Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

polecam ten okap CandyCCE 16 X,

razem z przesyłką kosztował 318 zł. z NEO 24

Jest bardzo wydajny, i dobrze oświetla płytę grzewczą ( ma dwa punkty świetlne) co dla mnie akurat bardzo ważne

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200808/51291/302157/00000086.jpeg

u nas prezentuje się tak

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200808/51291/406787/00000006.JPG

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja namierzylem taki FOLIRO 90.4 BLACK MAX

Fajny okap tylko dla mnie troszeczkę za drogi:( no i czarny nie bardzo mi pasuje. Pogrzebałam w necie i znalazłam tej samej firmy trochę tańszy model tj. nomina 60 http://www.globalo.com.pl/2/1/221/11 - oczywiście cały czas się zastanawiam jaka powinna być szerokość 60 czy 90 ale mniejsza o to. Słyszałam, że to GLOBALO to solidna marka. Wiesz coś może o tym?

Znajdźcie coś co się wam spodoba, koniecznie obejrzyjcie sobie gdzieś czy nie jest tandetnie wykonane:) i posłuchajcie jak to pracuje:) na średnim biegu:), najlepiej żeby mniej więcej połowa mocy okapu wystarczyła do oczyszczenia powietrza w waszej kuchni. Jeżeli nie ma takiej możliwości (np. duże pomieszczenie z aneksem kuchennym ale wtedy i tak kupcie coś w miarę cichego żeby mogło w nie przeszkadzając wam zbierać choć opary z nad płyty kuchennej:) Możecie też zamontować dwa wyciągi :) ale to rozwiązanie mało jeszcze popularne (ludzie nie wyobrażają sobie dwóch okapów obok siebie) chociaż często tańsze, cichsze i wydajniejsze:).

ja kupiłem taki http://www.okapykuchenne.pl/magneri_90_4_max-p33728.html

cena po negocjacjach była sporo niższa także proponuje nie bać się i zadzwonić/wejść na live chat i pogadać na ten temat

zacznę może od prozaicznej rzeczy...pudło w jakim TO przyjechało rozbroiło mnie...chyba jeszcze nie widziałem tak solidnie zapakowanego sprzętu agd.

sprzęt działa u mnie jakieś 2-3 miesiące i uważam że jest super...wydajny i jak na swoją moc cichy. smażąc różne rzeczy nie zdarzyło mi się jeszcze ustawiać max obrotów...mimo prawie 50 m3 kuchni w której nie ma drzwi, już w przedpokoju nie pojawiały się żadne "zapaszki"...a w pokojach nie dość że też nic nie "pachnie" to w ogóle go nie słychać

żadnych problemów z nim nie ma, obsługa prosta jak budowa cepa, jedyny "elektroniczny wspomagacz" to wyłącznik czasowy także zepsuć też nie bardzo jest co

...ja szczerze polecam

Znajdźcie coś co się wam spodoba, koniecznie obejrzyjcie sobie gdzieś czy nie jest tandetnie wykonane:) i posłuchajcie jak to pracuje:) na średnim biegu:), najlepiej żeby mniej więcej połowa mocy okapu wystarczyła do oczyszczenia powietrza w waszej kuchni. Jeżeli nie ma takiej możliwości (np. duże pomieszczenie z aneksem kuchennym ale wtedy i tak kupcie coś w miarę cichego żeby mogło w nie przeszkadzając wam zbierać choć opary z nad płyty kuchennej:) Możecie też zamontować dwa wyciągi :) ale to rozwiązanie mało jeszcze popularne (ludzie nie wyobrażają sobie dwóch okapów obok siebie) chociaż często tańsze, cichsze i wydajniejsze:).

Hej,

Chciałbym tutaj dodać do wątka mojego poprzednika, iż nie koniecznie trzeba montować dwa okapy obok siebie. Przy duzych kuchniach z aneksami można zastosować TURBINĘ ZEWNĘTRZNĄ. W okapie wówczas nie ma silnika. Okap podłączony jest do turbiny zewnętrznej umiejscowionej np. na strychu,

Jedyną rzeczą jest, iż trzeba mieć miejsce aby mieć miejsce na tą turbinę zewnętrzną :-)

Mój kolega ostatnio wybudował dom i montował taką turbinę chyba symbol ZG 750 i jest bardzo zadowolony :-) mówił że jest to najlepszy gadżet w jego kuchni he he

