Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

desant kretów!

Recommended Posts

co ciekawe ostatnio zauważyłem - krety mocno się ujawniają w momencie, gdy mamy już swoje trawniki wypielęgnowane. Ostatnio po drodze jednemu sąsiadowi dosłownie przekopały cały trawnik.

racja - tez to zauwazylem, jeden z moich sasiadow na ulicy to z lekka syfiasz ale u niego kopca kreta nie uswiadczysz. Krety lubuja sie u jednego sasiada ktory ma pelno smakowitych drzewek do podgryzania. On pownien miec juz doktotat z zakresu "walki z małymi czarnymi wiatrakami" Wszystko co mozliwe jest do kupienia juz testował i wlasmymi pomyslami nie jest w stanie przegnac te "symatyczne" stworzonka

Krety lubuja sie u jednego sasiada ktory ma pelno smakowitych drzewek do podgryzania

to raczej karczownik buszuje a nie kret,

kret jest owadożerny, jest przede wszystkim tam gdzie ma dużo smakowitego jedzonka czyli dżdżownic, larw, owadów i innych przysmaków a te oczywiście natychmiast się pojawią jak użyźnimy i zadbamy o nasz kawałek ziemi. coś to robactwo musi zeżreć, albo kret albo ptak, z kolei nadmiar robactwa to kłopot dla roślin i wszechobecna chemia

co ja się rozpisuję, każde dziecko to wie :D

Krety lubuja sie u jednego sasiada ktory ma pelno smakowitych drzewek do podgryzania

to raczej karczownik buszuje a nie kret,

kret jest owadożerny,.... .....co ja się rozpisuję, każde dziecko to wie :D

no to ja tego nie wiedziałem, pewnie dlatego ze zajecia w przedszkolu opuszczalem :wink:

• 2 weeks później...
A teraz na poważnie. jest jeden sprawdzony sposób na te szkodniki. To kwiat SZACHOWNICA CESARSKA , jej cebula wydziela jakiś zapach, którego nie lubią krety. Odchodzą na zawsze. W obrębie 100 metrów nie ma kretów, a co za tym idzie i kretowisk. Kwiat jest wieloletni i na prawdę bardzo ładny. Kwitnie wiosną i dochodzi do 1 metra wysokości. Warto go mieć, ja od czterech lat nie mam kretów na działce, a i sąsiedzi nie narzekają. Mam za to piękne kwiaty wczesną wiosną ( kwitną mniej więcej w tym samym czasie co tulipany). POLECAM!!!! :lol:

A teraz na poważnie. jest jeden sprawdzony sposób na te szkodniki. To kwiat SZACHOWNICA CESARSKA , jej cebula wydziela jakiś zapach, którego nie lubią krety. Odchodzą na zawsze. W obrębie 100 metrów nie ma kretów, a co za tym idzie i kretowisk. Kwiat jest wieloletni i na prawdę bardzo ładny. Kwitnie wiosną i dochodzi do 1 metra wysokości. Warto go mieć, ja od czterech lat nie mam kretów na działce, a i sąsiedzi nie narzekają. Mam za to piękne kwiaty wczesną wiosną ( kwitną mniej więcej w tym samym czasie co tulipany). POLECAM!!!! :lol:

czyli przez najblizszy rok mam nadal gosci bo chyba juz za pozno na sadzenie.

Na dzien dzisiejszy to spokoj bo powbijalem paliki na to butelki, piekne to to nie jast ale skuteczne bo i chyba bardziej estetyczne niz gigantyczne kopce co 0,5 m.

A są jakieś korzyści z tego, że mamy takich gości pod trawnikiem?

Ja też walczę z nimi, ale metodą zaproponowaną przez Mirka, czyli rozgrabianie na bieżąco kretowisk.

Ja tez ta metode stosuje ale musze byc szybszy od mojego psa bo wtedy on do polowy kretowiska potrafi sie schować przy okazji robiac dolek do gry w golfa

Szachownicę cesarską przywiózł mi chrześniak z Holandii mówiąc, że jest na krety( u mnie kretowisk było mnóstwo, patyków z puszkami po piwie jak na wystawie, makabra !!! ), ale odkąd posadziłam te kwiaty, naprawdę nie mam kretów, kretowisk i tych ozdóbek na patykach. Nie wiem więc jak to jest u ciebie, albo to moje, to inny kwiat, choć wygląda tak samo!? :-?