Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile gazu spalacie przy ogrzewaniu?

am

Recommended Posts

Gość w_piotr

pow. 138 m.kw.

co+cwu+kuchnia

gaz ziemny

13 m. sześć/dobę przy temp zew. ok. -2 do +2

przy -6 ok. 17 m sześć

temp. dzienna 19,5, nocna 17,5

próbuję różnych ustawień i nic, dalej żre

kocioł vaillant VUPlus 20 kW + zasobnik 120 l.

Niestety

Gość KOv

pow. 220 m.kw.

co+cwu

gaz ziemny

16 m3/dobę przy temp zew. ok. -2

przy -6 ok. 22 m3/dobe

temp. utrzymywana w dzien 19, w nocy 17

kocioł vaillant VUPlus 24 kW + zasobnik 120 l.

Totalna porażka z tym piecem, KICHA na MAXA, zaznaczam ze narazie mam bardzo male zuzycie cieplej wody.

u mnie z soboty na niedzielę było:

zew -6 w nocy, w dzień -2 - 0

wew 20 dzień, noc 17

zasobnik 120 litrów na 43 st.

kuchnia gazowa

grzejniki wiszące, w 3 łazienkach drabinki

piec Vaillant vk int 24 kV, jednostopniowy+czujnik pogodowy vrc 410s+pokojowy

spalił na dobę 13 m3 gazu GZ-50

powierzchnia do ogrzania 170 m2

ściany beton komórkowy 12+8 styropian+24

okolice trójmiasta

A ja powiem szczerze ze zaczynam sie zastanawiac czy w ogole mi potrzebne CO ?

Dom 160m2 powierzchni do grzania

Gaz: propan

Zuzycie: od sierpnia do teraz: 400 litrow (100m3) glownie CW

Sciany: ytong 36, podloga 10cm styropianu, poddasze 20cm welny, okna 1,1.

Wlasciwie kominek pracuje 24h na dobe, jak jest cieplo na zewnatrz dokladam mniej, jak jest mroz dokladam wiecej. Przedwczoraj bylo -18C na zewnatrz a kominek 14kW spokojnie utrzymywal 20C wewnatrz (rozprowadzenie grawitacyjne). Termostat kotla CO nie wlacza go gdy jest 20C a dopiero wtedy jak spada. Wlasciwie CO wlacza mi sie w bardzo sporadycznych wypadkach, z reguly jak ktos zapomni dolozyc do kominka..

No i sprawa zasadnicza - 1kWh z drewna to 6gr a z propanu 26gr :) Poki co dopoki nie jade na ferie czy na pare dni do rodziny CO jest wlasciwie niepotrzebne.

D.

Do am.

Jak napalisz w kominiku to czy długo regulatorowi zajmuje ograniczenie pracy pieca (zakładam, że masz pogodówkę z korekcją temperatury przy pomocy czujnika pokojowego)?

Pozdr.

P.S. Trochę nie na temat, ale warto wiedzieć.

Dobrze zakładasz.

Trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie. Jak napalę w kominku, tempetratura w domu wzrasta. Regulator reaguje natychmiast po zmianie temperatury i proporcjonalnie obniza temperaturę kotła.

Mam mozliwośc ustalenia wpływu czujnika wewnętrznego na korekcję temperatury wody (może wpływać mniej lub więcej przy jednakowej zmianie temp wewnetrznej). Ja ustawiłem mniejszy wpływ na parametry grzania - przez to mam cały czas cieplą podłogę a dodatkowo jak palę w kominku prawie non stop mam w domu 23 st (małe dzieci)

Nie chciałem w pewnym sensie "zaśmiecać" tego wątku, ale Dave mnie sprowokował. Otóż mam gaz propan, kocioł gazowy w tym 45 litrówy zbiornik na ciepłą wodę, kuchenkę gazową i grzejniki w cąłym domu. Dom 110m2, kubatura jakieś 350m3.

