Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mrpierog. Nie każdy może zamontować turbinę zewnętrzną, niestety. Ale oba pomysły uważam za godne polecenia. Nie ma znaczenia na jakie rozwiązanie ktoś się w końcu zdecyduje. Tylko czemu piszesz że dwa okapy będą głośne? Może miałeś możliwość sprawdzenia takiego układu w działaniu?

Drodzy Forumowicze poradźcie jakiej szerokości okap zamontować w kuchni 60 cm czy 90 cm. Czy jest jakaś różnica. Jakie macie doświadczenia w tym temacie. Pozdrawiam

Poczytajcie sobie tutaj na temat okapów:

http://www.twojsprzedawca.boo.pl/news.php?extend.41.5

Dostałem tego linka od SemperSolus i naprawdę wiele się dowiedziałem na temat wyboru dobrego okapu do mojej kuchni.

mrpieróg dziękuję za wykład! Może faktycznie tak będzie, ale tak jak mówisz, do angielskiej (a raczej zangielszczonej) kuchni musi być taki nieco wiejski ;D Chyba że jest inna alternatywa... Kuchnie chcę białą albo bardzo jasną, ecru, czy kość słoniowa, jeszcze nie ten etap, ale wiemy że jasna, delikatna i prawie bez górnych szafek. Może ktos ma jakiś taki delikatny okap?

Renia

A do klasycznej kuchni, jakiś niezbyt nowoczesny kształt, to co byście polecili ?

Meble - akacja

lodówka i piekarnik z plytą gazową - srebrne

Okap - jaki ??? kremowy (do płytek) czy srebrny ?

plyta gazowa 5-palnikowa, więc 90-tka.

okap powinien być szerszy niż płyta grzewcza ale nie koniecznie, zależy to od mocy ślinika, Polecałbym okap MAGNERI 90.4 MAX Okap ten jest bardzo wydajny ze względu na silnik 4biegowy wysokiej jakości użytkuje go już jakiś czas i nie narzekam, jestem bardzo zadowolony, łatwy w obsłudze, ładny i stylowy designe, łatwo się go czyści

Używa ktoś "okrągłych" okapów? Mam na myśli wyspowe w kształcie walca.

Wymarzyłam sobie o taki: http://image.ceneo.pl/data/products/3545467/productToCategory.jpg

Teka Dot Isla IX (średnica 39cm)

Do tej pory bylam przekonana, że wybiorę Teka DH Isla (90cm), ale teraz przed zamówieniem się waham.

Mrpierog. Nie każdy może zamontować turbinę zewnętrzną, niestety. Ale oba pomysły uważam za godne polecenia. Nie ma znaczenia na jakie rozwiązanie ktoś się w końcu zdecyduje. Tylko czemu piszesz że dwa okapy będą głośne? Może miałeś możliwość sprawdzenia takiego układu w działaniu?

witaj, byłem kiedyś w sklepie i włączyłem dwa podobne okapy, ja jeden wyłączyłem to wtedy hałas był mniej intensywny, gdy włączyłem dwa to wtedy hałas był bardziej mocniejszy....

z innej beczki, hałas się nie dodaje czyli pewnie liczba decybeli będzie zbliżona przy jednym okapie do pracujących dwóch okapów, ale jakby wrażenie dla użytkownika jest wyraźniejsze i mocniejsze jak dwa okapy pracują :-)

witaj, byłem kiedyś w sklepie i włączyłem dwa podobne okapy, ja jeden wyłączyłem to wtedy hałas był mniej intensywny, gdy włączyłem dwa to wtedy hałas był bardziej mocniejszy....

z innej beczki, hałas się nie dodaje czyli pewnie liczba decybeli będzie zbliżona przy jednym okapie do pracujących dwóch okapów, ale jakby wrażenie dla użytkownika jest wyraźniejsze i mocniejsze jak dwa okapy pracują :-)

Czyli będzie cicho:) Dwa cicho pracujące będą cichsze niż jeden wyjec:). Dzięki za potwierdzenie:)

Nadejszla wiekopomna chwila i muszę wybrać okap;/

Okap ma wisieć w rogu nad płytą narożną. I teraz tak: jeśli wybiorę narożny okap wolno-wiszący, to zapłacę za niego 2500 zł i na ścianie obok nie powieszę wtedy szafek. Przynajmniej tak usłyszałam od pana od mebli kuchennych, że okap taki jest ozdobny i z drugiej strony się go nie zabudowuje bo traci urok.

Jeśli kupie okap podszafkowy , to wydam 300 zł :D i będę miała szafkę nad okapem a raczej okap w szafce.

Biorąc pod uwagę cenę skłaniam się ku opcji drugiej. I teraz: HELP! Pomóżcie mi wybrać okap podszafkowy, ładniusi czarniusi z inox-em lub sam inox lub samą czerń:D

Siękuję 8)