Wciornastek 18.11.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Chyba zdecyduje się właśnie na tę mocniejszą, bo jednak sitka mimo iż cienkie (chodzi mi o wysokość poziomu) to do grzybów bardziej będą się nadawać bo przecież i tak kroi się je dość drobno, żeby przyspieszyć suszenie. Jeśli się mylę to proszę nie wyprowadzić z błędu (aktualnie teoretyzuje PS Cpt_Q Może helikopter to nie jest, ale ma być prezent więc chciałbym, żeby trochę pochodził. Pozdrawiam Dreikainnen I tu masz mylne założenie. Niezależnie od marki kupuj z wysokimi sitami. Mam porównanie miedzy dwoma typami suszarek. Z Niewiadowa z wysokimi sitami i z 2 biegami można załadowac grzybami nawet na wcisk i elegancko susza się przez jedną noc. Przy płaskich sitach wchodzi dużo mniej mało tego trzeba ładnie rozkładać. Do tego gdy suszych np zioła które maja długie gałazki trzeba zawsze kombinować przy załadunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 18.11.2008 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ... Może helikopter to nie jest, ale ma być prezent więc chciałbym, żeby trochę pochodził. Jassne Oj to na przyszłość jak będziesz robił kuchnie to zatytułuj suszarka do grzybów Wciornastek Hmm generalnie suszarka będzie chodzić tylko dla grzybów (może sporadycznie produkcja suszonych śliwek) Nie przeszkadza jak się upcha grzybami to, że się sklejają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.11.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wciornastek Hmm generalnie suszarka będzie chodzić tylko dla grzybów (może sporadycznie produkcja suszonych śliwek) Nie przeszkadza jak się upcha grzybami to, że się sklejają? No moze troche sie sklejają ale jak nastawiam do szuszenia to po 2-3 godzinach gdy juz z zewnątrz grzyby podsychaja trochę je przerzucam reka i sa idealne i bielutkie. Mozna wkładac nawet całkiem duże kawałki a kapelusze do średnicy 4-5 cm jesli są jedrne to nawet w całosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.11.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ja zawsze upycham tyle, ze nie domyka sie suszarka i nic sie nie skleja, a rano grzyby sa suche gotowe do schowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 19.11.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 A takie upchanie (powyżej max) w niczym nie przeszkadza? Chociaż w sumie i tak bo jabłkach bo już zamówiłem i nic w tej kwestii nie zmienię... A nic zobaczy się jak pisałem jakiś hurtowych ilości ojciec nie zbiera Najważniejsze, że już jeden prezent jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sn-rf 15.07.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam, A ja polecam samemu "wystrugać" suszarkę do żywności jeśli tylko ma się na to miejsce. Ma pojemność kilkanaście razy większą od "kupnych", pobiera 15x mniej prądu i jest tania w budowie. Ja miałem większość rupieci, wydałem na nią na razie jakieś 50zł. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 02.09.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Można też w suszyć piekarniku, nawet bardziej precyzyjnie z termometrem w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harmonia 07.10.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Słuchajcie, ja mam do was takie pytanie - z racji tego, ze sezon grzybowy w pełni, chciałam się dowiedzieć, jaka jest najlepsza suszarka do grzybów, najlepiej taka energooszczędna i szybka. Przydałaby mi się w tym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.10.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Kolejny rok uzywam MPM, w tym roku suszylam tez pomidory w plastrach z ziolami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 07.10.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 ... najlepiej taka energooszczędna i szybka.... Energooszczędne po prawej, szybkie po lewej. Jakiejś wielkiej filozofii tu nie ma. Grzałka, wiatrak, obudowa, tace do suszenia. Jak ma szybko suszyć to musi dużo ciepłego powietrza przewalać => mocny wiatrak, mocne grzałki, duży pobór prądu. Jak ma być nieprądożerna, słabe grzałki, słaby wiatrak, => długie suszenie. W sumie wyjdzie na jedno. Fajnie jak ma możliwość włączenia grzałek na większą lub mniejszą moc. Suszysz przy deszczowej chłodnej pogodzie i dużej wilgotności powietrza dajesz na max. Już jest sezon grzewczy, powietrze w domu suche jak pieprz, dajesz grzałki na pół gwizdka. Większość suszarek ma podobne parametry. 4-5 tac. Ok 30 cm średnicy i ok 250-400 W mocy. Trafiają się odskoki jak np. Biowin 5 tac 125 W ale ile to musi suszyć. Mam niewiadów 4 tace 150/300 W, najczęściej suszę na pełnej mocy. Warto wybrać wersję z przeźroczystymi sitami bo to po prostu wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domownik83 14.10.