Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam taki problem:

Skończyłem wczoraj komin, jak ogólnie wiadomo, robi się coraz zimniej, a ja chciałbym nadal prowadzić prace w srodku domu.

Mam taką małą żeliwna kozę, i chciałbym w niej narazie palić by trochę ogrzać pomieszczenia w srodku.

Na jakiej wysokości od podłogi wbić się w komin i pod jakim kątem?

Komin ma od podłogi do końca ok 10m , jest z czerwonej pełnej cegły. Dymnik ma przekrój 28cmx 16cm. Docelowo ma być w miejscu kozy wkład kominkowy z rozprowadzeniem grawitacyjnym cieplęgo powietrza.

Czym jeszcze obrobić połaczenie rura wylotowa z kozy-cegły?

https://forum.murator.pl/topic/111401-na-jakiej-wys-pod%C5%82%C4%85cy%C4%87-rur%C4%99-do-komina-help/

Na takiej wysokości na jakiej czopuch od kominka który bedziesz miał ma wyjście do kanału dymowego komina .

Tymczasowo uszczelnić wejście do komina rury od kozy możesz wykonać np wełną szklaną .

Jak ja prowadziłem prace wykończeniowe w zimie dwa lata temu tak samo grzałem kozą pomieszczenia wewnątrz domu i tak samo wykonałem podłączenie kozy do komina .

dzieki za odpowiedzi.

Pablito, ale jak mi czopuch wychodzi na wys 8cm od podłogi to za nisko przecież jest?

Więc zrobię powiedzmy na wys 1,5-1,7 od podłogi? co o tym sądzicie?

dzieki za odpowiedzi.

Pablito, ale jak mi czopuch wychodzi na wys 8cm od podłogi to za nisko przecież jest?

Więc zrobię powiedzmy na wys 1,5-1,7 od podłogi? co o tym sądzicie?

Ile Ci wychodzi ?? 8cm ?? - wejście z czopucha kominka do kanału dymowego komina ??

:o

u mnie dziura zaczyna sie na 152cm,

ale teraz żałuje że tak wysoko,bo jakbym miała niżej to miałabym niski kominek,

Plusem wyższej rury-tj. wejścia do komina jest to że ciepłe spaliny masz na dłuższej długości i w ten sposób mogą oddać nieco więcej ciepła, niż jak rura wejdzie szybko w komin..-

ANNAJ - Wielie dzięki :)

A tak wogóle to ile musi stać ten komin bu można było w nim palić - 8 metrów komina wymurowane było jakieś 6mniesięcy temu, ostatnie 2 wczoraj.