Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd

Recommended Posts

Zastanawiam się z czego zrobić podjazd do garażu. Spadek jest lekki od garażu do drogi. Podłoże jest gliniaste. Wybrałem trochę gliny i wsypałem piachu. Teraz nie wiem czy ułożyć płyty, które później będę musiał wyrzucić, czy też położyć warstwę żwiru. Podjazd jest dosyć długi.

Pozdrowienia.

Sebo a jakie płyty - drogowe?

Jeśli masz płyty a przypuszczasz, że będzie tam jeździł cięzki sprzet do dobre rozwiązanie. Jeśli jest inaczej to pomyśl o kostce choć drogo to wyjdzie - a moze takie betonowe płyty ażurowe w których wystaje trawa. Układasz tylko pod koła samochodu - 2 alejki.

Dobrze ubij i dużo piachu , bo ta glina to przekleństwo. Potem podsypka piach z cementem. Obsiej trawą i pielęgnuj.

Pozdrawiam

W tym cały problem. Zrobisz docelowe a maszyny i samochody wszystko zniszczą. Może okazać się, że pod podjazdem będą musiały później iść jakieś instalacje. Trzeba będzie rozbierać.

Jeżeli chodzi o flizeline to co znaczy droga ? Czy ktoś tego używał ?

Mam podobny problem,z tym że do garazu będzie prowadził wjazd spadający ku niemu. /Działka jest trochę niżej od poziomu ulicy /pseudoulicy-bo to zwykła bita droga/.Podsypaliśmy gruzu,trochę ziemi,trzeba by jeszcze dopieścić to żwirem .Też mam obawy,że zaczną się robić koleiny,ale może podczas budowy ciężkie samochody to utwardzą a ewentualnie przed położeniem kostki sie to wyrówna.

To czy sie zrobia gory i doliny zalezy od utwardzenia podloza i od rodzaju gruntu. Jak masz gline to raczej na pewno bedziesz miala doliny i zwir wtloczony w ziemie.

Sebo:Co do geowlokniny to najlepiej zapytaj sie przedstawiciela producenta. Ja bym polozym na piasku (ziemi) i na to nasypal zwir i gruz i utwardzil.

• 5 years później...
Zainteresowana tematem podnosze wątek..

Czy pod podjazd wykonuje się fundament? :o Pytam, bo ostatnio tak usłyszałam i się zdziwiłam :o :o Jak to było u Was?

Kiedyś, na jakichś targach budownictwa, widziałem specjale ażurowe skrzynki z jakiegoś tworzywa, do budowania ścieżek podjazdowych.

Te skrzynki byly podobne do plastikowych transporterów na butelki, tylko niższe i o grubszych ściankach. układało się takie skrzynki w ścieżkę na koło, zasypywało ziemią, wyrównywalo i siało trawkę. W ten sposób cała ścieżka była zabezpieczona przed tworzeniem się kolein, a jednocześnie trawa na niej miała znakomite warunki wzrostu i caly podjazd praktycznie nie różnił sie od zwykłego trawnika.

Kto był producentem - nie pamiętam. Ale jak ktoś ma możliwości przeglądania katalogów z targów, to na pewno znajdzie.

• 2 years później...

Witam!

Mam takie oto pytanie,docelowo planujemy położyć kostkę granitową,ale póki co trzeba jakoś podjazdy i chodnik zagospodarować.Pomyślałem,aby wylac jakieś ścieżki betonowe,odpowiednio obniżone,tak by później położyć na tym kostkę.Pytanie czy tak,mozna zrobić,jak to wyglada od strony technicznej??

pozdrawiam

• 3 months później...

Trochę odświeżę temat - układał ktoś tę geowłókninę? chcę zrobić drogę tymczasową na budowę, więc nie chcę ani korytować (bo tam drogi w przyszłości nie będzie), więc nasuwa się rozwiązanie z geowłókniną. przetestował ktoś podobne rozwiązanie? (a może podobne, ale z wykorytowaniem?)

w jaki sposób układać geowłókninę, w poprzek, wzdłuż etc? jaki zakład na brzegach?

Witam!

Mam takie oto pytanie,docelowo planujemy położyć kostkę granitową,ale póki co trzeba jakoś podjazdy i chodnik zagospodarować.Pomyślałem,aby wylac jakieś ścieżki betonowe,odpowiednio obniżone,tak by później położyć na tym kostkę.Pytanie czy tak,mozna zrobić,jak to wyglada od strony technicznej??

pozdrawiam

Ten beton musiałby być dość nisko , lepiej będzie wybrać ziemię nasypać kruszywa to będzie porządna podbudowa pod docelową kostkę .