Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Chciałbym tutaj dodać do wątka mojego poprzednika, iż nie koniecznie trzeba montować dwa okapy obok siebie. Przy duzych kuchniach z aneksami można zastosować TURBINĘ ZEWNĘTRZNĄ. W okapie wówczas nie ma silnika. Okap podłączony jest do turbiny zewnętrznej umiejscowionej np. na strychu,

Jedyną rzeczą jest, iż trzeba mieć miejsce aby mieć miejsce na tą turbinę zewnętrzną :-)

Mój kolega ostatnio wybudował dom i montował taką turbinę chyba symbol ZG 750 i jest bardzo zadowolony :-) mówił że jest to najlepszy gadżet w jego kuchni he he

Tylko kwestia ceny:) dwa wyjdą taniej:)

mr pierog czyli jesli okap ma 46dB, wydajność 520 to będzie ok? Chodzi o okap z franke, country scotland. Kuchnia połączona z salonem, razem 40 m2 czyli kubatura około 620 m3/h . Da radę prawda?

witaj, słuchaj, sprawa jest taka, podajesz mi wydajność na chyba max biegu a głośność na biegu pierwszym :-)

Podaj mi jaką okap ma wydajność przy głośności 46 dB?

Na pewno nie uwierzę w to, iż przy 520 m3/h okap ma 46 dB,

Przy 520 m3/h okap będzie hałasować jakieś 55 dB :-( Jak ja poszukiwałem sprzętu to często producenci podają głośność minimalną a wydajność maksymalną no ale to nie fair

Pytasz o okap franke, czy o ten Ci chodzi?

http://www.okapykuchenne.pl/country_scotland_fcs_902-p33632.html

Jeżeli tak to widzę, że okap jest okapem takim no, rustykalnym, wiesz co się obawiam przy takich okapach?

Miałaś kiedyś gitarę.... pewnie wiesz jak działa pudło rezonansowe! Silnik pracujący w takim okapie zawsze będzie głośniejszy niż byś ten silnik zapakowała do okapu nowoczesnego :-)

p.s. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pud%C5%82o_rezonansowe

No ale jak Ci się podoba to bierz, gdyż nie masz raczej innego wyjścia, przecież do kuchni rustykalnej nie powiesisz okapu nowoczesnego a w innych okapach też taka sytuacja będzie

Posiadam takowy. Jest głośny, ale ma niesamowitą wydajność. Coś za coś.

no fakt, coś za coś, ale lepiej wybrać jakiś kompromis, tzn, okap na pierwszych biegach pracuje cicho ale z mniejszą wydajnością i nam nie przeszkadza w kuchni podczas gotowania.

Jeżeli natomiast chcesz mieć dużą wydajność to po prostu włączasz okap na maxa, ja tak robię gdy goście mają do mnie przyjść, to włączam na TURBO i szybko mi okap wentyluje całe mieszkanie, nie tylko z zapachów kuchennych ale też np. wyciąga zużyte powietrze przez domowników :-) Niezłe co?

no fakt, coś za coś, ale lepiej wybrać jakiś kompromis, tzn, okap na pierwszych biegach pracuje cicho ale z mniejszą wydajnością i nam nie przeszkadza w kuchni podczas gotowania.

Jeżeli natomiast chcesz mieć dużą wydajność to po prostu włączasz okap na maxa, ja tak robię gdy goście mają do mnie przyjść, to włączam na TURBO i szybko mi okap wentyluje całe mieszkanie, nie tylko z zapachów kuchennych ale też np. wyciąga zużyte powietrze przez domowników :-) Niezłe co?

Ten okap o ktorym mowa na najwiekszej predkosci ma 49dB. Tak wynika z instrukcji. Wg Was jest to glosny okap?? Nie mam zadnego porownania gdyz nie korzystalem do tej pory z okapow.

nie uzyskawszy odpowiedzi na pytanie, ma wielką prośbę o udzielenie informacji: czy ma ktoś okap podszafkowy? czy jest wydajny (tzn. jaki model) i czy drogi w eksploatacji.

Niestety nie mam mozliwosc zamontowania okapu be obiegu wewnetrznego albo kominowego - raz mam wspolna wentylacje mechaniczna z innym mieszkaniem (blok z roku 1970...), dwa, nie mam miejsca na komin, bo kuchnia jest maleńka

Ja jestem na etapie robienia kuchni u stolarza, który namawiał mnie , aby dać do płyty 60ki okap 90kę. Twierdzi on, że wtedy wszystkie zapachy zostaną z płyty dokładnie pbrane i wygląda taki okpap estetyczniej, niż miałby być takiej samej szerokości jak płyta.......

Tak też zrobiłam :lol:

Nasz zalecił nam to samo. Posłuchaliśmy :D

Prawda,że na maksa wyciąga wszystko w okolicy. Nie mam potrzeby włączać na więcej niż 2 :)

Ten okap o ktorym mowa na najwiekszej predkosci ma 49dB. Tak wynika z instrukcji. Wg Was jest to glosny okap?? Nie mam zadnego porownania gdyz nie korzystalem do tej pory z okapow.

NIe mierzyłam, ale wiem, że czasami w instrukcjach nie zawsze jest prawda :wink: To raczej moja subiektywna ocena. Na pierwszym biegu jest cichy. ALe na 3 to już nieźle daje.

Zapach smazonego miesa usuwa dobrze dopiero na 3 biegu, niestety na 3 dziala tak glosno, ze wlasnych mysli nie slychac jak sie trzyma glowe nad plyta. W pokoju nie mozna sluchac muzyki, nie ma mowy o rozmowie pomiedzy gotujacym a siedzacym pare metrow od kuchni.

....bo sie Wam zachcialo robic kuchnie w salonie :wink:

mięso sie smaży non stop, nalesniki, placki, kalafiory, brokuly, kapuste na bigosik itp., więc problem jest bez przerwy.

Ryżem nikt nie bedzie żył non-stop.

Hej,

Chciałbym tutaj dodać do wątka mojego poprzednika, iż nie koniecznie trzeba montować dwa okapy obok siebie. Przy duzych kuchniach z aneksami można zastosować TURBINĘ ZEWNĘTRZNĄ. W okapie wówczas nie ma silnika. Okap podłączony jest do turbiny zewnętrznej umiejscowionej np. na strychu,

Jedyną rzeczą jest, iż trzeba mieć miejsce aby mieć miejsce na tą turbinę zewnętrzną :-)

Mój kolega ostatnio wybudował dom i montował taką turbinę chyba symbol ZG 750 i jest bardzo zadowolony :-) mówił że jest to najlepszy gadżet w jego kuchni he he

Tylko kwestia ceny:) dwa wyjdą taniej:)

Witaj popey111

nie wiem czy dwa okapy wyjdą taniej niż jeden okap z turbiną zewnętrzną? A dodatkowo dwa będą baaaaaaaaardzooooo hałasować