Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te filtry to nic innego jak gęsta, cienka siatka u mnie formatu A4 - kartki papieru.

I teraz 5 warstw to 5 cienkich siatek spiętych razem.

Na tych siatkach osadza się tłuszcz i kurz podczas pracy okapu i dzięki temu cały ten syf nie obkleja wiatraka wewnątrz, który robi ciąg.

W mieszkaniu mieliśmy 3 warstwy i było oki, teraz mamy 5 warstw i też jest oki.

Im więcej warstw tym lepiej, tłuszcz jest bardziej wyłapywany, ja mam 5 warstw i jest ok, okap ma dość sporą moc no i często gotuję. Jak ściagam filtry do mycia to wewnątrz okapu jest czysto - bez tłuszczu.

Moja mama ma okap, którego filtry aluminiowe mają 3 warstwy i też nie narzeka.

• 4 weeks później...

Witam:) Mam ochotę kupić okap firmy Elica: Star lub Victoria VT. Sa to bardzo drogie okapy, martwie się ich czyszczeniem, chociaz w jakimś sklepie powiedziano mi, że rozkłada się go na 3 częsci i myje w zmywarce.

Czy ktoś może coś wie na ten temat??? Moze ktoś ma u siebie te okapy?? Bardzo proszę o jakieś rady i wskazówki

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam. Ten okap mam od roku- jest piękny, wszystko działa bez zarzutu, wydajność bardzo dobra, cichy, a szkło jak to szkło- dobra szmatka do przodu;) firma z tego co się orientuje z Łańcuta, a okap wyprodukowany w Polsce

Temat dla założyciela być może już nieaktualny, ale wypowiem się, gdyż sama taki okap posiadam (tyle że w wersji czarnej) - może komuś innemu się przyda ;) Faktycznie wygląd ma nienaganny, też mi się bardzo podoba, ale jakoś nie mogę się zgodzić z tym że jest cichy :no: - na 3cim biegu chodzi już dość głośno a na 4tym to już własnych myśli nie słychać :p (dodam że nie mam porównania do innych okapów bo to mój pierwszy) Kuchnię mam otwartą na salon/jadalnię i przy włączonym okapie na 3lub4 biegu nie da się oglądać tv ani spokojnie rozmawiać :( W rezultacie używam okapu sporadycznie, czasem przy większym gotowaniu wolę uchylić okno niż słuchać tego szumu. Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie o szczelinę, bo okap przy włączaniu należy otworzyć do góry (cała dolna połowa) więc nie wciąga jedynie tą szczeliną co widać przy zamkniętym okapie. Szkło czyści się bardzo łatwo (ja używam samej wody i ścierki z mikrofibry)

• 1 month później...

A co powiecie na model do zabudowania w szafce?

Chcemy sobie taki sprawić:

Okap Elica ELIBLOC HT GR/A/60

okap podszawkowy do zabudowy

kolor srebrny

sterowanie suwakowe

prędkości 3

wydajność IEC 600 m3/h

wydajność max 660 m3/h

ciśnienie 410 Pa

poziom hałasu max 69 dB(A)

poziom hałasu min 54 dB(A)

moc 255 W

oświetlenie halogenowe 2x20 W

szerokość 600 mm

wersja wyciąg

dostępny w wersji pochłaniacz (dodatkowe akcesoria)

średnica wylotu 150 mm

aluminiowy filtr tłuszczowy

http://www.bestagd.pl/galerie/o/okap-elica-elibloc-ht-gr_799.jpg

• 3 weeks później...

bardzo proszę o poradę w sprawie wyboru wyciągu kominowego do kuchni-kuchnia ma około 12m2 (wysokosc: 2,6m) i nie ma okna (jedynie 2 drzwi).

Zależy mi na dobrym wyciągu, możliwie cichym ale tez nie najdroższym-mogę przeznaczyć na niego maks 700-800zł. Napewno jakiekolwiek szkło w obudowie okapu odpada i na dodatkach typu timery czy sterowanie elektroniczne tez mi nie zależy

zastanawiam sie nad zakupem np. Teki DB60 (ma w miarę dobre parametry-czy wyciąg o wydajności 500m3/h bedzie wystarczający?) Czy może lepiej wybrać coś z innej firmy Faber, Mastercook?

Proszę opinie i ewentualne inne propozycje

Ja polecam okapy Globalo. Sama mam od nich kominowy właśnie - i nie mogę się nachwalić. ;) Jest bardzo cichy i świetnie prezentuje się w nowoczesnym wnętrzu. Minusem jest niestety cena. W tym przedziale się nie zmieścisz, ale jakość naprawdę świetna. Edytowane przez anka789

bardzo proszę o poradę w sprawie wyboru wyciągu kominowego do kuchni-kuchnia ma około 12m2 (wysokosc: 2,6m) i nie ma okna (jedynie 2 drzwi).

Zależy mi na dobrym wyciągu, możliwie cichym ale tez nie najdroższym-mogę przeznaczyć na niego maks 700-800zł. Napewno jakiekolwiek szkło w obudowie okapu odpada i na dodatkach typu timery czy sterowanie elektroniczne tez mi nie zależy

zastanawiam sie nad zakupem np. Teki DB60 (ma w miarę dobre parametry-czy wyciąg o wydajności 500m3/h bedzie wystarczający?) Czy może lepiej wybrać coś z innej firmy Faber, Mastercook?

Proszę opinie i ewentualne inne propozycje

Z tego co piszesz wynika że potrzebujesz okapu o wydajności max jakieś 350 m3/h więc okap o którym wspominasz będzie ok.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...