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jeśli zależy Ci na mocy takiego urządzenia, to może taka suszarka Ci się spodoba a i wycieczkę można wygrać z tego co widzę . Nie miałem do czynienia z urządzeniami tej marki, ale chyba nie jest to jakaś wielka filozofia, a wyżej ktoś pisze, że używa już kolejny rok, znaczy się dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1975 15.10.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 rodzice korzystaja z suszarki firmy niewiadów i chwalą sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.10.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Najoszczędniejsza, to nie na prąd, a opalana drewnem, jaką widziałem w Puszczy Nadnoteckiej na agrowczasach u gospodarza - robotnika leśnego. Był to normalny stacjonarny piec z komorą zawierającą kilkanaście wysuwanych sit z metalowej siatki (na prowadnicach). Wszyscy wczasowicze (w sumie ok. 5 rodzin) mieli codziennie wysuszone grzyby (nawet podczas deszczu).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia101316 27.11.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 A czy ktoś mógłby napisac na co warto zwrócic uwagę wybierając suszarke i dlaczego - tak króciutko. Suszarka jest dla mamy. Ja sie an tych urządzeniach nie znam, na grzybach to już w ogóle nie:( i chciałabym, żeby obdarowana osoba była zadowolona.Bardzo proszę o podpowiedź. Nie jestm w stanie sobie wyobrazić jak konkretne parametry przekładają się na "jakość" suszenia.Pierwszą rzeczą, którą zapamiętałam jest ilość sit. Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 28.11.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 4 tace średnica ok 30 cm i ok 300W mocy, z regulacją max/pół gwizdka wydaje się rozsądnym układem dla większości zastosowań w przeciętnym domu. Jak pisałem poprzednio, słabsza zje mniej prądu na godzinę ale będzie znacznie mniej wydajna i sumarycznie zużycie energii będzie podobne. Z kolei mocniejsze to zazwyczaj już duże koromysła z linii profi co za tym idzie znacznie droższe. Jeśli Twoja mama nie planuje jakiejś masowej produkcji suszu to nie ma sensu przeinwestowywać.Warto zwrócić uwagę żeby tace były przeźroczyste bo nie trzeba otwierać żeby sprawdzić jak schnie na poszczególnych tacach. Droga rzecz na którą warto zwracać uwagę to wysokość tac. Są suszarki w których tace są bardzo niskie 1-1,5 cm w wielu przypadkach to wystarczy ale jak chcesz wysuszyć grzyby w całości czy ćwiartki pomidorów to już będzie mało. Lepiej wziąć taką z tacami wysokimi na 3-4 cm. Płynna regulacja temperatury czy też przełączanie na kilkanaście stopni grzania IMHO zbędny bajer. W granicach 150 zł powinnaś dostać coś sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia101316 02.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Wow! Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Z porad na 100% skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia101316 04.12.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 4 tace średnica ok 30 cm i ok 300W mocy, z regulacją max/pół gwizdka wydaje się rozsądnym układem dla większości zastosowań w przeciętnym domu. Jak pisałem poprzednio, słabsza zje mniej prądu na godzinę ale będzie znacznie mniej wydajna i sumarycznie zużycie energii będzie podobne. Z kolei mocniejsze to zazwyczaj już duże koromysła z linii profi co za tym idzie znacznie droższe. Jeśli Twoja mama nie planuje jakiejś masowej produkcji suszu to nie ma sensu przeinwestowywać. Warto zwrócić uwagę żeby tace były przeźroczyste bo nie trzeba otwierać żeby sprawdzić jak schnie na poszczególnych tacach. Droga rzecz na którą warto zwracać uwagę to wysokość tac. Są suszarki w których tace są bardzo niskie 1-1,5 cm w wielu przypadkach to wystarczy ale jak chcesz wysuszyć grzyby w całości czy ćwiartki pomidorów to już będzie mało. Lepiej wziąć taką z tacami wysokimi na 3-4 cm. Płynna regulacja temperatury czy też przełączanie na kilkanaście stopni grzania IMHO zbędny bajer. W granicach 150 zł powinnaś dostać coś sensownego A czy doświdczone oko widzi jakąś różnicę między modelami Niewiadów 970.01.PS oraz 972.4 PS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 04.12.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) 972.04 ma sterowanie temperatury elektroniczne a w 970.01 regulacja odbywa się na zasadzie jedna grzałka lub dwie grzałki. Mam 970.01 już 3 rok i jest ok. Gdybym kupował teraz, to bym rozważył jeszcze zelmera FD1001 bo większa pojemność i moc, ale też jakieś 50-60 zł droższy. Z tym że ja jesienią susze sporo pomidorów (np 10-15 kg jednym cięgiem) i to trwa. Do niehurtowych ilości grzybów i ziół, niewiadów w zupełności wystarczy Edytowane 5 Grudnia 2012 przez G.N. literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts