Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moje problemy z wyborem kominka

Recommended Posts

Zaczne od podstaw. Dom dopiero co po wylewkach ale już czas na wszystkie decyzje i zakupy - 200m2 z garażem, podpiwniczony.

Nie mam zamiaru robić w salonie kotłowni więc z płaszca zrezygnowałem.

Doprowadziłem wcześniej rure z powietrzem pod kominek.

Najpierw wybór padł na Zuzie bo palić pewnie będę okazjonalnie ale jak już napale to niech będzie ciepełko - grawitacyjne rozprowadzenie ciepła wystarczy.

Ale do rzeczy. Każdy fachowiec swoje kominki chwalił i ostatecznie usłyszałem że Zuzia to badziewie. Jatul jest lepszy. Tylko co mnie dziwi - czemu Jotul to jedyna firma która podaje tak małe moce kominków ( prawie o połowe mniej niż konkurencja). Z czego to wynika? I ta Jotul I 150 FL np ma tylko 35cm głebokości - czy to nie będzie za mało ?

Rafal111 napisał

palić pewnie będę okazjonalnie

Pomyśl o piecu Typu KOZA

jeżeli policzysz że jakiś tani wkład kominkowy będzie kosztował około 2000 zł dodamy do tego obudowę + rozprowadzenie DGP powiedzmy za 4000 zł

razem wydamy 6000 zł i co mamy?

mierny wyrób

Jeżeli za 6000 kupimy piec kominkowy, kozę to mamy dobry markowy wyrób,

żałuję że ja się nie zdecydowałem na kozę tylko na kominek, ale cóż też uległem tej modzie.

Powodzonka życzę

Rafal111 napisał

palić pewnie będę okazjonalnie

Pomyśl o piecu Typu KOZA

jeżeli policzysz że jakiś tani wkład kominkowy będzie kosztował około 2000 zł dodamy do tego obudowę + rozprowadzenie DGP powiedzmy za 4000 zł

razem wydamy 6000 zł i co mamy?

mierny wyrób

Jeżeli za 6000 kupimy piec kominkowy, kozę to mamy dobry markowy wyrób,

żałuję że ja się nie zdecydowałem na kozę tylko na kominek, ale cóż też uległem tej modzie.

Powodzonka życzę

Znajomi maja kozę - w salonie - byłem . oglądałem - konkluzja - dziękuję , postoję ...

:(

a jaka to jest różnica między kozą a kominkiem Panowie?

oczywiście kominek ma obudowę i zabiera nam już m2 z salonu a koza nie ma, ale i to brudzi i to brudzi, tylko że koza ma wszystko na wierzchu i spokojnie można posprzątać a kominek ma wszystko ukryte i nijak się nie da utrzymać czystości, użytkuję takie urządzenie jak kominek 1.5 roku i sam się złoszczę na siebie że uległem tej modzie.

Ale nad gustami się nie dyskutuje jeżeli jesteście za kominkiem to widocznie takie "meble" są wam znane a może nie mieliście okazji widzieć tego cuda techniki grzewczej w akcji, oczywiście nie mówię o przyjemnej kolacji przy kominku u znajomych tylko mówię o codziennym użytkowaniu, radzę też zapoznać się z dobrymi piecami kominkowymi pospolicie zwanymi KOZAMI.

Powodzonka życzę w dążeniu do celu

Nie bardzo rozumiem...czym sie rozni posiadanie kominka w salonie od posiadania w salonie kominka z plaszczem wodnym?Chyba palic-dokladac trzeba do jednego i drugiego?Kotlownia-chyba bedzie w kazdym przypadku posiadania zrodla ognia w salonie.No chyba,ze kotlownia dla jednych to skladzik drewna kolo kominka,wraz ze stojacymi pogrzebaczami...A moze chodzi o czyszczenie szyby,wowczas kto ma kominek otwarty,to juz nie ma kotlowni?????Autorze watku-co miales na mysli?Posiadacze kominkow-nie macie kotlowni?Czy macie?Bo ja ....mam kominek......z plaszczem...

ale do rzeczy

Ja mam Tarnavę 14 kW, chciałem Jotula ale wiadomo mercedes kosztuje tak więc wybrałem Tarnavę, Kominek sprawdzony i forumowicze pozytywnie się wypowiadali mało tego mam doprowadzone powietrze bezpośrednio do kominka.

pytasz o moce kominków?

no więc podam przykład są firmy które podają moc max, tak jak Tarnava, a są firmy które podają moc nominalną tak jak Jotul

co mi z mocy max? nic, wszak nikt nie pali cały czas na max, co mi z mocy nominalnej? no o taką moc się rozchodzi

i tak tarnava 14 kW ma mocy max, ale nominalnej ma tylko 9kW

i jeszcze tak na marginesie

na tym forum było już kilkaset wątków o kominkach, może tak użyć opcji szukaj?

ale jak już piszemy na ten temat

to podam mój ranking wkładów kominkowych

Nr 1 - Jotul

Nr 2 - Dovre

Nr 3 - Tarnawa czy też Tarnava

reszta dla mnie nie istnieje

ale ja nie jestem fachowcem ani znawcą ot tak po prostu przeczytałem kilka tematów, i taki jest mój ranking.

cena rzeczywiście zaskakująca.....

ale do rzeczy

moc kominka to nic innego jak "ściema" i wcale tego nie bierz pod uwagę

To tak jak kontrast w LCD i temu podobne. Po prostu coś trzeba napisać na ulotce a wiadomo "więcej jest lepiej" ;-)))

Co do kominków wyznaje zasadę, ze tutaj jednak lepiej markowe

czyli Jotul, Dovre, Tarnava

lub tak jak ja Spartherm

ps. co do kozy - nazwa trochę odstrasza ale w dobrym wykonaniu to po prostu kominek z obudową - tyle że mniejszy

pierwek napisał

ale do kozy nie dorobi się DGP - ergo koza grzeje to miejsce gdzie stoi

masz rację DGP nie da się poprowadzić od kozy, tylko wszystko zależy od budynku, powiem tak ja mam kominek z grawitacyjnym DGP, domek z mieszkalnym poddaszem, i okazuje się że jak palę w kominku i np. na parterze mam 23 stopnie to na piętrze już około 28 stopni C, wiadomo ciepło zmyka do góry,tak więc na poddaszu jest po prostu za gorąco, a powinno być chłodniej, wiadomo sypialnie, dlatego będę bronił KOZY, gdy bym nie był taki zadufany w sobie i nie uległ modzie na kominek to bym miał tak jak ma być, czyli na parterze ciepło a na poddaszu chłodniej, w moim domku i tak wszystkie drzwi są wiecznie otwarte /oczywiście nie zewnętrze/ :wink:

Tak więc żałuję że nie nabyłem tego grzejącego zwierzątka zwanego KOZĄ.