Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W obecnym mieszkanku mialem taki i powiem krotko - do gazu moim zdaniem to porazka, po ok roku powalczylem i przeciagnolem jednak kanal do wentylacjii.

Trzeba pamietac o wymianie co kilka miesiecy a zapaszki wciaga jakby chcial a nie mogl... :)

Moze moj po prostu jakis kiepski mial wklad (mial mozliwosc podlaczenia tez do rury)

Witam

Kupilem okap kuchenny Faber . W sklepie mi powiedziano ze w komplecie nie ma żadnych filtrów ..............hmm przyjąłem do wiadomosci i zabralem okap . Teraz zacząlem sie zastanawiać czy aby mnie nie oszukano w sklepie . To tak jakby kupic samochód bez silnika "bo nie dodają" ??? Rozumiem ze mogą nie dodawać rzeczy dodatkowych ktore nie wpływają na normalna prace okapu i sa dodatkiem , jednak filtr węglowy to element bez ktorego okap nie jest gotowy do pracy .Moje obawy czy aby w sklepie nie wyciągneli filtra spotęgowała jego cena ...........80-100 zł !!!!!

Czy ktoś z was kupował okap Faber bez filtra i musiał go dokupować ?

pozdrawiam

w kazdej instrukcji obslugi,w tej Fabera tez,jest wykaz zapakowanych do pudla sztuk.

jezeli sa tam filtry weglowe to mozesz isc do sklepu i poprosic o uzupelnienie.

jednak ja sadze ,a w zasadzie to jestem pewien,ze tych filtrow tam nie bylo.

to sa zawsze elementy dodatkowe ktore kupuje sie osobno.

w koncu ,w wiekszosci przypadkow nie sa one nikomu potrzebne.

gotowy do pracy okap podlacza sie do wentylacji ,bez uzycia filtrow weglowych :wink:

A ten filtr to wymienny (zużywający się), czy do czyszczenia?

Nie zdarzyło Ci się nigdy kupić urządzenia na baterie bez baterii?

Witam

kolega wszechwiedzący sie odezwał i jak zwykle udzielił wyczerpującej odpowiedzi na temat na ktory wie wszystko .

ADASS - ten okap nie jest podłączany do żadnego kanału wentylacyjnego -jego dzialanie opiera sie na wciąganiu /filtrowaniu i wyrzucaniu oczyszczonego powietrza kratkami z boku okapu wiec taki okap bez filtra węglowego ktory jest jego sercem nie nadaje sie do użytku stąd moje pytanie i wątpliwosci ...

pozdrawiam

ps. W odkurzaczu na przyklad pomimo kilku filtrow sa one zamontowane na gotowo tak aby uzytkownik mogł włożyć worek ktory zreszta jest na wyposażeniu i mogł odkurzać ..........tutaj (podobno) nie ma żadnego filtra na wyposażeniu wiec zakupione urządzenie nie nadaje sie do uzytku co mnie dziwi ..

A ten filtr to wymienny (zużywający się), czy do czyszczenia?

Nie zdarzyło Ci się nigdy kupić urządzenia na baterie bez baterii?

Witam

kolega wszechwiedzący sie odezwał i jak zwykle udzielił wyczerpującej odpowiedzi na temat na ktory wie wszystko .

ADASS - ten okap nie jest podłączany do żadnego kanału wentylacyjnego -jego dzialanie opiera sie na wciąganiu /filtrowaniu i wyrzucaniu oczyszczonego powietrza kratkami z boku okapu wiec taki okap bez filtra węglowego ktory jest jego sercem nie nadaje sie do użytku stąd moje pytanie i wątpliwosci ...

pozdrawiam

ps. W odkurzaczu na przyklad pomimo kilku filtrow sa one zamontowane na gotowo tak aby uzytkownik mogł włożyć worek ktory zreszta jest na wyposażeniu i mogł odkurzać ..........tutaj (podobno) nie ma żadnego filtra na wyposażeniu wiec zakupione urządzenie nie nadaje sie do uzytku co mnie dziwi ..

