prono 08.11.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 to kable łączysz korzystając z zacisków gniazdka i masz dwa w jednym. Czyli gniazdko ma prąd i kabel który idzie dalej też go ma. kardynalny błąd amatorów. przewody łaczy się w puszce i od tego połączenia wyprowadza się końcówki do gniazdka. Tak więc coś z sufitem jednak jest na rzeczy. Mi tak właśnie okablowała dom profesjonalna ekipa. Może to jest dopuszczalne Gniazdka połączone szeregowo. Zaleta taka, że nie mam puszek na każdej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111379-po%C5%82%C4%85czenie-elektr-z-puszki-do-gniazdka/page/2/#findComment-2797208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 08.11.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 to kable łączysz korzystając z zacisków gniazdka i masz dwa w jednym. Czyli gniazdko ma prąd i kabel który idzie dalej też go ma. kardynalny błąd amatorów. przewody łaczy się w puszce i od tego połączenia wyprowadza się końcówki do gniazdka. Tak więc coś z sufitem jednak jest na rzeczy. Na czym polega błąd? Niedostateczna obciążalność zacisków gniazda, nieestetyczna czy może nie wiadomo dlaczego ale źle? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111379-po%C5%82%C4%85czenie-elektr-z-puszki-do-gniazdka/page/2/#findComment-2797399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 08.11.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 To ja napisze cos kompetentnego. Pytałes czy z puszki do gniazdka dac 1,5 czy 2,5 i odpowiedź jest taka, że jeżeli w puszce jest 1,5 to masz dac 1,5 a jak 2,5 to daj 2,5, bo jak mowią przepisy nie można zmieniać przekroju przewodu bez osobnego zabezpieczenia. Dodatkowo przekrój przewodu zalezy od zabezpieczenia w rozdzieleni, i tak jeżeli masz B16, to dajesz 2,5 a jak B10 to 1,5. Co do połączeń na cyne, to w naszej firmie od 10 lat juz sie tego nie stosuje, po prostu cyna to przeżytek w elektrotechnice, może w elektronice tak ale nie u nas. Kiedys sie lutowało końcówki oczkowe na kable przekroju np. 120mm2 i często cyna spływała, bo jak wiadomo na styku końcówka szyna Cu zawsze sie grzeje. Teraz końcówki sie zaprasowuje praskami hydraulicznymi. Widac kolega "cyniarz" ma jakieś stare przyzwyczajenia ponadto uważa że prąd 16A w przewodzie 2,5 to dużo, dla mnie to nic i ja sobie połącze na zaciski wago w głębokich puszkach. Co do sposobu łączenia do ja robie połączenia szeregowe od gniazdka do ganiazdka bo nie mam puszek wszystkie przewody idą w podłodze, a twierdzenie że trzeba zawsze do puszek jest tak samo nieprawdziwe. Zgodnie z przepisami można twowrzyc dowolne pajęczyny aby nie zmieniac przekroiju przewodu ale dodatkowo jest powiedziane że przewodu ochronnego PE nie wolno rozgałęziać tylko powinno sie ciagnąć bezpośrednio z głównej szyny PE. Nikt raczej sie do tego nie stosuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111379-po%C5%82%C4%85czenie-elektr-z-puszki-do-gniazdka/page/2/#findComment-2797779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.11.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Pytałes czy z puszki do gniazdka dac 1,5 czy 2,5 i odpowiedź jest taka, że jeżeli w puszce jest 1,5 to masz dac 1,5 a jak 2,5 to daj 2,5, bo jak mowią przepisy nie można zmieniać przekroju przewodu bez osobnego zabezpieczenia. Dodatkowo przekrój przewodu zalezy od zabezpieczenia w rozdzieleni, i tak jeżeli masz B16, to dajesz 2,5 a jak B10 to 1,5. Dokładnie tak. Cyna to przeżytek w elektrotechnice Być może - ale nie z powodu jakichś gorszych parametrów połączenia, ale z powodu znacznie większej pracochłonności prawodłiwego wykonania - zwłaszcza przy większych przekrojach przewodów. bo jak wiadomo na styku końcówka szyna Cu zawsze sie grzeje. Jeśli się grzeje w sposób istotny to oznacza, że połączenie oczko-szyna jest spieprzone (nie dokręcone lub nie wyczyszczone przed dokręceniem). Chcesz powiedzieć tutaj, że cyna spłynie, ale izolacja z kabla nie spłynie? Teraz końcówki sie zaprasowuje praskami hydraulicznymi. Widac kolega "cyniarz" ma jakieś stare przyzwyczajenia ponadto uważa że prąd 16A w przewodzie 2,5 to dużo, dla mnie to nic i ja sobie połącze na zaciski wago w głębokich puszkach. Na drutach końcówki też zaprasowujesz? Zaprasowywanie tulejek jak najbardziej - ale tylko na lince. A praska hydrauliczna to raczej dla przekrojów większych niż 6mm2, prawda? Bo dla mniejszych to zaciskarka ręczna wystarcza, nie? Generalnie chyba nie zrozumiałeś moich postów: nie nigdzie nie stwierdziłem, że trzeba wszystko lutować, i że inne sposoby są złe - moje posty były jedynie reakcją na "teorie" kolegi I.W.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111379-po%C5%82%C4%85czenie-elektr-z-puszki-do-gniazdka/page/2/#findComment-2798566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts