Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie na budowie mimo mrozów dzielnie walczą z wentylacją a my musimy się do jutra zdecydować: podpinać okap do reku czy nie.

Mamy dwie alternatywy:

1. okap z wywalonym out silnikiem podpięty do reku osobnym kanałem z przepustnicą odcinającą pozostałe wywiewy i kierującą całą moc reku na jedną rurę

2. okap podpięty rurą na zewnątrz (myślimy o jakiejś przepustnicy tak żeby było to w miare szczelne jak okap nie jest używany)

Czy ktoś ma którekolwiek rozwiązanie i mógłby się podzielić doświadczeniem?

Przy rozwiązaniu nr 1 najbardziej obawiamy się odcięcia od wentylacji na czas gotowania łazienek i zbyt częstej konieczności wymiany filtrów

Przy rozwiązaniu nr 2 zakłóceń w pracy całego układu wentylacyjnego i w momencie nie znalezienia sposobu na przepustnicę - dziury w domu w którym chcemy zachować nadciśnienie

U mnie jest wariant nr 2, z tym, że nie ma przepustnicy. Gdzieś w ferworze robót wykończeniowych przeoczyliśmy to. Okap jest jednak oddalony od przewodu kominewego i pociągnięty jest do niego elastyczny przewód. Nie ma specjalnego problemu z nawiewaniem powietrza z zewnątrz. Obok okapu jest wylot anemostatu wywiewnego. Nic się nie dzieje. Rekuperator i cały system pracują normalnie. Przy bardziej intensywnym gotowaniu rekuperator wspomaga okap poprzez wywiew. Szybciej jest świeże powietrze.

Nam zdecydowanie odradzano podłączania rekuperatora do okapu. Moglibyśmy mieć potem problemy z gwarancją. To jest jednak urządzenie i może cos się dziać. Firmy wykorzystują bezlitośnie każde uchybienie inwestora, aby wymigać się od odpowiedzialności i ew. kosztów z tym związanych.

Mój reku ma opcje podpiecia okapu - nawet sterownik jest specjalnie do tego przystosowany także o gwarancje się nie boję.

A jak z zapotrzebowaniem na powietrze? No bo jak włączasz okap to w domu robi się podciśnienie, prawda? Jakoś to rozwiązaliście?

a może pochłaniacz zamiast wyciągu w okapie?

edde myślimy i o tym ale na razie chcielibyśmy się skupić nad tymi dwoma rozwiązaniami. jeśli uznamy że oba są do d... to wtedy zostanie nam pochłaniacz. ma dwie wady: jest drogi i nie bardzo wierzymy w jego skuteczność

Dobry filtr tłuszczowy na okapie to podstawa. Według mnie najlepsza opcja to taka gdy po włączeniu okapu reku przełącza się na najwyższy bieg, a wydajność okapu jest mniejsza od wydajności reku. W takim układzie nawiew będzie działał normalnie we wszystkich pomieszczeniach a wyciąg będzie realizowany głównie przez okap ale też w niewielkim stopniu przez pozostałe anemostaty wywiewne.

czandra

to nie chodzi o to że piszczy w uszach :wink: tylko np. wciąga kurz do domu - to się zauważa po jakimś czasie - chyba że się nie wie że to od tego

dziękuję wszystkim za opinie. nie zdecydowaliśmy się kombinować i wybraliśmy mieszacz (potocznie zwany pochłaniaczem :lol:)

Byłaby chyba jeszcze jedna opcja....

Wsadza się trójnik w rurę prowadzącą z okapu do reku. W tej dodatkowej odnodze umieszcza się zawór klapowy (taki do wentylacji!!!). Za zaworem robi się wywiew poza dom.

Układ działa tak:

Jak nie załączymy wentylatora okapowego, to w rurze panuje podciśnienie (ssanie) i zawór jest zamknięty, instalacja w zasadzie - szczelna i żadnych zaburzeń działania wentylacji nie ma.

Na biegu 1 llub 2 nic się prawie nie zmienia, oprócz wydatnego zwiększenia wentylacji kuchni.

Jak się załączy "max" tego wentylatora - to zamiast podciśnienia w tej rurze tworzy się nadciśnienie, zawór klapowy się uchyla i nadmiary ulatują w kosmos...

Generalnie - potrzebne tylko przy smażeniu frytek czy sporej ilości ryby naraz.

Tylko wtedy generowane wybuchowo są chmury pary.

To opcja. Można, ale nie trzeba. Ludzie całe lata bez okapów żyli i dobrze było...

Adam M.

Adam

nie od parady masz ten tytuł. :lol: Czemu się wcześniej nie zmaterializowałeś? :roll: Czytałam wątek z Twoimi komentarzami ale niestety na ten pomysł nie natrafiłam.

Mam nadzieję że przyda się innym forumowiczom, bo wart zastosowania!

Może my też jeszcze zdążymy? :roll: :D

• 2 weeks później...

Do naszego nowego mieszkania chciałabym kupić dobry okap. Czy jest jakaś "teoria", że np. teleskopowe są lepsze od kominowych albo odwrotnie? Skłaniamy się na razie ku teleskopowemu, bo będziemy mieć małą kuchnię a kominowy zabierze część miejsca, które np. mogłabym wykorzystać na szafkę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie okapu? Na to by był cichy, miał dobry ciąg (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa), zajmował mało miejsca (czy okap wystarczy na szerokość kuchenki czy lepiej żeby był szerszy)? No i cenę miał normalną, powiedzmy do 1000 zł. Jaki znajdę sensowny?

Dużo pytań mi wyszło ale mam nadzieję, że podpowiecie :)

Kwestia doprecyzowania, chcesz mieć okap, czy wyciąg? Wyciąg podłącza się do oddzielnego otworu wentylacyjnego, okap nie. Kominowe są raczej wyciągi, teleskopowe może być i to i to.

Skoro piszesz, że masz mało miejsca w kuchni, to już sobie odpowiedziałaś na pytanie co do rodzaju.

Ja również mam małą kuchnię, ale nawet nie patrząc na to będę robić wyciąg teleskopowy, bo mi się takie po prostu bardziej podobają.

Co do parametrów, to moim osobistym zdaniem rodzaj urządzenia (okap/wyciąg) nie wpływa na jego parametry (ciąg, głośność). Czy wybierzesz kominowy, czy teleskopowy to kwestia gustu.

Jeszcze o szerokości, to podobno faktycznie te szersze lepiej chłoną zapachy.

Przy wyborze weź pod uwagę, czy masz otwartą kuchnię, ale moim zdaniem w małej kuchni wielki okap to przesada... Nie patrz na modę. Wybierz to, co Cię bardziej przekonuje.

Nie pomogę w wyborze konkretnych modeli, ale poczytaj opinie użytkowników na ceneo, forum gazeta.pl/kuchnia/wyposażenie, na tym forum. Pogrzeb w internecie, znajdź inne fora i podejmij odpowiednią decyzję :D

Nikoru – chcę zdecydowanie okap.

A Ty masz okap teleskopowy, który jest szarszy od kuchenki?

Jak już wcześniej wspomniałam, jeszcze nie mam. Pewnie późną wiosną będę dopiero wybierać. Z tą różnicą, że wyciąg, tyle że teleskopowy. Ale już teraz wiem, że nie będzie szerszy od kuchenki, normalny 60cm. Tylko jeszcze nie wiem, jaki model. Na pewno jeden z tańszych :D

• 1 month później...