Zzima jak dotąd była słaba więc kominek wystarczał. Myślałem, że jak przyjdą mrozy to w końcu odpalę CO. I co i nic. Było u nas maks. po -16 stopni i kominek świetnie sobie poradził. Mało tego jak było - 16,5 to żona gadała, abym już odpalił te grzejniki ja jednak udowodniłem jej i sobie również, że można tak nachajcować, że będzie ciepło. I tak przy tej minusowej temp. doszedłem do 23,4stopnia i tak było wieczorem, rano temp. spadła do 21,5. Generalnie nie było sytuacji kiedy bym miał poniżej 21stopni. Mam tylko mały problem z łazienką, bo tam brak dopływu z kominka i nieraz dogrzewamy prądem - szczeólnie jak kąpiemy małą. Zaznaczam, że też mam małe dziecko i staram się utrzymywac co najmniej te 22stopnie.

Z moich obserwacji wynika, iż miesięcznie na ciepłą wodę i kuchenkę gazową idzie jakieś 15m3 co daje 60 litrów.

Pozdrawiam

i wybaczcie że trochę nie na temat

Witam

Oto moje wynik wg schematu am'a:

1. powierzchnia ogrzewana - 146 m2, dom parterowy, bryła rozczłonkowana.

2. rodzaj gazu - ziemny GZ 50

3. średnia ilość gazu na dobę - zużycie gazu waha się od 8m3/dobe (temp. ok 3 stopnie na zewnątrz) do 13-14 m3/dobe (przy temperaturze około -15)

4. temperatura w domu 20/18

5. rodzaj kotła - kondensacyjny De Dietrich Innovens + zasobnik 150 litrów

6. rodzaj ogrzewania - grzejniki, w łazienkach podłogowe + drabinki. Sporadyczne dogrzewanie kominkiem, bardziej efektowne niz efektywne - raczej bez wpływu na zuzycie.

Mam również płytę gazową w kuchni (używaną raczej średnio często).

Wyników średnich nie mam jak podawać, bo nie byłyby wiarygodne - ogrzewanie uruchomione 18 listopada, najpierw nie było części grzejników, potem drzwi wewnętrznych do części pomieszczeń. Za styczeń będa warygodne.

Pozdrowienia B.

Oto moje wyniki z 48 h od niedzieli 23:00 do wtorek 23:00

1. powierzchnia ogrzewana - 90m2 (stara poniemiecka chałupa - zajmuję całe drugie piętro, stara stolarka)

2. rodzaj gazu - GZ50

3. średnia ilość gazu na dobę (m3) - 9,3

4. temperatura w domu (dzień/noc) - 20/17 - temp. zewnętrzna noc niedz/pon -10, pon. -8, noc pon/wtorek -19, wtorek - 10 do - 4 (wieczorem się ociepliło)

5. rodzaj kotła - Dwufunkcyjny Buderus z otartą komorą przepływowy

6. rodzaj ogrzewania (grzejniki, podłogowe, inne,..) - grzejniki stalowe, łazienka grz. drabinkowy

Mieszkam w Jeleniej Górze, przed dużymi mrozami średnie dzienne zużycie 5-6 m3

Oto moje wyniki z 24 h wtorek 18.30 środa 18.30

1. powierzchnia ogrzewana - ok. 130 m/2 pierwszy sezon (nowy dom ściany ytong 24 + 12 styropian)

2. rodzaj gazu - GZ50

3. ilość gazu na dobę (m3) - 20

4. temperatura w domu (dzień/noc) - 20/17 - temp. zewnętrzna noc -18 dzień -11

5. rodzaj kotła - Dwufunkcyjny ferroli t 24 EL z otwartą komorą z zasobnikiem 100l

6. rodzaj ogrzewania grzejniki miedziane

do temp. na zew. -10 wychodziło najwyżej 15 m3

115 m2

beton kmórkowy 25 cm + styropian 10 cm ściana, podłoga i fundament oraz 23 cm wełna strop.

