Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

Ja bym powiesiła szafki na 48 cm i na tej samej wys. okap - naprawdę to ładniej wygląda.

Na tej wysokosci mozna powiesc okap jesli mamy plyte ceramiczna, a okap teleskop podszafkowy.

Nad plyta gazowa taka wysokosc okapu odpada i okap wolnowiszacy tez tak nisko nie moze wisiec, bo do garnka by nie mozna bylo zajrzec swobodnie.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Przeczytałem gdzieś, że aby wykorzystać jak najwięcej słońca w zimie należy wysunąć okap w odpowiedni sposób. Latem słońce jest wyżej i okap zasłania okna a zimą niżej przez co ogrzewa pomieszczenie. To w skrócie.

Pytanie moje jest czy się kierować przy doborze wysunięcia okapu?

Myślę, że ważny jest kąt nachylenia dachu oraz wysokość okien ale nie wiem do końca.

Zna może ktoś ten problem dogłębniej?

Ja mam Elica Stone i wisi na wysokości 74 cm (od płyty ceramicznej),

i nic sobie nie robiłam z norm, bo tak, to byśmy

z mężem walili o niego głowami :) A tak powiesiłam

bez rozciągania i nie ma żadnych śladów "szwów".

Nie narzekam na wywiewy :) Jest ok!

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/xaIx5poZZfHBmaBiSB.jpg

Pierwsze słyszę żeby zimą słońce przez okno ogrzewało pomieszczenie. Widać człowiek się uczy całe życie :wink: . To latem dłuższy okap chroni przed nadmiernym nasłonecznieniem strona południowa i najbardziej zachodnia. Pozdrawiam.

Pierwsze słyszę żeby zimą słońce przez okno ogrzewało pomieszczenie. Widać człowiek się uczy całe życie :wink: . To latem dłuższy okap chroni przed nadmiernym nasłonecznieniem strona południowa i najbardziej zachodnia. Pozdrawiam.

Andrzej, zyski słoneczne to jedne z najważniejszych zysków w bilansie energetycznym domu.

Witam.

Przeczytałem gdzieś, że aby wykorzystać jak najwięcej słońca w zimie należy wysunąć okap w odpowiedni sposób. Latem słońce jest wyżej i okap zasłania okna a zimą niżej przez co ogrzewa pomieszczenie. To w skrócie.

Pytanie moje jest czy się kierować przy doborze wysunięcia okapu?

Myślę, że ważny jest kąt nachylenia dachu oraz wysokość okien ale nie wiem do końca.

Zna może ktoś ten problem dogłębniej?

Ja znam dogłębniej, bo żałuję że dopiero po zbudowaniu domu zainteresowałem się dokładniej tym tematem. Jeżeli chcesz sprawę rozwiązać naprawdę optymalnie, to musisz trochę pokreślić. Najpierw wyznacz sobie położenie słońca na początku kwietnia w godzinach południowych, korzystając np. z takiego kalkulatora:

http://kubiczek.net.pl/?p=133

Dla Polski jest to przeciętnie jakieś 40-44 stopnie wysokości kątowej. Pod takim i mniejszym kątem promienie słoneczne padają na ziemię wczesną wiosną i zimą. Teraz tylko zaprojektuj okap tak, aby promienie padające z większej wysokości kątowej były zasłaniane przez okap. W ten sposób zimą zapewnisz sobie ciepełko i światło, a latem - przeciwnie - odetniesz się od nich.

To oczywiście takie uproszczenie.. no i pamiętaj o stronach świata :)

... zyski słoneczne to jedne z najważniejszych zysków w bilansie energetycznym domu.

Chętnie poznam uzasadnienie tej tezy. Wykorzystanie promieniowania słonecznego w systemach solarnych to oczywiste. Zwróć jednak uwagę na fakt, iż dach najbardziej podatny na to promieniowanie jest bardzo dobrze izolowany, podobnie ściany a nawet szyby okienne więc gdzie te zyski? Pozdrawiam.

... zyski słoneczne to jedne z najważniejszych zysków w bilansie energetycznym domu.

Chętnie poznam uzasadnienie tej tezy. Wykorzystanie promieniowania słonecznego w systemach solarnych to oczywiste. Zwróć jednak uwagę na fakt, iż dach najbardziej podatny na to promieniowanie jest bardzo dobrze izolowany, podobnie ściany a nawet szyby okienne więc gdzie te zyski? Pozdrawiam.

Ano właśnie - szyby okienne. Jak ci słoneczko zaświeci przez okno, to nie czujesz tego ciepła? Nagrzewa ci ono ściany, podłogę i wyposażenie wewnątrz domu. Ludzie w innym miejscu dyskutuję o wadach podłogówki w kontekście tego, co się dzieje gdy mocniej zaświeci słońce, a ty podważasz jego zdolność do ogrzewania naszych domostw :)

Z audytora OZC, przykład dla mojego domu:

http://lh5.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SeuLNxN-jFI/AAAAAAAAEfI/WMYezqMv1d4/zyski1.jpg

To jakieś 3MW energii rocznie. A teraz pozbywamy się okien:

http://lh3.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SeuLN2bU2uI/AAAAAAAAEfQ/DZPbUkxyTEk/zyski2.jpg

Witaj frykow!

Dzięki za kalkulator.

Przy pomocy autoCada temat rozpoznałem.

