Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akurat ja szukam skośniaka na początku myślałam o takim

http://pic.skapiec.pl/f1/127660b1.jpg

Jednak jak zobaczyłam że amica zrobiła szklany 90 to mnie to zainteresowało jeszcze aby sprawował się tak jak w opisie to byłoby super

i ma czerwony wyświetlacz a ja jestem kopnięta co do szczególików

i mam czarny granitowy blat czyli mi bardzo pasuje design

widziałam tego typu okap wyglądał bosko (tylko kosztował koło 6 tyś)

Boję się trochę Amici ...taki uraz użytkownika

Z drugiej strony parę osób użytkuje skośne z amici na forum i były pochlebne opinie.

Ciężko powiedzieć

Co do teki mam tylko płytę mikrofalę i zlew ;)

Na razie mało testowane ale jestem zadowolona U mnie dużo sprzętu więc cena do jakości grały rolę w wyborze

• 1 month później...

http://www.hipermarket.pl/go/_info/?id=478&&partner_id=25252525&&code=b965da1e366cf8a6a16fea97420cd885

ma być ten

na schemacie są podane wysokości

ale czego? wysokość samego okapu? on regulowany jest? czy się obcina nadmiar?

chcę, żeby okap wisiał 75 cm nad płytą (ok?)

okapu w domu nie mam jeszcze... a jutro panowie zaczynają sufit podwieszać

i pojęcia nie mam na jakiej wysokości ma być ten sufit żeby to wszystko grało...

teraz mam zwykły podszafkowy i zielona w temacie jestem..

osłona nad okapem jest regulowana od 68.5 do 94,5 cm (ten komin jest z dwóch częsci gdzie jedna chodzi w drugiej) skoro chcesz zamontować 75 cm nad płytą, to przy założeniu, że płytę masz na wys 85 CM (szafki dolne 82+blat 3 cm), to spód okapu wyjdzie na 160 cm.

przy maksymalnym rozstawie okapu jego górna krawędź byłaby na wys 259 cm nad poziomem podłogi (160 +99 okap)

a przy minimalnym rozstawie 223 nad podłogą (160 +63 okap) więc sufit między 2,23 a 2,59 ;)

osobiście krakowskim targiem ja bym powiesił okap 70 nad płytą (zaleca sie między 65 a 75, bo 75 to już w sumie wysoko. wtedy ostatnie wymiary zmniejszają się o 5 cm

Tak na marginesie bardzo podobny okap o niewiele gorszych parametrach jest w castoramie za ok 480 PLN

dzięki wielkie

75 cm wzięło mi śię stąd że akurat 3 kafelki o wys. 25 cm ładnie by się wkomponowały do wysokości okapu;)

w takim razie sufit (a w zasadzie nie cały, tylko część nad blatem) zrobię na 2,55 a potem się zobaczy;)

najważniejsze już wiem - osłona jest regulowana;)

• 3 weeks później...

ogólnie, jak się sam przekonasz z tego forum, użytkownicy konsekwentnie polecają produkty Teki, AEG, Electrolux. Myślę, że wśród tych firm możesz wybierać swobodnie pod kątem swoich potrzeb. Są oczywiście jeszcze inne, lepsze, ale mają ceny... no cóż, od czapy :roll: Przemyśl sobie, jak wydajny wyciąg potrzebujesz (ile m3 powietrza na godzinę ma wciągać). Im większa kuchnia, im aromatyczniejsze potrawy ;) tym ta wydajność warto by była większa. Niestety, z tego co patrzyłam to podszafkowe wydajność mają mocno przeciętną, w granicach 200 m2/h. Ja jakiś czas temu szukałam nad takim do zabudowy i okazało się, że najlepszą wydajność miała Teka do zabudowy (ponad 600m3), stąd też taki mam na liście zakupowej :D

Porównaj sobie też okapy podszafkowe z teleskopowymi - jak zerkałam na parametry, to te teleskopowe miały lepsze niż podszafkowe (oczywiście mówię o tych w cenach, które ciebie interesują). Wiem, że to nie do końca to, o co pytałeś, ale zerknij choćby na taki okap: http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0001308&categoria=CA-0000004&idioma=pl&backto=Okapy%20kuchenne&nameProd=CNL%203000&nameCat=Okapy%20kuchenne.

pozdrawiam,

pulkovnica

• 3 weeks później...

Mam okap podszafkowy, ale dzialajacy tylko jako pochlaniacz, bez podlazenia do komina. I wydaje mi sie za slabo dziala. Pomimo pracy na najwiekszej mocy strumien pary idzie takze na wiszace szafki obok. Moze nie w takim stopniu jak bez wlaczonego okapu, ale jednak.

Czy nie powinnam czuc jakiegos zasysania kiedy klade reke pod okap? na takiej zasadzie jak w odkurzaczu? bo u mnie nic takiego nie wystepuje.

Zapach gotujacego sie jedzenia takze roznosi sie po calym domu.

Ja także jak Bastorek uważam że musisz sprawdzić jego wysokość.

U mnie ponadto (okap kominowy) zachodzi dość dziwne zjawisko, jak mam włączony okap na maxa to mi się para rozchodzi po bokach (normalnie widać gołym okiem) i w ogóle wydaj mi się że nie działa tak sprawnie jak na połowie mocy. Może masz podobnie?

• 3 weeks później...

To bardzo ważne!!

Ja kupiłam b. cichy okap, który mi strasznie hałasuje bo majstrzy przygotowali i na nieszczęście obudowali karton-gipsami za wąskie rury spiro.

Okap kupiłam później i w instrukcji jasno pisze- średnica rury odprowadzającej nie mniejsza niż 180mm, optymalnie 200mm. Spiro włożony w otwór kanału wentylacyjnego i uszczelniony akrylem. Z drugiej strony nałożoną na końcówkę okapu i zabezpieczony taśmą -taką srebną, wzmocnioną.

To bardzo ważne!!

Ja kupiłam b. cichy okap, który mi strasznie hałasuje bo majstrzy przygotowali i na nieszczęście obudowali karton-gipsami za wąskie rury spiro.

Okap kupiłam później i w instrukcji jasno pisze- średnica rury odprowadzającej nie mniejsza niż 180mm, optymalnie 200mm. Spiro włożony w otwór kanału wentylacyjnego i uszczelniony akrylem. Z drugiej strony nałożoną na końcówkę okapu i zabezpieczony taśmą -taką srebną, wzmocnioną.

beciaw2 my mamy ten sam problem o ktorym piszesz... kupilismy mega cichy okap a po montazu halasuje jakby ktos wiertarka pracowal !! :evil: czyli mowisz ze to wina rur..... cholibka a tez mamy juz obudowane wszytsko i jutro sie wprowadzamy... !!

co trzeba zrobic zeby pozbyc sie problemu ?? tylko blagam nie piszcie ze trzeba wymieniac rury ... :cry: