Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aggi, o tym też myślałam. Ślicznie takie cosik wygląda. Nie wiem tylko, czy moja kuchnia nie za mała na takie zabiegi ( tak z 11 m2 ma, choć jest otwarta na jadalnię i razem z nią tworzą pomieszczenie ok 24 m2, ale ściana, na której miałby być okap ma tylko 2,7 m), ale poobserwuję ją, usiądę sobie w kącie i będę patrzyła na tę ścianę :)

Dzięki za wszystkie rady! Mam do wyboru pochłaniacz-półkę, okap (pochłaniacz raczej) obudowany płytami g-k z drewnianą belą, lub też obity płytkami. Wszystko ładniutkie :) Szkoda, że nie mam 3 kuchni.

Znajomy w kuchni rustykalnej ma na przewodzie wentylacyjnym założony dość duży wentylator. Nie wygląda zbyt nowocześnie i nie rzuca się w oczy. Nie jest umieszczony nad kuchenką, tylko gdzieś w rogu pomieszczenia. Nie wiem czy spełnia swe zadanie, ale wygląda jakby mógł wciągnąć nawet kurz z podłogi, więc pewnie tak.

Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem...

• 1 month później...

Witajcie

Chciałbym podzielić się z Wami wiedzą na temat okapów kuchennych.

Wszelkie informacje potrzebne do wybrania najlepszego okapu dla siebie spisane są w jednym raporcie, który można pobrać tutaj: http://www.kuchnie.pl/kuchnia/prezent/

Jeżeli nie znajdziecie w nim odpowiedzi na swoje pytania to napiszcie na forum, postaram się odpowiedzieć.

pozdrawiam

Krzysztof

• 1 month później...

Szukam fajnego okapu kuchennego coś w tym stylu

http://www.globalo.pl/images/iris_tulip_smal.jpg

Wykonany jest ze stali w kolorze białym... rozumiem, że jest pomalowany i zastanawiam się czy ta farba nie będzie schodzić po jakimś czasie :-? .

A może ktoś znalazł jakiś ciekawy inny okap wyspowy w takim rustykalnym klimacie...

pozdrawiam

Edzia

Edziu, ja mam dokładnie taki okap jak na obrazku poniżej

belka jest sprzedawana w stanie surowym do samodzielnego pomalowania; u mnie jest w kolorze stolarki.

Kolor jest lekko kremowy, dokładnie w kolorze szafek.

http://www.agdstudio.pl/zdjecia/968/1m.jpg

do tego udało się się znaleźć taki oto piekarnik, szczęśliwie w takim samym kolorze:

http://www.agdstudio.pl/zdjecia/2927/1m.jpg

pozdrawiam,

gaga2

PS. Wszystko kupiłam w sklepie internetowym i póki co nie żałuję :)

niestety zdjęcia z netu zakłamują kolorystykę; w rzeczywistości oba sprzęty są tej samem kremowej, delikatnej barwy i nie mają w sobie nic z tej okropnej żółci którą widać powyżej

O Gaga o coś takiego mi własnie chodzi...

No to kilka pytań w zawiązku z tym:

Powiedz czy ten biały metal wygląda na trwały?

Czy to jest okap wyspowy?

Jakie masz wymiary tego okapu?

pozdrawiam

Edzia

Edzia, na Twoje życzenie przed chwilą dokładnie to obejrzałam... wygląda na solidny, nie ma żadnych zadrapań itp. Jak już pisałam - okap jest w kolorze kremowym - jest pokryty farbą. Wymiary: pamiętam tylko szerokość: 90 cm (jest tylko w tym wymiarze) co do wysokości to u mnie trzeba było obudować wyżej idącą rurę, więc u mnie ponad okapem jest obudowa z G-K pomalowana na kolor ściany (nienieski w moim przypadku).

Generalnie: pamiętaj. masz nieustające zaproszenie, możesz całość oglądnąć na "żywo". :D

Pozdrawiam,

gaga2

o a tutaj znalazłam wymiary:

http://www.agdrtv.com.pl/pict/FABER%20COTTAGE%20HIP%20NT_dodatkowy1.jpg

Dziękuję za szczegółowe informacje.

Wiem, wiem Aga wybieramy się do Was , ale jak widzisz ciągle coś nam wyskakuje ale mam nadzieję, że w końcu się uda :D .

No właśnie, jak w temacie... czy są jakieś przepisy, normy? od czego to zależy?

Zdziwiłam się, bo producenci podają bardzo różne wysokości, w zakresie od 650mm do 900mm dla okapów takiej samej wielkości i wydajności :o

Na jakiej wysokości mam w takim razie zamontować? tak jak podaje producent? czy to ma praktyczne znaczenie, lepiej lub gorzej działa???

witam

najlepiej zrob jak zaleca producent a powinien podac 2 wysokosci zwlaszcza jesli to pochlaniacz podszafkowy. Wysokosci od 650 /dla osob niskich ,dla wysokich malo wygodna, latwo sie uderzyc w glowe/ do 900 mm zaleza od rodzaju kucheniki. Dla palnikow gazowych z reguly wyzsza . Im okap wyzej tym mniej wydajnie paracuje. Norm nie ma, chyba ze zalecenie ergonomiczne- najwygodniej jesli wysokosc krawedzi jest nie nizej niz 2-3cm od naszego wzrostu.Nie zawsze to jest jednak mozliwe , dlatego jesli inaczej nie zaleca producent to typowy przyscienny okap powinien wisiec na wys. ok 65-90cm nad blatem. Pochlaniacz typu "isola"

min 85cm az do 95cm, a pochlaniacz panelowy scisle wg instrukcji /zazwyczaj od 40cm/.

Dzięki Wojtek :)

Kuchenka będzie elektryczna. Jeśli chodzi o dopasowanie do wzrostu to nic z tego, bo ja mam 165cm a mój mąż 190 :lol:

A co do zaleceń producenta... nie zdecydowaliśmy się jeszcze na konkretny, a chcę rozplanować kafle i wysokość półek... chyba w takim razie będzie 70 albo 80, bo tak mi pasuje z wyglądu :D

a jaki to jest pochłaniacz typu "isola"?

To jeszcze pytanie do wszystkich - na jakiej wysokości jest u Was i czy jest ok?

Skoro kuchnia elektryczna to wysokosc nie musi byc ta max. Trudno pogodzic Wasze wzrosty - dopasuj do tej osoby, ktora bedzie czesciej korzystala z kuchenki . Kafle powinnas polozyc na minimum calej szerokosci okapu i najlepiej w tym miejscu az do sufitu, ew.do obnizenia w ktore bedzie wchodzil przewod wentylacyjny( nie wiem jak planujeie rozwiazac wywiew). Pozostale przyłacza np. elektryczne do pochlaniacza moga wisiec na osi pochlaniacza na wysokosci ok 20-30 cm powyzej "polki" okapu. Pochlaniacze maja obudowy przewodow teleskopowe, regulowane i nie ma co szalec z precyzyjnymi wymiarami.U mnie wisi 75cm powyzej blatu , zona ma 175 i jeszcze nie skarzyla sie , ze zle kazalem zamontowac.

Typ "isola" to pochlaniacz wyspowy.

pozdrawiam

hhhm... powiem jak u mnie....

małżonka ma 156, ja 175... i jak wczesniej zauwazono... ona cześciej stoi przy kuchni.....ale guzów już sporo sobie ponabijałem.... ale cóz trzeba przezyć.

Podobnie jest z szafkami , lustro w łazience. uchwyty, wyposazenie kabiny....

zycie składa się z ciągłych ustępstw....