Ogólnie żeby okap spełniał swoje założenie, to przy kącie nachylenia 40 st i wysokości ścian 3 m (okna na wys. ok 1 m) -tak jest u mnie- wysunięcie okapu musiałoby wynosić ok 1,5 m. Wtedy dopiero słońce od godz. 12.00 do 16.00 (najmocniejsze) jest zasłonięte przez okap (biorę pod uwagę- maj czerwiec, lipiec, sierpień).

Myślę, że to zepsuje całą bryłę budynku. 1,5 m to za dużo.

Piszesz, że za późno się za to zabrałeś. Błąd

Ja w tej sytuacji nie będę robił okapu (podraża całość inwestycji i zburzy koncepcje projektu).

Wymyśliłem sobie drzewka liściaste przed oknami. Latem mają liście a zimą je gubią. Można je przyciąć do odpowiednich rozmiarów i kształtów. Myślę, że to dobra alternatywa i Tobie też ją proponuję.

Wada jest taka, że jak posadzisz, to trzeba trochę cierpliwości :lol:

Pozdrawiam Radek

my mamy 150cm okapu, centralnie -czyli dokładnie od strony południowej!

wg. troszkę za dużo tego okapu, bo latem prawie wcale słońce nie wpada do salonu- i jest wręcz chłodno, a zimą tylko na 1/3część okna które jest ok. 130cm od ziemi....

ale potwierdzam iż słonko daje b. dużo słonca przez szyby!!!

latem więcej, zimą mniej ale jest jednak cieplej

Ja mam głównie wystawę okien południowo-zachodnią i częściowo wschodnią.

Moje parametry okapu: nachylenie 45 stopni, linia okapu wystaje na około 60cm poza obrys budynku. Okap schodzi aż do górnej krawędzi okien. Tzw. dom bez "czoła".

Latem w ciagu dnia w pomieszczeniach bardzo jasno, słońce nie razi i do tego chłodek. Dopiero pod wieczór gdy słońce już słabe i jest niżej trochę razi. W zimie róznież bardzo jasno, słońce nisko, ale najczesciej za chmurami. Po wykonczeniu zobaczymy jak będzie z ogrzewaniem.

a co powiecie o takim okapie :-)

http://img16.imageshack.us/img16/672/dom002.jpg

usytuowanie domu wschód - zachód (część dzienna z największym przeszkleniem)

http://img23.imageshack.us/img23/7601/dom150409005.jpg

nie martwi mnie duże nasłonecznienie w lecie a za to uzysk zimą będzie maksymalny - mam nadzieję :-)

pozdrawiam

michalsiak

długosc okapu to w wiekszym stopniu kwestia mody.

Zachod europy (szczegolnie Niemcy, Holandia i Skandynawia) to okapy małe lub wrecz ich brak. Twoj dom michalsiak wyglada na "skażony" zachodnimu wzorami. Wschod i południe europy to czesto okapy tak duze, ze prawiez z każdej strony jest weranda. Bardziej mi to wglada na kwestie mody czy tradycji niż ekonomie. Niemiec z południa ma mniejsze okapy niż Polak z okolic Gdanska. Czyzby Gdansk był bardziej słoneczny Stuttgartu?

3 uwagi do zdjec:

Okna dachowe nie są na popularne na zachodzie europy i tu możesz sie "przejechac" bo to wynika z ekonomii. Latem słonca jest za duzo i trzeba sie od niego izolowac a zima jest go na tyel mało, ze ledwie starcza na oswietlenie bo o uzysku cieplnym można zapomniec - wiecej stracisz ciepła nocą przez okno dachowe niż zyskasz go za dnia.

Zewnetrzna krokiew przylega do muru - ocieplenie górnej krawedzi sciany szczytowej może byc utrudnione.

Brak komina sugeruje, ze chcesz budowac dom energooszczedny - tylko czemu wszystkie wience i nadproza sa nieocieplone?

dom nie był w zamierzeniu energooszczędny jedynie jak każdy chcę go dobrze ocieplić, budowany w technologii tradycyjnej z wentylacją grawitacyjną

Okna dachowe nie są na popularne na zachodzie europy i tu możesz sie "przejechac" bo to wynika z ekonomii. Latem słonca jest za duzo i trzeba sie od niego izolowac a zima jest go na tyel mało, ze ledwie starcza na oswietlenie bo o uzysku cieplnym można zapomniec - wiecej stracisz ciepła nocą przez okno dachowe niż zyskasz go za dnia.

mam nadzieję że nie będzie tak źle, lubię jak w pomieszczeniach jest dużo światła zwłaszcza że na poddaszu są umieszczone pokoje dzieci w których będą przebywać dużo czasu, latem żaluzje a zimą ? ...:-)

Zewnetrzna krokiew przylega do muru - ocieplenie górnej krawedzi sciany szczytowej może byc utrudnione.

jest miejsce żeby wsunąć 20 cm wełny

tylko czemu wszystkie wience i nadproza sa nieocieplone?

powiem szczerze że nie wiedziałem o takiej technologii dopiero w trakcie budowy doczytałem o domach energooszczędnych , wokoło nikt takiego rozwiązania nie stosował :-(

michalsiak

Nie wyglada na to aby tu miało sie zmiesci 20 cm wełny - mowa o scianie szczytowej a nie kolankowe.

http://images47.fotosik.pl/109/863b7b3d646c2288.jpg

Miedzy mur a krokwie może zmieszcza sie 2 palce.

Po prostu nie widziałem komina spalinowego/dymowego wiec pomyslałem, ze grzac bedzie PC dokładajac do tego duzo przeszklen - wygladało to na zalozenia do dome energoooszczednego.