glowac 06.11.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 WitamMam do Was prośbę - w jaki sposób rozwiązaliście problem wentylacji w drewnianej podbitce? Mamy podbitkę sosnową malowaną na "złoty dąb" i nie mamy pomysłu jak zamontować COŚ co będzie pozwalało na wentylację?Chcemy, żeby to wyglądało dobrze oraz spełniało swoje zadanie. Może wiecie jak gęsto powinna być zrobiona taka wentylacja? Może macie jakieś pomysły - własne doświadczenia? Będę wdzięczna.http://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/21294992_205.jpghttp://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/21484602_500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 06.11.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 W tej chwili, przy wykonanej juz podbitce, pozostaja jedynie kratki wentylacyjne, takie normalne jak do kanałów wentylacyjnych... Ponieważ domek jest b. ładny sugerowałbym wykonanie kratek na zamówienie tj. jakiś fajny kształt i np. stal nierdzewna... Koniecznie siatka przeciw owadom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 06.11.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Dach z dachówki jak sądzę ze zdjęcia, mam pytanie - po co tam jeszcze jakaś wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 06.11.2008 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Tak dachówka jest ceramiczna do tego było pełne deskowanie+papa. Czy wg Ciebie admiro można obyć się bez wentylacji w podbitce? Nic mi na ten temat nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 06.11.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 U nas jest dachówka ceramiczna ale bez deskowania i nie mamy żadnej wentylacji w drewnianej podbitce. Identycznie sprawa przedstawia się u wszystkich moich sąsiadów. Dodam, że praktycznie każdy dach w okolicy robiła inna ekipa ciesielsko - dekarska, więc nie sądzę żeby wszyscy popełnili ten sam błąd rezygnując z wentyacji podbitki. Z tym, że w moich stronach sporadycznie widuje się deskowane dachy. Może to ma jakieś znaczenie? A co na to wasi fachowcy od dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 06.11.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 http://forum.muratordom.pl/post2733815.htm?highlight=#2733815 tu cos było,w wątku"wentylacja przez podbitke". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 07.11.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 U nas jest dachówka ceramiczna ale bez deskowania i nie mamy żadnej wentylacji w drewnianej podbitce. Identycznie sprawa przedstawia się u wszystkich moich sąsiadów. Dodam, że praktycznie każdy dach w okolicy robiła inna ekipa ciesielsko - dekarska, więc nie sądzę żeby wszyscy popełnili ten sam błąd rezygnując z wentyacji podbitki. Z tym, że w moich stronach sporadycznie widuje się deskowane dachy. Może to ma jakieś znaczenie? A co na to wasi fachowcy od dachu? Ludzie, myślcie trochę, a nie powtarzajcie bzdety, jakie wam naopowiadają rożne "majstry". Czysta logika - dach wykonany w pełnym deskowaniu i pokryty dachówką wymaga dwóch przestrzeni wentylowanych - między dachówką i deskowaniem oraz między deskowaniem i ociepleniem poddasza (jeśli użytkowe). Z kolei dach pokryty folią (zamiast deskowania) wymaga w zależności od użytej folii: a. Jeśli folia wysokoparoprzepuszczalna - jedna przestrzeń wentylowana między folią a dachówką. b. W przypadku folii niskoparoprzepuszczalnej - dwie przestrzenie wentylowane jak przy deskowaniu. Wentylacja w każdym przypadku oznacza dopływ i odpływ powietrza - odpływ zapewniony jest poprzez otwór w kalenicy, a dopływ musi być w podbitce, jeśli wentylowana ma być cała połać dachu. Przecież to naprawdę banalnie proste. Myślcie!!! Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 14.11.2008 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Znaleźliśmy następujące rozwiązanie - do zaakceptowania wizualnie http://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/21922050_podbitka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.11.