Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc, na biurokrację i papierologię...

Recommended Posts

Witam was doświadczeni i Ci mniej doświadczeniu forumowicze...

Ja zaliczam się raczej do tych drugich, ale mam nadzieję że za pomocą tych pierwszych to się zmieni...:).

Mam pytanie i prośbę do was a propos rzeczy które mogę załatwić czekając na przesunięcie granicy na działce którą chcę zakupić (wybudować DOM) w najbliższej przyszłości. No początku opiszę jaka jest sytuacja prawna. Działka należy do mojej najbliższej rodziny, więc jest możliwość przepisania działki na mnie i moją żonę. Najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest oczywiście kupno działki normalnie z kredytu ale jest problem oczywiście. Moja rodzina jest właścicielami dwóch działek leżących obok siebie, na jednej działce stoi budynek mieszkalny z przybudówką, w trakcie przygotowywania dokumentów okazało się że przybudówka zachodzi na drugą działkę tą którą ja chcę kupić. Wniosek jest taki że musimy przesunąć granice we właściwe miejsce, co trwa od 3 do 6 miesięcy i tu rodzi się moje pytanie, co mogę zrobić w tym czasie (nie będąc właścicielem)aby po przesunięciu granicy nie tracić już na nic czasu? i zacząć przygotowania do budowy. Czy jeżeli rodzina przepisze na mnie działkę, będę miał więcej możliwości??

Bardzo was proszę o podpowiedź i pomoc...jeżeli jest coś nie jasne to wytłumaczę raz jeszcze bo sytuacja jest raczej zawiła....

Pozdrawiam

To, kto jest właścicielem działki za dużo nie zmieni. Ewentualnie pomoże jedynie tam, gdzie obecność osobista jest potrzebna a z upoważnieniami może być kłopot.

Rozważ jeszcze darowiznę a nie kupno. Unikniesz podatku jeżeli to zrobisz odpowiednio.

Przesunięcie granicy raczej nie wpłynie na numer działki. Więc w międzyczasie możesz starać się o media.

Wybierz sobie też projekt i przygotuj wszystko do pozwolenia.

Ale zastanawiam się. Czy nie możesz zacząć budować już teraz, tyle tylko że we wszystkich swoich planach biorąc pod uwagę przyszłą granicę??

Jeżeli nie ma miejscowego planu zagospodarowania to możesz wystąpić o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu – o nie może wystąpić każdy nawet osoba nie będąca właścicielem terenu ale nie wiem czy po przesunięciu granicy urzędnicy nie stwierdzą, że to nie jest już ta sama działka i nie każą Ci ponownie wystąpić o wzizt.

Witam was i dziękuję za szybką odpowiedź...

Plan zagospodarowania jest zrobiony...a jeżeli chodzi o media to czy po to a żeby uzbroić działkę muszę być jej właścicielem czy mogę to już teraz zrobić a właściciele będą mi tylko podpisywali odpowiedie papiery??? Bo jeżeli chodzi o umow na prąd i wodę to muszę być właścicielem??

Projekt też jest juz wybrany...Czyli teraz mogę wystąpić o warunki i zająć się adaptacją projektu?