Nie wiem czy to z początku było o mnie, ale dopiszę, że Faber sprzedaje ponad 100 typów okapów i nie znam nikogo, kto na pytanie o "okap kuchenny Faber" zna odpowiedź jakiego on jest typu. Filtry do nich też są różnego rodzaju i producent ma prawo zakładać, że klient sam sobie wybierze właściwy dla niego.

Przykłady zakupów niekompletnych towarów (bez elementów eksploatacyjnych) można by mnożyć, ale nie o to chodzi.

Sugerujesz, że oszukano Cię w sklepie. Zakładam, że dokumentację sprawdziłeś i nic tam na ten temat nie ma (bo w innym przypadku jak nazwać takie pytanie na forum?). Kupiłeś świadomie bez filtra.

Zapytałbym po prostu przedstawiciela producenta, czy to możliwe kupić taki okap bez wkładu filtracyjnego i na tej odpowiedzi bym bazował.

No to chyba jest jeszcze kwestia wydajności. Mogłeś mieć jakiegoś słabego badziewiaka. Gdzieś tu niedaleko jest link o okapach i tam jest sporo mądrych rzeczy.

O, prosze:

http://forum.muratordom.pl/cichy-okap-to-ile-decybeli,t146523.htm

mam taki pochłaniacz- i niestety - niewiele to daje...

w osobnej kuchni, jeśli dużo nie gotujesz - do zniesienia, jednak w życiu nie założyłbym w aneksie kuchennym..

Ciekawe jakby takiego pochłaniacza połączyć z wentylatorem odśrodkowym, tyle że wsadzonym w szafke a nie w kanał, to co by było? Oprócz hałasu oczywiście?
Ja mam Elica Stone i wisi na wysokości 74 cm (od płyty ceramicznej),

i nic sobie nie robiłam z norm, bo tak, to byśmy

z mężem walili o niego głowami :) A tak powiesiłam

bez rozciągania i nie ma żadnych śladów "szwów".

Nie narzekam na wywiewy :) Jest ok!

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/xaIx5poZZfHBmaBiSB.jpg

sorry za OT ale mam pytanie dotyczace blatu, wykonany jest z laminatu czy moze corianu/konglomeratu? Jezeli laminat to jakiej firmy i jak wykonczony (krawedz prosta/zaoblony)?

sorry za OT ale mam pytanie dotyczace blatu, wykonany jest z laminatu czy moze corianu/konglomeratu? Jezeli laminat to jakiej firmy i jak wykonczony (krawedz prosta/zaoblony)?

Nie ma problemu... :) Blat jest z Rausolidu kolor Noce

(takie żywice sztuczne... nie pamiętam już dokładnie, ale można opis znaleźć w internecie). Ja mam zrobione brzegi obłe, żeby się nie obijać wciąż.

Polecam, ponieważ nie widać łączeń - tworzywo jest zgrzewane na gorąco.

Witam, wybieram okap przyścienny.

Chcę aby to był okap owalny, taki walcowaty, inox lub stal szlachetna. Na oku mam trzy modele:

1. Faber Cylindra HIP

2. Bosch DWC 041650

3. Franke Tunnel

Może macie któryś z tych modeli i moglibyście wkleić zdjęcia. Ewentualnie ktoś z Was ogladał te okapy i mógłby pare słów o nich powiedziec, np. który najładniej się prezentuje :-)

ale ja szukam zdjęcia z realu :-)

@edak :D :D :D

Nie mam pojecia czy chcesz kupić zdjęcia okapu czy okap

Nie ma żadnej roznicy te same modele tylko robione innym aparatem a :D :D :D

chcę kupic okap, ale nie wem czy Faber, czy Franke, czy Bosch i dlatego proszę o zdjęcia użytkowników - ludzi, którzy mają te okapy w kuchni, żebym zobaczyła jak się komponują (w ich kuchniach).

...nie wiedziałam, że moje pytanie jest aż tak niejasne :-( ....