duduś 06.11.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Proszę o poradę czy to prawda że psa ( i koty ) odrobacza sie ponownie 3 tygodnie od pierwszej dawki tabletki ( ponoć w tym czasie wyklują się larwy , na które wcześniej ten lek ponoć nie działa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.11.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 tak, to prawda ....ale mój weterynarz kazał tak moim zwierzakom dać tylko za pierwszym razem, potem już systematycznie co 3 miesiące jednorazowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.11.2008 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Qurcze dla mnie co 3 m-ce wydać na pupile 70 zł to trochę drogo - myslę że jak odrobaczę raz w roku ( co 3 tygodnie ) , no może 2 razy ( po zimie i lecie)- to wystarczy . Zimą mój pies jest dużo w domu więc musi być odrobaczony , potem latem polata sobie po dworze z kotkami ( mam 2 ale są na podwórku) i znowu na zimę podam mu tabletki. Słyszałm że niektóre psy wogóle nie sa odrobaczane i "Żyją" Może weterynoże trochę są nadgorliwi z tą usługą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 wiesz ... jeśli pies i kot biegają na dworze i nie mają zbyt dużej styczności z dziecmi w domu to możesz odrobaczyć dwa razy w roku (choć powinno sie co 3 miesiące ) u mnie kot śpi w naszym łóżku, pies z córą w jej łóżku , dzieciaki bawią się ze zwierzakami non stop ....zwierzaki muszą być czyste i zdrowe ...więc u nas koniecznie odrobaczanie co 3 miesiące ... koszt u nas przynajmniej nie jest duży , bo za odrobaczenie psa płacę 5zł (jedna tabletka- pies 11kg waży ), a dla kota jedna tabletka za 5 zł starcza mi na 3 razy odrobaczenia warto dbać o to , bo i ja spokojniejsza o dzieciaki a i zwierzaki zdrowsze bez robali jesli chodzi o szczepienia to już nie jest tak kolorowo - po 70 zł raz do roku od każdego stworzenia (ja szczepię na wszystko łącznie z chorobami psimi, kocimi i wścieklizną ), sterylka 120zł jednorazowo (własnie moja kota Lusia bedzie miała za tydzień ...już cała chodze z nerwów ) no cóż ...jak chce się miec kogoś do bezinteresownej miłości to trza płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 08.11.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Czytając Wasze posty odnoszę nieodparte wrażenie, że gdyby nie dzieci i gdyby Wasze pupile nie spały z Wami w łóżku to nie odrbaczałybyście ich Przecież zwierzęta odrobacza się przede wszystkim dla ich zdrowia. Mój weterynarz odrobacza moje 240 kg zwierza co pół roku. W zasadzie najpoprawniej byłoby co kwartał zrobić badanie kału i odrobaczać gdy jest potrzeba (badanie wykaże, że coś się dzieje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 źle zinterpretowałas moją wypowiedź ... odrobaczam, szczepię i sterylizuję ponieważ adoptując zwierzaka wzięłam na siebie obowiązek opieki - sam sobie tego nie zrobi a bezpieczeństwo dzieci jest kolejnym argumentem "za" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 08.11.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 No przecież wiem, że masz wielkie serce dla zwierzątek To nie do Ciebie było, źle się wyraziłam oczywiście, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 10.11.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 wiesz ... jeśli pies i kot biegają na dworze i nie mają zbyt dużej styczności z dziecmi w domu to możesz odrobaczyć dwa razy w roku (choć powinno sie co 3 miesiące ) Przed szczepieniem powinno się odrobaczac, więc dobrze tak sobie planować odrobaczenia, żeby któreś wypadało ze 2 tygodnie przed planowym szczepieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 10.11.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Wszystko zależy jaki lek się podaje.Są leki np. profender, które podaję się na skórę jednorazowo i morduje też postaci larwalne. Są leki, które podaje się 3 dni z rzędu, są takie których podanie trzeba powtórzyć po 14 dniach (powiem szczerze, że o 3 tygodniach to nie słyszałam nigdy). Zwierzęta przebywające na zewnątrz powinno się odrobaczać co 3 miesiąca, takie które są tylko w domu co pół roku. Czy odrobaczanie jest konieczne, tudzież żeby wiedzieć z czym się walczy można przed odrobaczeniem zrobić padanie kału na obecność pasożytów (warto też na obecność pierwotniaków). Zarobaczone zwierzę nie jest zwierzakiem zdrowym!Faktem jest, że te leki przelicza się wg wagi zwierzaka. Co innego podać pół tabletki np. pratelu kotu 4 kilogramowemu, a co innego przeliczyć to na 60 kilowego psa. Niestety tu się przejawia fakt jak ludzie się przygotowują do posiadania zwierzaka - to nie tylko zakup psa czy jego adopcja. To też odpowiednie jedzenie oraz opieka weterynaryjna. Sama ostatnio trochę dostałam po kieszeni kiedy diagnozowałam naszego kundelka - 20 kilo. Dlatego wiem, że raczej nie zdecyduję się na wielkiego psa. Tym bardziej, że mając kilka zwierząt w domu, mających z soba kontakty odrobaczać należy jednocześnie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagers77 27.11.