Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odstępstwo od przepisów - odleglosc od lasu

beatapp

Recommended Posts

Kiedyś się tym interesowałem i nie znalazłem wyraźnego zapisu, że ma to być 12m. Odległość tę wyznacza się w sposób dość skomplikowany z tabel, zależy od wysokości i przeznaczenia budynku, pokrycia dachu itp. Przy czym chodzi tutaj o bezpieczeństwo ludzi w razie pożaru lasu, a nie odwrotnie. Ale jeśli możesz odsunąć się od lasu to zrób to. Las ma swoich mieszkańców, z którymi wcale nie tak przyjemnie się spotykać. Płot może Cię zabezpieczy przed dzikami i sarnami, ale mrówki, kleszcze, szerszenie i inne robactwo będzie Ci uprzykrzać sąsiedztwo.

• 5 months później...
dobra wiadomosc dla tych ktorzy maja podobny problem. Wystapilam z wnioskiem o odstepstwo. starostwo bylo przychylne i choc sprawa trwala dosc dlugo 3 m-ce to z ministerstwa infrastruktury przyszla pozytywna odpowiedz. mozna sie budowac - las na mojej dzialce w odleglosci 3-4 m, odleglosc od lasu sasiada 6 m. warunek to brak otworow okiennych i drzwiowych na scianach sasiadujacych z lasem i pozytywna opinia (akceptacja projektu) rzeczoznawcy do spraw p.poz. zycze innym powodzenia - warunek bezwzgledny to przychylnosc starostwa, bez tego nawet mimo zgody ministerstwa moze byc odmowa.

• 6 years później...