Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzne pompy ciepła. kto użytkuje?

grzegorz961

Recommended Posts

Oliwkowo i Zigobar !!

Ja tez planuje zakup powietrznej pompy ciepla . Budujemy dom jak najbardziej energooszczedny i potrzebujemy dobrego pomyslu na ogrzanie CWU w okresie wczesnej wiony do poznej jesieni. Po przeliczeniu Solary sa (moim zdaniem oczywiscie ) nieoplacalne . Zakladajac ze beda bezobslugowe ( a tak nigdy nie jest ) zwroca sie po ok 25 latach . Odpada. Taka Powietrzna pompa ciepla wydaje sie byc idealnym rozwiazaniem , tym bardziej ze tak czy tak zasobnik musimy miec .

Ta pompa Hewalex - cena ok 4000zl . Jesli ktos ma ja tez poprosze o opinie.

Ja tylko nie czaje innych pomp . Czemu koszt tej pompy jest 4000zl a innych ok 13 000 tys ( ???? )

np te

http://www.ppcpompy.eu/page13.php

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...

witam

wielkrotnie montowałem pompy HEWALEX PWPC-3,8H-A3, wg mnie idealnie nadają się do podgrzewania cwu w zasobniku w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni, przy temperaturach powyżej 0*C

czyli wszędzie tam, gdzie dom i cwu ogrzewa się kotłem węglowym oraz tam gdzie cwu grzeje się w okresie od wiosny prądem za pomocą grzałki

można też ją zastosować do puszczania ciepła na grzejniki w łazienkach w lecie i okresach przejsciowych (gdy jeszcze nie rozpalamy w kotle)

pozdrawiam

• 4 weeks później...
witam

wielkrotnie montowałem pompy HEWALEX PWPC-3,8H-A3, wg mnie idealnie nadają się do podgrzewania cwu w zasobniku w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni, przy temperaturach powyżej 0*C

Mam taką pompę i wszystko OK. Obliczałem COP i wychodzi 3-4 (w zależności od temp. na zewnątrz.).

Pytanie do mar1973 - jak z awaryjnością i do czego służy ten płyn we wskaźniku na pompie?

Edytowane przez gonzo93
błędy