Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

No ja tam fachowcem nie jestem ale akurat ostatnio w temacie okpaów. I nieprawdą jest jakoby na kolankach nie było hałasów. Ja właśnie wymieniałam okap z powodu jego głosności i przyczyn tej głośności szukalismy wszędzie. Także w sposobie połączenia z kominem wentylacyjnym. Z tego co pamietam to im więcej tych załaman tym gorzej. Rura spiro jest chyba pod tym względem najlepsza.
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie sprawdziłem co to takiego ta rura spiro (bo nie wiedziałem :oops: :roll: )

i okazało się, że właśnie taką mam u siebie od 5 lat

odległość okapu od komina wentylacyjnego to jakieś 1,5 m

i co? - stwierdzam, że takie połączenie jest ok. nic nie kołacze, nie drga i nie hałasuje...

szybkie, pewne i proste (jak w jakiej reklamie :wink:

No ja tam fachowcem nie jestem ale akurat ostatnio w temacie okpaów. I nieprawdą jest jakoby na kolankach nie było hałasów. .

Kurcze.

Zabrzmialo to troche jako przytyk, szczegolnie w kontekscie po mojej wypowiedzi :lol: :lol: .Ja akurat pisalem o spiro i zachwalalem to rozwiazanie.

Natomiast o przewodach sztywnych /nawet tych plastikowych Marleya/ napisalem

"Tu musisz jednak dokladnie przytwierdzic go - nie moze luzno wisiec i nie moze byc mocowany tylko na poczatku i koncu"

Zgadzam sie , ze stalowe i sztywne przewody musza byc wytlumiane, bo beda dzwonic przy niewielkim cisnieniu i na kazdym "zakrecie", czego nie ma w spiro, gdyz budowa nadaje jej wlasnosci tlumiace.

pozdrawiam

bez szuflady to znaczy nie teleskopowy ?, czy o jakąś inną szuflade chodzi ?

Z TAŃSZYCH POLECAM TECA

z teleskopowych to:

TECA CNL 2002

- teleskopowy

- 2 silniki

- 605m3/h

- filtry metalowe

- stal zabezpieczona przed odciskami

- automatyczny wyłącznik

- hałas: 61dB

cena sugerowana: 590zł

nie teleskopowy to:

TECA GF T

- wkład

- 520m3/h

- 2 silniki

- filtry metalowe

- inox

- hałas: 62dB

cena sugerowana: 390zł

• 3 months później...

Czy okap musi być? Pewnie tak... Nie bardzo mi pasuje okap w kuchni. Jakikolwiek by on nie był, nie będzie mi odpowiadał. Z wiszących szafek w kuchni będę miała (właściwie mam, bo ja już zamieszkująca jestem, ale jeszcze nie do końca wykończona) tylko 2:

http://www.diler.com.pl/data/lv1/docImg/f148d83.jpg

i

http://www.diler.com.pl/data/lv1/docImg/f156d87.jpg

na skraju (od lewej) jest ta pierwsza, potem powinien być okap potem przerwa ok 1 m (tam będą półeczki) i następnie w rogu ta narożna. No i co zrobić? Kuchnia w stylu rustykalnym (wolę ten styl nazywać "wiejskim"), szafki murowane, drzwiczki w nich drewniane, blat drewniany. Problem w tym, że otwór wentylacyjny, do którego miałaby wejść rura nie jest bezpośrednio nad kuchenką, ale nad pierwszą szafką i rura musiałaby skręcić w lewo. Nie podoba mi się to. Myślałam ew. o okapie zabudowanym płytami g-k z belką drewnianą, ale jak to zrobić z tą rurą, żeby tam na górze nie było bałaganu. Pomocy :(

Jesli nie chcesz okapu / chociaz sa i rustykalne pasujace do Twojego pomieszczenia/ to zastosuj moze pochlaniacz szafkowy.Po gotowaniu jest zupelnie niewidoczny, chowa sie np teleskopowo, lub uchylnie do szafki nad kuchenka a odprowadzenie moze lecz nie musi miec do przewodu wentylacyjnego.

Wojtku, rzeczywiście o pochłaniaczu nie pomyślałam (nie wiedziałam, że nie trzeba ich podłączać do przewodu went.). Szafki wprawdzie nad kuchenką nie bęzie, ale może dałoby się z tego zrobić coś w rodzaju półki. Pomyślę. Okap rystykalny byłby fajny, ale tak jak mówiłam, to doprowadzenie do otworu went stworzyłoby bałagan nad pierwszą szafką (że też ja wcześniej o tym nie pomyślałam :evil: , dałoby się ten otwór zrobić bezpośrednio nad kuchenką).

Maciejon, właśnie o czymś takim, jak proponuje brw myślałam (okap z płyt g-k plus drewniana bela, taki prościutki, belka postarzana, to byłoby najładniejsze), ale... patrz wyżej :)

Miałem (dwukrotnie, przed laty) pochłaniacze na wkłady weglowe. Nie byłem z nich zadowolony: mała skuteczność, koniecznośc pamiętania o wymianie wkładów. Może teraz jest coś lepszego w ofercie.

Ja zdecydowanie preferuję wyciąc włączony do komina, jezeli chodzi o skuteczność. Zabudowa - zawsze można coś sensownego wymyśleć. Pamietaj, ze wyglądem będziesz sie zachwycała na początku. Później będzie Ci dokuszał zapach niewyciągniętych oparów.

Szafki wprawdzie nad kuchenką nie bęzie, ale może dałoby się z tego zrobić coś w rodzaju półki.

Sa takie gotowce :lol:, widzialem gdzies takie rozwiazanie , chyba GE - gruba polka, ktora po pociagnieciu okazywala sie pochlaniaczem teleskopowym.

pozdrawiam

Martuś,

Czy mogę poprosić o jakieś fotki, lub wstępny projekt Twojej kuchni? Jeśli oczywiście chcesz ujawnić :)

Ja tez bardzo chcę murowaną, jednak moja pani projektantka zupełnie nie potrafi spełnić pokładanych w niej oczekiwań (to jedyny "architekt wnętrz" w firmie, z której zamawiam kuchnie)

Martka projekt? :oops: Moja kuchnia to spontaniczne dzieło (początek dzieła ;) ) moich murarzy i męża (dzieło nie ukończone, bo stoją tylko murki, na nich blat, a pomiędzy murkami zasłonki). Ale w czym problem dla Twojej pani projektantki??? U nas to było tak: panowie stawiający mury naszego domu postawili murki (z cegieł) i już. Ja im wcześniej pokazałam co, gdzie i... następna kuchnia będzie bardziej przemyślana ;). Martka podaj swój adres mailowy przyślę Ci kilka kuchni murowanych. Poza tym w wątku "mimi inspiracje..." było ich trochę.