grzesiolini 06.11.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Witam.Mam stare drewniane okna juz w sumie przezyly kilkanascie lat i nie sa w domrym stanie wizualnym.Lekko popekane ramy i szpary.Narazie nie zapowiada mi sie na wymiane ich na plastiki czy cos w tym stylu oczywiscie z powodow finansowych dlatego mysle nad ich renowacja ale nie chodzi mi o przetarcie papierem sciernym i pomalowanie to efekt bedzie tylko swiezej farby nic wiecej. zastanawiam sie nad oklejeniem tych ram takimi okleinami jak na plyty do mebli ale boje sie ze straca i pieniadze i efekt bedzie beznadziejny. Macie moze jakies propozycje co mozna wykonac lub jakos zmienic wyglad starych okien?? Taki sam problem pewnie bede mial z drzwiami i z parapetem czy warto bawic sie w takie cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.11.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Jeżeli masz chęci i siły możesz zrobić gruntowną renowację okien. Wiąże się to ze ściągnięciem starej farby (odpowiednie środki chemiczne, nagrzewnica (czy jak to się nazywa), papier ścierny). Jak już nie będzie starej farby, szpachlujesz ubytki w drewnie. Potem w zależności od chęci - albo sam lakier albo kolor. Łatwiej jest to zrobić z samym oknem, bo go ściągasz i wychodzisz z domu. Z ramami trzeba się bawić na miejscu, A trochę się syfi przy tym Sam tak kiedyś robiłem w starym mieszkaniu - polakierowane drewniane okna prezentują się lepiej niż białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.11.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Witam. Mam stare drewniane okna juz w sumie przezyly kilkanascie lat i nie sa w domrym stanie wizualnym.Lekko popekane ramy i szpary.Narazie nie zapowiada mi sie na wymiane ich na plastiki czy cos w tym stylu oczywiscie z powodow finansowych dlatego mysle nad ich renowacja ale nie chodzi mi o przetarcie papierem sciernym i pomalowanie to efekt bedzie tylko swiezej farby nic wiecej. zastanawiam sie nad oklejeniem tych ram takimi okleinami jak na plyty do mebli ale boje sie ze straca i pieniadze i efekt bedzie beznadziejny. Macie moze jakies propozycje co mozna wykonac lub jakos zmienic wyglad starych okien?? Taki sam problem pewnie bede mial z drzwiami i z parapetem czy warto bawic sie w takie cos? Będzie z tym dużo zabawy, ale jest to możliwe i nie drogie. Papierem przetrzyj starą farbę, zaszpachluj szpachlem do drewna najlepiej całą powierzchnię i przeszlifuj na gotowo. Po czym oczywiście pomaluj. Bez należytej staranności efekt może być znacznie gorszy od oczekiwanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts