWh, a ja mam ok. 11 tys., tyle że mój system kosztował z rekuperatorem ok. 45 tys. i w tej cenie jest klimatyzacja i niezależna wentylacja wszystkich pomieszczeń (ale mój dom też ma 200 m2 tak jak ten od Wiessmanna). Czy ktoś może wie, ile kosztuje taki system Wiessmanna?

Z drugiej strony koszty ogrzewania mam porównywalne ze znajomymi, którzy grzeją gazem (oczywiście po przeliczeniu kosztów na 1m2 powierzchni domu). Z trzeciej strony zima w tym roku była wyjątkowo ostra. Sam więc jeszcze nie wiem, co o tym myśleć.

problemem strony viesmanna jest to, ze tego domu nikt nie widział i równie dobrze może on mieć 120m2; ja obserwuję tę stronę od jakiegoś czasu i zastanawia mnie to, ze temp w pomieszczeniu zawsze waha się w przedziale 21,3 - 21,4stC - strasznie małe wahanie jak na moje oko - zwłaszcza, że nawet przy full słońcu w całym kraju nie wzrasta do np 22stC.. Być może czujnik mierzy temp w akwarium - ale to taka luźna dygresja...

a serio: 4000kWh x COP=3 daje wynik zbliżony do Twojego.

Ciekawy jestem jak ty to COP liczysz? W wątku o PC głowili się, jak go policzyć, ale nikt nie podał sensownego sposobu. A ty tutaj wyskakujesz z tak "precyzujnymi" wynikami :)

Przyznam, że gdy rozważałem ogrzewanie nadmuchowe, to brałem pod uwage tę PC. W końcu wybrałem Althermę i wodne podłogowe.

Ciekawy jestem jak ty to COP liczysz? W wątku o PC głowili się, jak go policzyć, ale nikt nie podał sensownego sposobu. A ty tutaj wyskakujesz z tak "precyzujnymi" wynikami :)

Przyznam, że gdy rozważałem ogrzewanie nadmuchowe, to brałem pod uwage tę PC. W końcu wybrałem Althermę i wodne podłogowe.

Mam obliczenia w AudytorOZC i wskazania licznika.

No to patrząc na te wyniki COP można prawie na 100% stwierdzić, że masz dużo nieprzewidzianych mostków cieplnych i duże straty na wentylacji. Zafunduj sobie sesję kamerą termowizyjną (ale to juz raczej w przyszłym sezonie). Pewnie będzie dużo do poprawienia :)

raczej mostki, bo jest rekuperator

ale z drugiej strony, żeby mostki obniżyły COP z 2,5 na 1.5? To aż nieprawdopodobne. W audytorze jest dodatek na mostki 10%, więc nawet gdyby były supermostki to nie powinno być więcej niż kolejne 10% :-?

Poza tym ja pilnowałem wykonawstwa, a zwłaszcza ocieplenia, wełna jest położona bardzo dobrze, styropian też, więc gdzie te mostki?

Jeszcze jeden argument - ciężka zima. Mam kolegę, grzejącego węglem, zazwyczaj palił 5 ton przez cały sezon, teraz na koniec lutego miał spalone 7 ton, a jeszcze 2 miesiace przed nami, czyli jakaś 1 tona, Stąd zuzycie ciepła było u niego o 50% wyższe niż normalnie. Stąd gdyby to odnieść do mojego COP to ono wynosi od 2,5 do 1,5. :D