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Ja odrobaczam moje zwierzaki co 3 miesiące . Podajemy im Pratel - pierwsza dawka i po 10 dniach powtórka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.11.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Stosuje Pyrantellum w płynie to dla ludzi, bo nasza królewna nie raczy zjeść tabletki nawet w masełku lub szynce. Natomiast słodki syropek dla dzieci to i owszem.Nawiasem mówiąc polecił nam ten preparat hodowce i potwierdził weterynarz tylko trzeba dostosowac ilość do masy ciała psa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.11.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Moje zwierzaki dostają zastrzyki. Raz na kwartał. Trochę to kosztuje, bo mamy trzy sierście, ale cóż... Psu mogłabym podawać tabletkę, ale kotom nie bardzo (jest w jakiejś książce ciekawa instrukcja podawania kotu tabletki...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.11.2008 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 osobiście "zawijam " tabletkę w miękki , mały kawałek ( żeby na pewno połknął ) paszteciku i zarówno kot jak i pies jedzą to z apetytem , potem podaję resztę smacznego pasztetu i zarzycie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 27.11.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Proszę o poradę czy to prawda że psa ( i koty ) odrobacza sie ponownie 3 tygodnie od pierwszej dawki tabletki ( ponoć w tym czasie wyklują się larwy , na które wcześniej ten lek ponoć nie działa ) Nie prawda. Psa odrobacza się co 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.11.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 osobiście "zawijam " tabletkę w miękki , mały kawałek ( żeby na pewno połknął ) paszteciku i zarówno kot jak i pies jedzą to z apetytem , potem podaję resztę smacznego pasztetu i zarzycie gotowe Moje koty zlizują pasztecik, a tabletkę wypluwają. Takie sprytne bestie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 28.11.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Moje koty zlizują pasztecik, a tabletkę wypluwają. Takie sprytne bestie mam... Moje też - małpiszony wredne, więc profender dla kotów mnie doprowadza do ruiny finansowej. Na szczęście suczydłu mogę wsadzić tabletki w paszczę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 28.11.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Proszę o poradę czy to prawda że psa ( i koty ) odrobacza sie ponownie 3 tygodnie od pierwszej dawki tabletki ( ponoć w tym czasie wyklują się larwy , na które wcześniej ten lek ponoć nie działa ) Nie prawda. Psa odrobacza się co 6 miesięcy. A skąd ta pewność, skoro nawet nie wiesz jaki to lek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 29.11.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 zielony_listek jest to normalna procedura dla psa dorosłego. Odstępstwo od tej reguły może wystąpić jedynie przy specyfice środowiskowej w jakim pies może się znaleźć. A o tej specyfice nie będę pisał ale krótko dotyczy to dróg "zarażania".W razie wątpliwości proszę skorzystać z opinii w tym zakresie u wysokiej klasy specjalistów we Wrocławiu:Interwet - całodobowa klinika weterynaryjnaul. Januszowicka 4853-135 Wrocławtel. bezpośredni: (71) 337 29 29tel. całodobowy: (71) 337 36 36Czynne: całą dobę Jeżeli to dotyczy psa do 6-go miesiąca życia to odrobaczanie stosuje się co miesiąc. Inne postępowanie dotyczy też suk hodowlanych ale niestety duduś szczegółowo tego nie określił. Jeżeli Państwo macie jakiekolwiek podejrzenia co do rozpoznania i stwierdzenia zmian chorobowych, polecam skonsultować to z innym lekarzem weterynarii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 29.11.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Czytając Wasze posty odnoszę nieodparte wrażenie, że gdyby nie dzieci i gdyby Wasze pupile nie spały z Wami w łóżku to nie odrbaczałybyście ich Przecież zwierzęta odrobacza się przede wszystkim dla ich zdrowia. Mój weterynarz odrobacza moje 240 kg zwierza co pół roku. W zasadzie najpoprawniej byłoby co kwartał zrobić badanie kału i odrobaczać gdy jest potrzeba (badanie wykaże, że coś się dzieje). I tak to właśnie być powinno. Różnica dotyczy tylko i wyłącznie ilości tabletek (pies dorosły) w stosunku do wagi. Koniec Nie czytam wszystkich postów, bo w większości nie odpowiadacie Państwo na pytanie zakładającego wątek. Stąd niepotrzebne dyskusje. Każdy może założyć nowy temat w sprawie, która go interesuje. LeoAureus pozdrawiam (zdradź co to za zwierz 240kg - ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 29.11.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nie czytam wszystkich postów, bo w większości nie odpowiadacie Państwo na pytanie zakładającego wątek. Stąd niepotrzebne dyskusje. Każdy może założyć nowy temat w sprawie, która go interesuje. A no i własnie stąd było moje pytanie. Ja moje psy odrobaczam mniej więcej co pół roku tabletkami jednorazowymi, ale nie odważyłabym sie tak definitywnie podważać wypowiedzi innych forumowiczów bez ich wczesniejszgo przeczytania. To może jednak przeczytasz o co chodzi z tymi trzema tygodniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts