Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podbitka - wentylacja???

Recommended Posts

Z dwuch powodow estetyczne:

1) widac bardzo kratka na podbytki,s plastykiem nic nie zrobis a metal mozna pomalowac w ten sam kolor co podbytka, kratka jest mnej widoczna

2) plastik s czasem zmeniai kolor, po latach sie roby kruchy.

Ja kupilam kratka metalowa s ramecka. Montuje sie ramecka,ma takei 2 zakrzewiony blaski, ktory sie wykrywia, a do nej sie wciska kratka. Plastik montujesz na wkrety..lub gwozdiki. Duzo latwej jest w razie czego zajrzec przez tej kratecki, jest klatwej ja zdiac.

My nie mamy deskowanie,mamy folia Tyvek, mamy zamontowane te wrobluwki do wentilacja dachu. Dekarz, ktory robyl nasz dach robi teraz u nas podbytka drewniana, powiedzial ze kratki MUSA byc!! Ja sie nie spiralam, bo przecez to jest jego dodatkowa robota-musi pod kazda kratka wyciac drziury w podbytce.

ubek

tak to fi 100, ale chcę dać 2 sztuki po fi 80 co krokwę - czyli co metr.

jeżeli chodzi o metalowe - to nie wiem czym Wy je malowaliście, ale u nas podbitka była woskowa - więc nie wiem jak to by wyszło na metalu

no chyba e nie mam wyobraźni - wszystko możliwe.

kratek jescze nie kupiliśmy, więc wszystko jest możłiwe.

Z dwuch powodow estetyczne:

1) widac bardzo kratka na podbytki,s plastykiem nic nie zrobis a metal mozna pomalowac w ten sam kolor co podbytka, kratka jest mnej widoczna

2) plastik s czasem zmeniai kolor, po latach sie roby kruchy.

Ja kupilam kratka metalowa s ramecka. Montuje sie ramecka,ma takei 2 zakrzewiony blaski, ktory sie wykrywia, a do nej sie wciska kratka. Plastik montujesz na wkrety..lub gwozdiki. Duzo latwej jest w razie czego zajrzec przez tej kratecki, jest klatwej ja zdiac.

My nie mamy deskowanie,mamy folia Tyvek, mamy zamontowane te wrobluwki do wentilacja dachu. Dekarz, ktory robyl nasz dach robi teraz u nas podbytka drewniana, powiedzial ze kratki MUSA byc!! Ja sie nie spiralam, bo przecez to jest jego dodatkowa robota-musi pod kazda kratka wyciac drziury w podbytce.

Aaaaaaaaaaaaaaa, nie mogę... :p :p :p :p :p :p :p

Popłakałem się ze śmiechu i jeszcze te komentarze... :lol: :lol: :lol: :lol:

A miałem tu nie wchodzić, bo co mnie tam podbitka... :D :D :D :D :D

ubek

tak to fi 100, ale chcę dać 2 sztuki po fi 80 co krokwę - czyli co metr.

jeżeli chodzi o metalowe - to nie wiem czym Wy je malowaliście, ale u nas podbitka była woskowa - więc nie wiem jak to by wyszło na metalu

no chyba e nie mam wyobraźni - wszystko możliwe.

kratek jescze nie kupiliśmy, więc wszystko jest możłiwe.

Kurcze, ja chciałem dać fi 100 co 3 m. Z estetycznego punktu widzenia to i tak dużo (gęsto). Tym bardziej że od strony frontowej mam oczka z oświetleniem. Sam nie wiem co robić.

ubek:

jak bym to uzasadnił brakiem estetyki - jak mozna pakowac takie plastyki do prawdziwego drewna?

Zawsze podobała mi się biała podbitka - taką właśnie zrobiłem - z prawdziwego drewna. Inna sprawa, że niestety większości obserwatorów wydaje się że jest to siding.

Wracając do białej podbitki - białe plast(y/i)ki nie wyglądają tak źle.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 years później...
chciałabym wrócić do tematu - będę miała drewnianą podbitkę malowaną na kolor złoty dąb. Poszukuję kratek wentylacyjnych - gdzie kupowaliście swoje? Na razie wygląda na to, że wszyscy ludzie ,mają albo podbitkę białą, albo ciemnobrązową - w takich kolorach plastikowe kratki są wszędzie. W kolorze złoty dąb widziałam ofertę tylko w firmie Plastivan za ok. 10 zł jedną. Znacie jeszcze jakieś inne firmy, sklepy, itd? Będę wdzięczna za radę, bo podbitka "się montuje" właśnie:)

no dobra, nikogo nie interesuje problem kratek wentylacyjnych. Rozumiem. Zamówiliśmy w firmie Plastivan, plastikowe złoty dąb. Teraz już zapytam z czystej ciekawości - znalazł ktoś gdzieś kratki w tym kolorze? Albo ja nie umiem szukać, albo Plastivan jest jedyną firmą w tym kraju która ma kratki went. do podbitki w kolorze złoty dąb. Ciekawe.