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 U nas dokładnie taka sam podbitka jak u Ciebie / tylko kolor palisander / . Wentylację zrobiłem wykonując szczeliny w deskach od tyłu zabezpieczone siatką - ale wykonałem to na etapie montażu podbitki - zarówno pod okapami jak i w skosach . Teraz jak już masz podbitkę zamontowaną pozostają tylko takie kratki jak zaprezentowałeś ... - jak Ci się podoba to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Głowac my mamy takie same "oczka" przy swojej podbitce. Kolor beżowy. Dekarze (znajomi) bardzo mocno naciskali na nas, żebyśmy nie zapomnieli o wentylacji podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 14.11.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Glowac, u nas ten sam problem.Kupilam kratki metalowe, z ramka i siatecka na Bartyckej.Naszukalam sie barzdo bo nie chcialm ze by kratka byla wecej niz 18-20zl.. Moj dekarz otradzil plastikowe..Kolor podbitki palisandar.. ja kupilam kratki ciemny braz. Ale mozna przemalowac na dowolny kolor!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 14.11.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 .....dach pokryty folią (zamiast deskowania) wymaga w zależności od użytej folii: a. Jeśli folia wysokoparoprzepuszczalna - jedna przestrzeń wentylowana między folią a dachówką. Mam podbitkę drewnianą bez "nawiewników" - folia Dorken Delta Vent-N, bez pełnego deskowania, ale z wentylowaniem połaci pod dachówką przy wykorzystaniu tzw. "wróblówki", czyli grzebieni okapowych z kratką wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 15.11.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 mam dach z dachówjka ceramiczna i taka sama podbitkę. Wentylacja jest zrobiona w ten sposób, że przy składaniu desek, w co 5 desce wycinane zostało pióro na długości ok 2/3 długości deski. To daje ok 2mm szczeliny. Wystarczy stosowac co 3..5 deseczki a będziesz miał i dobra wentylację i nie wleca tam szerszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 16.11.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 U nas dokładnie tak jak u Darex, tylko folia Tyvek. W piątek rozmawiałam na ten temat z moim dekarzem ( człowiek od 30 lat nie zajmuje się niczym innym ), który stwierdził, że ta wróblówka zapewnia dostateczny dopływ powietrza pod połać dachu.Do WaldekZ - z myśleniem generalnie nie mam problemów, właśnie myśleniem zarabiam na życie, w tym na mój nowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 16.11.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 annja: wróblówka zapewnia wentylację powierzchni pod dachówkami ale potrzebne jest również zwentylowanie pod płytą dachu (ja mam deskowanie i zostawione 3 zm pod deskami) w tym zwentylowanie objetoci narożnika pod podbitką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 16.11.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Sęk w tym, że jak nie ma deskowania to nie ma żadnej płyty dachu pod dachówkami, no chyba, że ja faktycznie niepełnosprawna umysłowo jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 16.11.2008 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 jak nie masz deskowania tylko folię to ok - ale gdy jest deskowanie i papa to wentlacja musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 16.11.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Annja: wentylacji nie żałuj - tego nigdy zabyt duzo. Jesli nie masz przestrzeni do wentylacju pod folia to tego oczywiście nie ma co wentylowac ale nadal jest przestrzeń nad podbitka a pod folia poza obrysem ścian - to tez warto wentylowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 17.11.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 jak nie masz deskowania tylko folię to ok - ale gdy jest deskowanie i papa to wentlacja musi być. Kiedy jest folia niskoparoprzepuszczalna to też musi być. Annja: Z tym brakiem myślenia to nie było personalnie do Ciebie, tylko takie spostrzeżenie ogólnoforumowe. Tyle że akurat zilustrowało mi się Twoim cytatem... Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.11.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Znaleźliśmy następujące rozwiązanie - do zaakceptowania wizualnie http://www.empikfoto.pl/albumy34/115019/704706/previews/21922050_podbitka.jpg Też mam takie zamiar dać. Dobrze widzę że to fi 100 mm? Ile Masz zamiar ich dać? co jaki odstęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts