Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzne pompy ciepła. kto użytkuje?

grzegorz961

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W takim razie skąd wyniki:

październik 1.6

listopad 1,85 ?

Coś nie tak. Z moich obserwacji Althermy takie COP byłoby poniżej -15 st. W przeciwnym razie załączanie grzałki nie byłoby wyraźnie odczuwalne (na rachunkach).

Chyba że grzanie powietrzem z definicji jest mało efektywne. Jaka jest temp. powietrza na wyjściu z PC. Może tutaj jest klucz do tej zagadki. Bo jeśli to jest w granicach 50 st, to w porównaniu do althermy, gdzie przy podłogówce będzie na zasilaniu 30-35st, obniży to znacząco COP.

Zaraz na wyjściu z PC?

W listopadzie powinno być powyżej 3. Jesteś bardzo robrym przykładem dla sceptyków powietrznych pomp ciepła. Czytałem kiedyś artykół jak duże znaczenie na COP ma "chłodnicza" instalacja (dokładność wykonania) PC. Może tutaj coś nie tak?

Chodzi o system kanałów? Być może w każdym razie różnicę mam między nabliższą a najdalszą kratką ok. 5 st. (na dystansie 20 m. temp. spada z 37 do 32 st.), stąd konieczność dogrzewania ostatniego pokoju podłogówką.

Problem nie tkwi, li tylko, w przepustowości. Musisz ogromną strugę powietrza, kt. potrzebuje PC, przepuścić przez GWC na tyle WOLNO, by zdążyła się nagrzać. A do tego, po pierwszej euforii po uruchomieniu, może dojść do kraksy. Złoże się nie zregeneruje i zysków nie będzie.

Temat mnie trochę zainteresował. Mam wkopane w koło domu 2 nitki rury kanalizacyjnej po 40 m średnica 160. Mam mieszane uczucia przy wykorzystaniu tego jako GWC do wentylacji (bardzo wysoki poziom wód gruntowych - diabli wiedzą czy wyszło szczelnie, dodatkowo kondensat pewnie też robi swoje- boję się co się tam może "wykluć"). Chodzi mi więc po głowie, aby skierować to na PC powietrzną. Szacuję, że pokryłoby to kakieś 1/3 zapotrzebowania PC. Do tego doszłoby powietrze wyrzucane z rekuperatora (rekuperatorów). Tylko, czy zyski z tego tytułu przewyższą straty na zasilaniu wentylatorów. PC pracuje maksymalnie 10 godz. w układzie 8+2 (II taryfa), więc czas na regenerację jest.

• 3 months później...
  • 8 months później...
  • 1 year później...

Witam,

zastanawiam się nad instalacją PPC z tym że mam to urządzenie stosować jedynie poza sezonem grzewczym do ogrzewania CWU czytając te wszystkie posty ciężko jest coś wywnioskować i podjąć decyzję tym bardziej że temat jest dość stary a technika poszła do przodu. Ja znalazlem coś takiego http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html może ktoś to stosował proszę o opinie.

Mam takie pytanko.

Czy COP PPC uwzglednia tez odszranianie wymiennika? No bo na to tez idzie troche energii. Przy -15 moja klimatyzacja gdy ustawi sie ja na grzanie odszrania wymiennik co jakies 15-20 minut. Tak tylko pytam bo gdy zastanawialem sie co wybrac do mojego domu (gruntowke czy PPC) nikt nie potrafil mi odpowiedziec na to pytanie. Zakladam wiec, ze katalogowy COP PPC przy np. -15 nie uwzglednia odszraniania (gdyby uwzglednial to na pewno producenci by sie tym chwalili).

Sredni COP będzie 2.To samo co byś prądem grzał w II taryfie.Jak powietrzną podłączysz ,tak żeby szła w 2 taryfie to będzie trochę taniej,tylko będziesz niewolnikiem IItaryfy i będziesz miał najcieplej nad ranem a najchłodniej wieczorem.Czyli odwrotnie niż powinno być.Oczywiście sprzedawcy pomp powiedzą,że to nie ma znaczenia.

Kupić se parę farelek i grzać za różnicę ze 20lat

Oliwkowo

Mam taką PC połączoną ze zbiornikiem 300l [przepływ bezpośredni]. Grzeje CWU od wiosny do jesieni [zimą CO i CWU - kocioł węglowy]. Dopływ i odpływ powietrza - z zewnątrz. Pracuje przeważnie 1raz/dobę.

Zastrzeżeń do jej pracy nie mam.

Sterownik - ubogi, tylko jedna nastawa czasowa.

Ana-76 używa Zubadana już 2 rok, z tego co wiem przez dwa lata (zima grzanie domu i lato c.w.u.) zużyła 20000 kW, w pokojach jest w zimie 22,5 C a w łazienkach po 24-25 C - wszędzie podłogówka. Nie ma kombinowania z taryfami, do tego zbiornik c.w.u. 200 L i 6 osób w domu, rozbiór wody c.w.u. naprawdę spory.

Mam takie pytanko.

Czy COP PPC uwzglednia tez odszranianie wymiennika? No bo na to tez idzie troche energii. Przy -15 moja klimatyzacja gdy ustawi sie ja na grzanie odszrania wymiennik co jakies 15-20 minut. Tak tylko pytam bo gdy zastanawialem sie co wybrac do mojego domu (gruntowke czy PPC) nikt nie potrafil mi odpowiedziec na to pytanie. Zakladam wiec, ze katalogowy COP PPC przy np. -15 nie uwzglednia odszraniania (gdyby uwzglednial to na pewno producenci by sie tym chwalili).

Zubadan odszrania się raz na max 150 min i trwa to zaledwie 3 minuty. Nie używane są do tego żadne grzałki. Gorące pary freonu cofane są na agregat i jednostka błyskawicznie robi się czysta i znów zaczyna grzać.