ewa 28.03.2002 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Zastanawiam się z czego zrobić podjazd do garażu. Spadek jest lekki od garażu do drogi. Podłoże jest gliniaste. Wybrałem trochę gliny i wsypałem piachu. Teraz nie wiem czy ułożyć płyty, które później będę musiał wyrzucić, czy też położyć warstwę żwiru. Podjazd jest dosyć długi.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.03.2002 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Sebo a jakie płyty - drogowe? Jeśli masz płyty a przypuszczasz, że będzie tam jeździł cięzki sprzet do dobre rozwiązanie. Jeśli jest inaczej to pomyśl o kostce choć drogo to wyjdzie - a moze takie betonowe płyty ażurowe w których wystaje trawa. Układasz tylko pod koła samochodu - 2 alejki. Dobrze ubij i dużo piachu , bo ta glina to przekleństwo. Potem podsypka piach z cementem. Obsiej trawą i pielęgnuj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 28.03.2002 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Znalazłem płyty Jumby po 25 zł. Takie popularne płyty z dziurami w środku. Nowe kosztują około 50 zł za sztukę. Jak już zamieszkam to nie będą one ozdobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.03.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Wykosztujesz się na te płyty, ciężkie to cholerstwo, transport ułożenie - takie płyty to dobre do kombinatu. Cz yna pewno chcesz je mieć u siebie? Pomyśl nad czymś bardziej delikatnym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 28.03.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Ażurowe płyty betonowe są ładne a ich układanie nie jest skomplikowaneA na gline oprócz piachu przydałoby się też trochę gruzu, szczególnie jeżeli będą jeździły ciężkie samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.03.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Postaraj sie zrobic rozwiazanie docelowe, jak cos ci ma siadac to mozesz dac flizeline (niestety droga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 29.03.2002 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 W tym cały problem. Zrobisz docelowe a maszyny i samochody wszystko zniszczą. Może okazać się, że pod podjazdem będą musiały później iść jakieś instalacje. Trzeba będzie rozbierać.Jeżeli chodzi o flizeline to co znaczy droga ? Czy ktoś tego używał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Legion 29.03.2002 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Proponowalbym troche inaczej - nawiez zwiru lub drobnego tlucznia ( ok. 16 - 25mm), jezdzi sie po tym bardzo dobrze, a po zakonczeniu budowy masz dobrze utwardzony podklad pod kostke czy inna nawiezchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.04.2002 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Pod spodem geowloknina bo inaczej ciezar samochodu wtloczy zwir w ziemie i bedziesz mial bloto + gory i doliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 04.04.2002 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Jak klasc geowloknine ? Na piasek czy zawijac piasek w geowloknine tworzac "belki piaskowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 04.04.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Mam podobny problem,z tym że do garazu będzie prowadził wjazd spadający ku niemu. /Działka jest trochę niżej od poziomu ulicy /pseudoulicy-bo to zwykła bita droga/.Podsypaliśmy gruzu,trochę ziemi,trzeba by jeszcze dopieścić to żwirem .Też mam obawy,że zaczną się robić koleiny,ale może podczas budowy ciężkie samochody to utwardzą a ewentualnie przed położeniem kostki sie to wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.04.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 To czy sie zrobia gory i doliny zalezy od utwardzenia podloza i od rodzaju gruntu. Jak masz gline to raczej na pewno bedziesz miala doliny i zwir wtloczony w ziemie. Sebo:Co do geowlokniny to najlepiej zapytaj sie przedstawiciela producenta. Ja bym polozym na piasku (ziemi) i na to nasypal zwir i gruz i utwardzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 04.04.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 pod ziemię nasypałam gruzu /dużo gruzu,ponieważ spadek jest ok 1 m/,na ziemię żwir i narazie do budowy wystarczy.Później zobaczę jak się bedzie taka powierzchnia zachowywać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatca 12.07.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Zainteresowana tematem podnosze wątek.. Czy pod podjazd wykonuje się fundament? Pytam, bo ostatnio tak usłyszałam i się zdziwiłam Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.07.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Zainteresowana tematem podnosze wątek.. Czy pod podjazd wykonuje się fundament? Pytam, bo ostatnio tak usłyszałam i się zdziwiłam Jak to było u Was? Kiedyś, na jakichś targach budownictwa, widziałem specjale ażurowe skrzynki z jakiegoś tworzywa, do budowania ścieżek podjazdowych. Te skrzynki byly podobne do plastikowych transporterów na butelki, tylko niższe i o grubszych ściankach. układało się takie skrzynki w ścieżkę na koło, zasypywało ziemią, wyrównywalo i siało trawkę. W ten sposób cała ścieżka była zabezpieczona przed tworzeniem się kolein, a jednocześnie trawa na niej miała znakomite warunki wzrostu i caly podjazd praktycznie nie różnił sie od zwykłego trawnika. Kto był producentem - nie pamiętam. Ale jak ktoś ma możliwości przeglądania katalogów z targów, to na pewno znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 27.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam! Mam takie oto pytanie,docelowo planujemy położyć kostkę granitową,ale póki co trzeba jakoś podjazdy i chodnik zagospodarować.Pomyślałem,aby wylac jakieś ścieżki betonowe,odpowiednio obniżone,tak by później położyć na tym kostkę.Pytanie czy tak,mozna zrobić,jak to wyglada od strony technicznej?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 06.07.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Trochę odświeżę temat - układał ktoś tę geowłókninę? chcę zrobić drogę tymczasową na budowę, więc nie chcę ani korytować (bo tam drogi w przyszłości nie będzie), więc nasuwa się rozwiązanie z geowłókniną. przetestował ktoś podobne rozwiązanie? (a może podobne, ale z wykorytowaniem?)w jaki sposób układać geowłókninę, w poprzek, wzdłuż etc? jaki zakład na brzegach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.07.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam! Mam takie oto pytanie,docelowo planujemy położyć kostkę granitową,ale póki co trzeba jakoś podjazdy i chodnik zagospodarować.Pomyślałem,aby wylac jakieś ścieżki betonowe,odpowiednio obniżone,tak by później położyć na tym kostkę.Pytanie czy tak,mozna zrobić,jak to wyglada od strony technicznej?? pozdrawiam Ten beton musiałby być dość nisko , lepiej będzie wybrać ziemię nasypać kruszywa to będzie porządna podbudowa pod docelową kostkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts