Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam ten pierwszy (dokładnie firmy Globalo, model Piani, tylko 60 cm).

Dla mnie wygodniejszy, bo stawiam (lub odkładam) na niego wszystkie przyprawy, oliwe, zapałki, rękawice itp. podczas gotowania... Poza tym bardziej mi pasuje do wyglądu kuchni...

Oczywiście i tak ty zdecydujesz - zastanów się, co bedzie ładniej wyglądało i juz;)

PS: Czyszczenie okrągłego na pewno jest łatwiejsze!

Raffran i Agami,

a czy jesteście zadowolone z wyboru, czy może byście drugi raz nie kupowały okapu tej firmy?

a ja ciągle nie wiem na co się zdecydować, kuchnię mam bardzo nowoczesną, z drugiej strony pasuje do wystroju jeden i drugi.

A z którym według Was będzie mniej pracochłonny z utrzymaniem czystości i czy w ogóle nad płytami indukcyjnymi też się tak brud z tłuszczem przykleja jak nad płytą gazową?

Coz to moze ja cos napisze na ten temat.

Okap z szyba jesli ma to byc okap kominowy to mysle ze nie powinno byc z nim wiekszych klopotow. Natomiast jesli chodzi o taki okap wyspowy to juz moze byc gorzej. Dlaczego? NIe bede pisal tutaj o funkcjonalnosci a tylko o estetyce(?) Jezeli mamy taki okap nad wyspa wiec mamy nad nia, nad ta wyspa znaczy jakies inne dodatkowe oswietlenie, ktore w jakims tam stopniu, mniejszym lub wiekszym bedzie pokrywalo sie z bryla okapu. Zapalenie tego swiatla bedzie powodowalo ze np.caly kurz(i nie tylko on) z wierzchniej szyby okapu,a i od spodu tez cos tam sie moze trafic bedzie widoczny jak malo kiedy. A nie wyobrazam sobie wycierania tej szyby kilka razy dziennie, no chyba ze ktos jest wybitnym pedantem.

Nie myslcie ze wpadlismy na to sami,podpowiedziala nam to znajoma projektantka bo tez nam sie podobaja takie okapy i planowalismy kupic wlasnie taki wyspowy ze szklem. Moze ktos ma inne odczucia, albo moze juz doswiadczyl tego, albo doswiadczyl ale widzi to inaczej to nie ma sprawy ,klocic sie nie bede.

anpola - odpowiadając na pytanie - drugi raz wybrałabym tą samą firmę i taki sam kształt okapu (mając więcej miejsca pewnie zamieniłabym tylko na 90 cm)... Użytkuję już też blisko rok..

Co do z szybą - zastanawiałam się (szyba gięta), ale czekałoby mnie częstsze czyszczenie szyby (kucheka gazowa). Pewnie przy przyciemnianej mniej widać, ale jednak...

A tutaj nikt mi nie zagląda, czy czasem się resztki przypraw nie rozsypały i nie zostały 2 dni... Oczywiście czyszczę go możliwie często :D, ale czasem mogę się zapomnieć...

Witam

Czy ktoś podpowie mi jak to jest z okapem teleskopowym? chcemy go zamontowć w kuchni tylko ,że nie będzie on podłączony do komina czy zatem spełni on swoją funkcję, czy jest sens takiego okapu jako pochłaniacza przy kuchence gazowej??? może ktoś się na tym zna :) będe wdzięczna za pomoc

pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam,

mam pytanie do posiadaczy okapów z pochłaniaczem - czy dobrze pochłaniają zapachy, jak często wymienia się filtry, w ogóle czy jesteście zadowoleni z wyboru?

Mam taki układ funkcjonalny w kuchni, że nie mogę poprowadzić wentylacji do pionu, bez zepsucia efektu estetycznego :( Zostaje mi tylko okap z pochłaniaczem i wolałabym wiedzieć na co się decyduję.

Dzięki za uwagi.