Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

Niestety nie ma rady -tylko wymienić rury. U mnie dochodziłoby do tego rozwalanie zabudowy kartonowo-gipsowej. Nie zdecydowałam się na to. Po prostu mam głośny okap:(

Jak budynek siądzie i popęka karton-gips tam gdzie popękać ma, będziemy ponownie malować i wtedy rozwalimy zabudowę i naprawimy ten błąd.

Czyli za jakieś 3 lata:(

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze, że został poruszony ten temat. Ja niedługo bede miała robiony podwieszany sufit w kuchni. Kanał wentylacyjny jest oddalony ok. 2-3 metry od miejsca gdzie ma być okap i planowałam zrobić taka podwieszaną belkę z karton gipsu, zeby ukryć spiro...nawet nie wiedziałam, że jest różnica w głośności okapu jeśli sie zasatosuje cienką rurę spiro. Na co jeszcze uwaząc? Dawać najlepiej rurę o średnicy 200mm, tak?
Ja mam odwrotny problem - pasuje mi zawieszenie okapu teleskopowego na wys. 55 cm (żeby był w linii szafek-tak mi sie podoba). Czy są jakieś przeciwskazania?

Chyba tylko takie, że możesz nosem uderzać w wysunięty (u mnie tak właśnie by było, ale Ty możesz mieć albo blat wyżej, albo nos niżej ;)) i będzie przesłaniał swobodny widok z góry na garnki. Bo wyciągać powinien dobrze :)

Czy dla płyty indukcyjnej o szerokości 71 cm okap powinien mieć szerokość 90 cm czy wystarczy 60 cm? Jakie w ogóle są zasady dobierania wyciągu w kuchni? Dotychczas nie miałam żadnego okapu, więc nie mam pojęcia.
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

W instrukcji pisze że wysokość min i tyle. My swój daliśmy dość wysoko, chociaż nie bardzo mieliśmy jak go dać niżej, może trochę za wysoko.

Jeśli macie możliwość regulacji wysokości to radzę przyłożyć do ściany i zobaczyć jak pasuje wyżej czy niżej. Przy takim ciągu jak on ma i tak powinien pracować dobrze.

standardowo jest 75 cm od blatu - najbardziej optymalnie jeśli chodzi o wyciąg zapachów. my mamy jakieś 12 cm wyżej, choć teraz żałuję. mamy tekę NC 90, teraz brałabym innych, choćby z amiki. głośny jak nie wiem co a do tego ma beznajdziejne oświetlenie, które właściwie nic nie daje.
U mnie okap wisi na wysokosci 70 cm od blatu, wczesniej tez tak mialam powieszony w poprzedniej kuchni. Ja mam 1,60 m wzrostu, a maz 1,83 i okap nam nie przeszkadza, a gotujemy duzo.

Jako, ze moja praca wiaze sie z agd i meblami kuchennymi to napisze jak montujemy u klientow.

Okapy teleskopy wysokosc od blatu od 50 cm (jesli jest plyta elektryczna) do 70 cm max, jesli powiesi sie wyzej nieciekawie to wyglada i nie spelnia swojej funkcji.

Okapy podszafkowe od 65 cm do 75 cm

Okapy wolnowiszace od 70 do 80-83 cm max (chyba, ze ktos zyczy sobie wyzej ale wtedy uprzedzamy, ze wizualnie psuje taka wysokosc efekt kuchni).

Zależy też trochę od modelu okapu. U mnie niedawno montowali okap wyspowy z dość dużym wieńcem szklanym. Jak zamontowali zgodnie z instrukcją, czyli 75 cm od blatu to zarówno dla mnie (188cm) jak i dla żony (169 cm) było to po prostu za nisko. Sięgnięcie do głębiej położonych palników wiązało się albo z walnięciem czołem w szkło albo z unikiem w ostatniej chwili :) Podnieśliśmy do ok. 85-87 cm i żona już jest zadowolona. Niestety ja dalej muszę uważać na głowę :) Przyznam, że zupełnie nie wyobrażam sobie takiego okapu na wysokości 50cm.

Tego problemu pewnie nie byłoby w przypadku okapu w kształcie rury, bez wieńca.

Na wysokosci 50 cm wieszane sa tylko okapy teleskopowe, ktore mozna schowac na glebokosc gornych szafek jak sie pochyla nad kuchenka.