Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Forumowicze potrzebuję pomocy.

Zamierzam zainstalować w kuchni coś takiego (przykładowy) http://www.franke.pl/franke-40346-fsw-908-tc-bk-xs.html

Mam możliwość wbudowania kształtki w ścianę gdyż do komina jest ok 2m.

Nie wiem ja jakiej wysokości usytuować wlot "dziurę" w ścianie

90cm (blat), kuchenka gazowa - to ok 50cm nad nią, wysokość okapu to też około 50cm, czyli minimum 2,1 - oś wlotu.

Czy jak zrobię oś na wysokości 2,35cm to będzie za wysoko?

Potrzebuję pilnie pomocy.

Z góry dziękuję

• 3 weeks później...

Mam otwartą kuchnię na salon 50m2 chcę wybrać bardzo dobry okap w granicach max 2500,00 zł Bardzo podobają mi się skośne poniżej zdjęcie Wydajność wyciągu: 900 m3/h Poziom hałasu [dB]: 49

Mój stolarz twierdzi jednak że nie spełniajaą one swojej roli, jesli to prawda ewentualnie mógłby być taki jak na kolejnym zdjęciu

Pomóżcie ważne żeby dobrze wyciągał zapachy i był w miarę cichy. Na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę?

productToCategor&#12.jpg

productToCategor&#12.jpg

• 3 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Oglądając w sklepie okapy podszafkowe zauważyłem, że na ich górnej powierzchni są otwory, jakby do rury do komina.

Tak jak tu:

http://img259.imageshack.us/img259/7146/okap1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jak to jest, trzeba je do czegoś podłączać? Nie mam takiej możliwości...

I jaki niedrogi okap podszafkowy możecie polecić? Szerokość 60cm, INOX. Mastercooka nie biorę pod uwagę, ma u mnie krechę.

Musisz sprawdzić w specyfikacji czy okap działa jako wyciąg (musi być podłączony do kanału wentylacyjnego) czy jako pochłaniacz (bez konieczności podłączania do kanału; tutaj filtr węglowy zatrzymuje wciągany z powietrzem syf i okap wypuszcza to "oczyszczone" powietrze z powrotem do pomieszczenia) Niektóre okapy mają te 2 funkcje w jednym - można je stosować jako wyciąg lub jako pochłaniacz, w zależności od potrzeby.

proponuję abyś zapodał projekt i wówczas otrzymasz wiele propozycji ro\związań

Hmmm, jak pisałem - kuchnia jest w fazie projektu i potencjalni wykonawcy pytają jaki chcę okap, a ja nie wiem jaki bo nie wiem, który mogę zastosować...

Teraz w starych meblach mam taki stary teleskopowy, zajmujący połowę wnętrza szafki...