Ciarko

http://img377.imageshack.us/img377/3772/71sbmkr0.jpg

jest wielki i piękny (na zdjęciu nie wygląda tak atrakcyjnie jak na żywo) ; to czarne to szkło, ja pod nim będę miała czarną szybę, a płytę również na czarnym szkle.

tyle że na takiej powierzchni może skraplać się para, weź to pod uwagę, a szczególnie na szkle :-)

Okap fajny ale cena jak dla mnie nie do przyjęcia. Nie za taki okap. Poszukaj Ciarko, amiki, gorenje, mastercooka - nie będą całe czrne ale napewno tańsze i nie gorsze. Pozdr.

jak chcesz coś fajnego i niedrogiego to zerknij na okap BOMERO BLACK, znajomy mi polecił taki okap dla mojej mamy i widzę że jak narazie to super działa, za okolo 1000 zł kupiłem fajny okap, cichy i wydajny, jak dla mamy to wystarczy :-)

witajcie

chciałbym opisać sprawę wydajności okapów.

Fakt iż norma polska mówi, iż okap powinien mieć taką wydajność aby w ciągu godziny przefiltrował nam kubaturę kuchni 6 razy....

Ale tej normy nie należy traktować jako pewnik i trzymać jej się bezgranicznie. Daje ona nam tylko pogląd mniej więcej,

Np. Mamy kuchnię 6 x 9m wysoka na 2,6

Kubatura naszej kuchni wynosi zatem 140 m3 x 6 = 840 m3/h

Weźmy cichy okap DIVIDA 90 http://www.okapykuchenne.pl/divida_90_2_max-p363.html

Ma on wydajność 820 m3/h czyli w tym przypadku norma będzie spełniona ale tylko na najwyższym biegu czyli na IV, a nie sądzę iż gospodyni będzie używać okap na najmocniejszym biegu tylko z tego powodu aby norma była spełniona. Po prostu wszystkie okapy na max biegu są głośnie i nic tutaj nie poradzimy.

Zatem zalecam wybór wydajności nie trzymając się mocno tej normy, należy ją uwzględniać lecz nie na siłę.

Ja bym podszedł inaczej do tematu:

Skupiłbym się na niższych biegach które mogą dłużej pracować bo są cichsze i kiedyś to powietrze przewentylują...

Stosunek wydajności do głośności powinien być na pierwszych biegach

45 dB przy około 250 m3/h

Jeżeli okap spełnia taki warunek na niższych biegach to jest to super sprzęt dobrze wentylujący

Oczywiście najlepiej aby wartość dB była jak najniższa :-)

Miłego wyboru okapów

witam

moim zdaniem należy wybierać okapy o szerokości 90 cm. Dlaczego?

Okapy 90 cm lepiej pochłaniają zapachy z wiadomych przyczyn

Okapy 90 cm wyglądają ładniej, tzn. mają lepsze proporcję stosunek wysokości do szerokości

Okapy 90 cm należy w kuchni traktować jako upiększający mebel, szczególnie okapy ze szkłem np. TENERIO 90, okap ten nada kuchni lekkość dzięki giętej szybie,

a poza tym na okapie 90 cm można więcej garnków postawić :-)

http://www.youtube.com/user/MrPierogimonster

Ja jestem na etapie robienia kuchni u stolarza, który namawiał mnie , aby dać do płyty 60ki okap 90kę. Twierdzi on, że wtedy wszystkie zapachy zostaną z płyty dokładnie pbrane i wygląda taki okpap estetyczniej, niż miałby być takiej samej szerokości jak płyta.......

Tak też zrobiłam :lol:

Hej

Widzę, że toczy się dyskusja odnośnie głośności okapu:)

Najważniejsza jest to, żeby okap był w miarę cichy na pierwszym i na średnim biegu. Na ostatnim zawsze będzie głośniejszy - bo i jego wydajność wzrośnie.

Do kuchni z salonem najlepiej wybierać okap najcichszy z dość dużą wydajnością po to by móc go najczęściej używać na średnich biegach, a na ostatnim tylko w momencie gdy chcemy szybko przefiltrowaćpowietrze w pomieszczeniu.

Np jeśli wybierzemy okap o max wydajności np. 820 m3 na IV biegu, to używając go na II i III biegu będzie miał głośność tylko ok. 50dB - a ta głośność nam na pewno nie będzie przeszkadzać:) Dla przykładu podam fajny model: http://www.okapykuchenne.pl/magneri_90_4_max-p33728.html

Ponad to okapy wbudowane w szafkę ( do zabudowy) są na ogół głośniejsze.

Wiem, że niektórzy stosuję specjalne maty wygłuszające szafkę.