Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podbitka - wentylacja???

Recommended Posts

Witam

Mam do Was prośbę - w jaki sposób rozwiązaliście problem wentylacji w drewnianej podbitce?

Mamy podbitkę sosnową malowaną na "złoty dąb" i nie mamy pomysłu jak zamontować COŚ co będzie pozwalało na wentylację?

Chcemy, żeby to wyglądało dobrze oraz spełniało swoje zadanie.

Może wiecie jak gęsto powinna być zrobiona taka wentylacja?

Może macie jakieś pomysły - własne doświadczenia?

Będę wdzięczna.

http://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/21294992_205.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/21484602_500.jpg

U nas jest dachówka ceramiczna ale bez deskowania i nie mamy żadnej wentylacji w drewnianej podbitce. Identycznie sprawa przedstawia się u wszystkich moich sąsiadów. Dodam, że praktycznie każdy dach w okolicy robiła inna ekipa ciesielsko - dekarska, więc nie sądzę żeby wszyscy popełnili ten sam błąd rezygnując z wentyacji podbitki. Z tym, że w moich stronach sporadycznie widuje się deskowane dachy. Może to ma jakieś znaczenie? A co na to wasi fachowcy od dachu?

U nas jest dachówka ceramiczna ale bez deskowania i nie mamy żadnej wentylacji w drewnianej podbitce. Identycznie sprawa przedstawia się u wszystkich moich sąsiadów. Dodam, że praktycznie każdy dach w okolicy robiła inna ekipa ciesielsko - dekarska, więc nie sądzę żeby wszyscy popełnili ten sam błąd rezygnując z wentyacji podbitki. Z tym, że w moich stronach sporadycznie widuje się deskowane dachy. Może to ma jakieś znaczenie? A co na to wasi fachowcy od dachu?

Ludzie, myślcie trochę, a nie powtarzajcie bzdety, jakie wam naopowiadają rożne "majstry". Czysta logika - dach wykonany w pełnym deskowaniu i pokryty dachówką wymaga dwóch przestrzeni wentylowanych - między dachówką i deskowaniem oraz między deskowaniem i ociepleniem poddasza (jeśli użytkowe).

Z kolei dach pokryty folią (zamiast deskowania) wymaga w zależności od użytej folii:

a. Jeśli folia wysokoparoprzepuszczalna - jedna przestrzeń wentylowana między folią a dachówką.

b. W przypadku folii niskoparoprzepuszczalnej - dwie przestrzenie wentylowane jak przy deskowaniu.

Wentylacja w każdym przypadku oznacza dopływ i odpływ powietrza - odpływ zapewniony jest poprzez otwór w kalenicy, a dopływ musi być w podbitce, jeśli wentylowana ma być cała połać dachu.

Przecież to naprawdę banalnie proste. Myślcie!!! :wink:

Pozdrowienia

WaldekZ

U nas dokładnie taka sam podbitka jak u Ciebie / tylko kolor palisander / .

Wentylację zrobiłem wykonując szczeliny w deskach od tyłu zabezpieczone siatką - ale wykonałem to na etapie montażu podbitki - zarówno pod okapami jak i w skosach .

Teraz jak już masz podbitkę zamontowaną pozostają tylko takie kratki jak zaprezentowałeś ... - jak Ci się podoba to może być :)

Glowac,

u nas ten sam problem.

Kupilam kratki metalowe, z ramka i siatecka na Bartyckej.Naszukalam sie barzdo bo nie chcialm ze by kratka byla wecej niz 18-20zl.. Moj dekarz otradzil plastikowe..Kolor podbitki palisandar.. ja kupilam kratki ciemny braz. Ale mozna przemalowac na dowolny kolor!!

.....dach pokryty folią (zamiast deskowania) wymaga w zależności od użytej folii:

a. Jeśli folia wysokoparoprzepuszczalna - jedna przestrzeń wentylowana między folią a dachówką.

Mam podbitkę drewnianą bez "nawiewników" - folia Dorken Delta Vent-N, bez pełnego deskowania, ale z wentylowaniem połaci pod dachówką przy wykorzystaniu tzw. "wróblówki", czyli grzebieni okapowych z kratką wentylacyjną.

mam dach z dachówjka ceramiczna i taka sama podbitkę.

Wentylacja jest zrobiona w ten sposób, że przy składaniu desek, w co 5 desce wycinane zostało pióro na długości ok 2/3 długości deski. To daje ok 2mm szczeliny. Wystarczy stosowac co 3..5 deseczki a będziesz miał i dobra wentylację i nie wleca tam szerszenie ;)

U nas dokładnie tak jak u Darex, tylko folia Tyvek. W piątek rozmawiałam na ten temat z moim dekarzem ( człowiek od 30 lat nie zajmuje się niczym innym ), który stwierdził, że ta wróblówka zapewnia dostateczny dopływ powietrza pod połać dachu.

Do WaldekZ - z myśleniem generalnie nie mam problemów, właśnie myśleniem zarabiam na życie, w tym na mój nowy dom

jak nie masz deskowania tylko folię to ok - ale gdy jest deskowanie i papa to wentlacja musi być.

Kiedy jest folia niskoparoprzepuszczalna to też musi być.

Annja:

Z tym brakiem myślenia to nie było personalnie do Ciebie, tylko takie spostrzeżenie ogólnoforumowe. Tyle że akurat zilustrowało mi się Twoim cytatem... :wink:

Pozdrowienia

WaldekZ