kocioł Deditrich City 1funk. + zasobnik 120 l + sterownik euroster 2000

temperatura (dzień -10 noc -22)

dziennie 12 m3 gazu ziemnego

temp noc - 18 dzień - 20

1. powierzchnia ogrzewana - 100m2

2. rodzaj gazu - ziemny GZ50

3. średnia ilość gazu na dobę - 7m3 (gdy -10C na dworze)

4. temperatura w domu (dzień/noc) - zawsze 18, łazienka 22

5. rodzaj kotła - zwykły produkcji rzemieślniczej, 20kW, bez pomki, grawitacyjnie

6. rodzaj ogrzewania - grzejniki żeliwne przewymiarowane o 25% w stosunku do projektu; rury stalowe ocieplone 4 cm pianką PUR

7. ściana - 24 cm suporeks, 5 cm styropian, 12 cm suporeks, 8 cm styropian; budynek podpiwniczony, tylko w garażugrzejnik, który włącza się, gdy temperatura w garażu spadnie poniżej 6C

8. termostaty grzejnikowe; nie mam regulatora pogodowego; nigdy nie zmieniam temperatury na piecu - jest zawsze 60C; reguluję tylko termostatami grzejnikowymi (od czasu do czasu, przy dużych zmianach temperatury zawnętrznej).

Jestem zadowolony, bo zużycie zwiększa się do 10 m3, gdy na dworze jest -16C, a więc miesięcznie maksymalnie płacę ok.300 zł. Ogrzewamy przez 8 miesięcy w roku i rocznie płacimy za gaz ok.1500 zł.

Wodę grzejemy gazowym grzejnikiem przepływowym Termet.

Kiedyś robiłem eksperymety z podwyższaniem i obniżaniem temperatury, tzn. dzień 20C, noc 17C - ale efekt na zużyciu był żaden. W budynku o dużej bezwładności cieplnej takie praktyki niewiele dają. Podejrzewam, że sprawdzają się tylko w domach "kanadyjskich".

1. pow. 180 m2

2. GZ50

3. ok. 36 Wh/m2 x stopniodzien (w calym zakresie temp. zewnetrznych)

4. dzien 21/ noc 18

5. remeha w21eco (kond.)

6. 6kW podlogowka reszta gzrejniki PURMO max T zas. 60 st. C

7. max + 10 styropian, okna 1.1 ( 50 m2 ), podlogowka na gruncie

20 cm izolacji, dach 20 cm izolacji.

8. Regulator pogodowy z kompensacja + zawory termostatyczne na grzejnikach

9. wentylacja mech z odzyskiem i GWC => min temp pow 8 st. C

10. inne:

CWU Ariston tyt 150L przez zawor 3d zasilany z kotla

rocznie CO + CWU 3000 m3

Podaje za P. Roots i CE Hagentoft, w artylule o oszczednosciach w podlogowce, czyli instalacji z duza bezwladnoscia. Wnioski ponizej sa

wynikiem badan dozsiwadczalnych w rzeczywistych budynkach.

1. przy +22 i braku obnizek nocnych zuzycie wieksze o 12 %

niz przy +20/+18 dzien/noc

2. ten sam efekt ok. 10 % oszczednosci daje zwiekszenie izolacji

pod podlogowka z 50 mm do 500 mm

Energi Magasinet 5 / 00

Chyba latwiej obnizyc temperature noca.

Artykul jest czescia wiekszej dyskusji na temat oszczednosci z podlogowki. W jednym z nich postulowano straty ok 30 % w porownaniu

do systemow grzejnikowych.

Dom 180m2

18 st cała doba

tylko C.O. podłogowe+grzejniki przewymiarowane

Kocioł kondensacyjny Viessmann z pogodówką

temperatura na kotle nie przekracza 43stC

zapotrzebowanie ok 8kW

ściany Ytong 36,5 k=0,29 jeszcze wilgotny więc nie ma parametrów deklarowanych przez producenta

pierwszy sezon

okna plastik k=1,1

Spalanie średnio 5,8m3, a przy -17 10m3 gazu GZ 50