Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie parkingów i dróg.

Broda79

Recommended Posts

Spędziłem dziś pół dnia nad studiowaniem różnych ustaw i norm i wiem mniej niż na początku. Moje pytanie brzmi: czy i kiedy wymagany jest separator substancji ropopochodnych przy odprowadzeniu wody z parkingu do kanalizacji deszczowej? Proszę o konkretne odpowiedzi z podstawą prawną lub uzasadnieniem. Szczerze mówiąc, ja bym dał ze względu na ochronę wód powierzchniowych. Muszę jednak mieć przepis, na który mogę sie powołać. Pozdrowienia.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

§ 21. 1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.

2. Stanowiska postojowe i dojazdy manewrowe dla samochodów osobowych powinny mieć nawierzchnię utwardzoną lub co najmniej gruntową stabilizowaną, ze spadkiem zapewniającym spływ wody.

3. Stanowiska przeznaczone do mycia i niezawodowego przeglądu samochodów w zgrupowaniach miejsc postojowych powinny mieć doprowadzenie wody oraz twardą nawierzchnię ze spadkami zapewniającymi spływ wody do wpustów kanalizacyjnych z osadnikami błota i łapaczami oleju.

To o co pytałeś jest w pkt. 3 :)

Proponuję zajrzeć do rozporządzenia ministra środowiska z dnia 8 lipca 2004 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz. U. Nr 168, poz. 1763), a potem poszukać na stronach producentów lub dystrybutorów, np. tu:

http://www.separator.pl/faq/12.php

(bardzo ciekawe - i inspirujące do potencjalnego uzasadnienia - są tam odpowiedzi na pytania, do wykorzystania oczywiście po wyeliminowaniu licznych elementów reklamy i marketingu)