andrzejek 10.11.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 [masz rację DGP nie da się poprowadzić od kozy, tylko wszystko zależy od budynku, powiem tak ja mam kominek z grawitacyjnym DGP, domek z mieszkalnym poddaszem, i okazuje się że jak palę w kominku i np. na parterze mam 23 stopnie to na piętrze już około 28 stopni C, wiadomo ciepło zmyka do góry,tak więc na poddaszu jest po prostu za gorąco, a powinno być chłodniej, wiadomo sypialnie, dlatego będę bronił KOZY, A czy nie można tegoDGP na poddasze trochę zamknąć? Wtedy cieple powietrze bedzie szlo na górę klatką schodową itp.Nie wiem, czy to wystarczy.?Ja z chęcią postawilbym sobie w salonie jakąś fajną kozę (Jotule maja dprowadzane powietrze do spalania), ale obawiam się, że na poddasze tego ciepla trafiloby niewiele.Oczywiscie, że zależy to od architektury wnetrza.Kiedyś mieszkalem w połowce domu (pietro plus poddasze), i jeśli poddasza nie ogrzewalem, to bylo tam niestety zimno.Poddasze bylo polaczone z dolem ażurowymi schodkami idacymi z salonu, wiec teoretycznie sporą" dziurą" w stropie, ale niezbyt to cieplo chcialo wedrowac na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doraz 10.11.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 pierwek napisał ale do kozy nie dorobi się DGP - ergo koza grzeje to miejsce gdzie stoi masz rację DGP nie da się poprowadzić od kozy, tylko wszystko zależy od budynku, powiem tak ja mam kominek z grawitacyjnym DGP, domek z mieszkalnym poddaszem, i okazuje się że jak palę w kominku i np. na parterze mam 23 stopnie to na piętrze już około 28 stopni C, wiadomo ciepło zmyka do góry,tak więc na poddaszu jest po prostu za gorąco, a powinno być chłodniej, wiadomo sypialnie, . Przymierzam się do budowy takiego kominka z DGP, więc mnie zaintrygowałeś. A na kanałach dystrybucji powietrza prowadzących na poddasze nie można założyć przepustnicy i zamknąć dopływ na górę, albo trochę przymknąć , aby tak nie grzało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 10.11.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Jasne że można, wszystko można tylko czy zda egzamin to już inna bajka. Ja też mam nawiewy z żaluzjami, zamykam ale jednak zawsze są pewne nieszczelności i jest ciepło aż za bardzo a przeważnie jakoś się zapomni o zamykaniu tych żaluzji Gdybym jeszcze raz budował to raczej postawił bym na KOZĘ i tak na poddaszu mam zawsze pootwierana drzwi do pokoi wiadomo czworonóg musi mieć przestrzeń życiową No coś za coś chce się mieć niezawodną dystrybucję ciepłego powietrza ma się grawitacyjną zawsze można otworzyć okna i przewietrzyć poddasze. a jeżeli nie koza to raczej mechaniczne DGP lub może kominek z ciepłą obudową? ale na razie nie zamierzam budować tak więc mam jak mam, ale myślę że większość tak ma, tylko jakoś tak nie bardzo się przyznać 3 moich znajomych ma taki sam problem z ciepłem na poddaszu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dążeniu do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts