Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom jest za szczelny - wewnętrz budynku występuje deficyt ciśnienia względem ciśnienia na zewnatrz budynku i kanałami wentylacyjnymi zasysa powietrze do wnętrza .

Rozszczelnić okna , zamknąć kanał dymowy kominka / jeżeli jest / , wyłaczyć wszystkie wentylatory mechaniczne w kanałach wentylacyjnych / jeżeli są / - dostarczyć do wnetrz budynku więcej powietrza - wówczas przestanie z wentylacji pizgać zimnym powietrzem ...

Dzjekuję za podpowiedź. Udało mi się. Tematy znalazłam. Obyta z internetem nie jestem bo ani mnie to zbytnio interesuje ani ciekawi. Jestem tylko ksiegową a przez przypadek dałam sie namówić na budowę domu. Nie żałuję absolutnie ale po 8 m-cach mieszkania ciągle wychodzą jakieś kwiatki. Szukam, pytam chociaż mój mąż twierdzi że się czepiam :( . Ale taka juz jestm. :wink:
Dzjekuję za podpowiedź. Udało mi się. Tematy znalazłam. Obyta z internetem nie jestem bo ani mnie to zbytnio interesuje ani ciekawi. Jestem tylko ksiegową (...)

Księgowa która nie umie wyszukiwać informacji w internecie, to jest po prostu śmieszne.

ja tez wiele razy szukalam przez opcje szukaj i nieraz nerwy mi puszczaly.tez jestem ksiegowa i umiem szukac w internecie.ale czasem ciezko jest znalezc wsrod tylu watkow konkretna odpowiedz na swoje zapytanie. :wink:
Proszę o wskazówki co jest źle. Kanały wentylacyjne zamiast wyprowadzać powietrze to zasysają je do środka i z okapu kuchennego dmucha jak cholera :(

Powinnaś napisać coś więcej na temat twojej wentylacji, załączyć zdjęcia z kominów. Jak jednym otworem Ci wpada to drugim wylatuje a to jest uzależnione od tego jak są zrobione kominy (materiał, różnica wysokości itd.), od której strony wiatr wieje, z której strony domu są otwarte/rozszczelnione okna itd.

Na szybko mogę ci poradzić zastosowanie klapki zwrotnej w kanale wentylacyjnym z okapu kuchennego. Wtedy powietrze będzie miało tylko jeden kierunek, z okapu na zewnątrz.

(...)

Na szybko mogę ci poradzić zastosowanie klapki zwrotnej w kanale wentylacyjnym z okapu kuchennego. Wtedy powietrze będzie miało tylko jeden kierunek, z okapu na zewnątrz.

Wtedy zacznie nawiewać z innego kanału wentylacyjnego ...

To wszystko zależy ile tych kanałów jest w domu. A być może komin od kuchni jest źle wykonany czyli ma niższą wysokość od innych kanałów w domu?

Klapka zwrotna nie rozwiązuje przyczynę tego problemu :-)

To wszystko zależy ile tych kanałów jest w domu. A być może komin od kuchni jest źle wykonany czyli ma niższą wysokość od innych kanałów w domu?...

choćby nie wiem co przyczyna nie tkwi w kominach czy ilości kanałów tylko w fizyce :)

cieple powietrze ucieka kanałami wentylacyjnymi ale.... ale jak w jego miejsce nie jest dostarczane powietrze np. przez "zetki", nawietrzaki, rozszczelnione okna itp to w miejsce powietrza które wychodzi, przez inne kanały wentylacyjne zasysane jest powietrze z zewnątrz - im większy przekrój kanału, im krótsza droga od kratki do wylotu komina tym mniejsze opory przepływu i tym łatwiej powietrze zostanie zassane do środka - proste jak konstrukcja cepa :lol:

Nie potrzebne są zdjęcia kominów, wymiary kanałów, czy inne zbędne czynności

Konieczne jest po prostu dostarczenie powietrza inna droga - czy poprzez dodanie nawietrzaków, rozszczelnienie okien etc etc

Nie potrzebne są zdjęcia kominów, wymiary kanałów, czy inne zbędne czynności

Konieczne jest po prostu dostarczenie powietrza inna droga - czy poprzez dodanie nawietrzaków, rozszczelnienie okien etc etc

Gadasz trochę jak przedstawiciel developera od którego kiedyś kupiłem mieszkanie oraz kominiarz! przez niego podstawiony/polecany. Też to samo mówili, że mało dostarczam powietrza do mieszkania poprzez okna dlatego mam z kanałów wentylacyjnych cofkę. I okazało się, że byli w błędzie a że byli uparci sprawa poszła do nadzoru budowlanego - sprawę przegrali.

Nie wdając się w szczegóły fuszerki developera to problemem nie było doprowadzenie powietrza do mieszkania a bardzo źle wykonane kanały(kominy) wentylacyjne.

taaaa to ja bylem tym developerem i podstawionym kominiarzem :lol: a fizyka to nauka o kosmitach, a o wentylacji i obiegu powietrza w chałupie nikt, do czasu wygranej sprawy przez Ciebie z developerem, nikt nie słyszał

Mądrze Waść gadasz ale.... od rzeczy ;) a ja znam się tylko na pietruszce :lol:

:-)

Może pomogłem? 'mazena66' a 'jareko' i tak wie najlepiej od nas wszystkich - w końcu ma tyle już postów... i zna się na pietruszce.

Jareko czym handlujesz i jakie usługi świadczysz?

Cholera!

Facet ma "plecy"!

Mój podręcznik fizyki jasno opisuje o co tu chodzi...

Wygrał! :o

Z fizyką wygrał!!! :o

Mam się zacząć bać?! :roll:

Bo wiecie, chciałem dziewczynie zalecić obrzędy gromniczne....

(tak, coby zakumała o co chodzi)

Potem z całym przekonaniem mogłaby w wytypowane okno jaką paprotką , doniczkową koniecznie, z całej siły... i zaczęłoby wydmuchiwać zamiast zasysać, ale teraz, po tym poście, to już nie wiem...

Może się nie wychylać?! :-?

Co radzicie?

Adam M.