Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

Ja jak zmieniałam okap, to w grę wchodził tylko taki o szerokości 50 centymetrów, gdyż tyle miałam na niego miejsca. Dobrą okazję znalazłam na stonie medialux.pl. Mają tam naprawdę duży wybór. Wcześniej rozglądałam się po sklepach, ale wybór był naprawdę marny.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Warto zabudowywać okap?? te do zabudowy są niby tańsze, czy jest jakaś między nimi różnica poza ceną?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. W moim przypadku do podjęcia decyzji o zabudowie zdecydowała mała kuchnia i niewielka zabudowa. Nie wiem czy estetyczniej to wygląda, bo w większych kuchniach bardzo podobają mi się okapy wolno wiszące. Wybór jest ogromy. W okapach zabudowanych nie ma tak wielkiego wyboru. Ja zdecydowałam się na okap Siemens LB54564 (całkowicie zabudowany, bez wysuwnej szuflady). W ciągu szafek zupełnie go nie widać. Schowany w szafce nie zabiera miejsca, a w mojej małej kuchni każda szafka była na wagę złota ;-) Okap jeszcze nie używany ale podłączony. Na trzecim "biegu" naprawdę ciągnie. Decyzja należy do Ciebie... Wizualnie bardziej podobają mi się okapy wolno wiszące. Gdyby nie to, że mam małą kuchnię wybrałabym pewnie tubę ;-) Jeśli chodzi o parametry, to myślę, że są porównywalne.

Edytowane przez Limonka78

witam, szukamy okapu do naszej kuchni, mamy upatrzony piekarnik i płytę gazowa boscha w kolorach czerni i pojawił się problem z okapem. Ciezko dobrać cos w miarę rozsądnej cenie. natrafiliśmy na coś takiego http://www.euro.com.pl/okapy/mpm-mpm-60-ov-12e.bhtml#opis, kolor nam pasuje ale dziwi trochę kształt, czy takie okapy dobrze spełniają swoja funkcje?

• 2 months później...
  • 1 month później...
podzielcie się doświadczeniami, jak to jest z tym okapem. Aktualnie w kuchni w bloku nie mam żadnego okapu. Wiadomo jka coś się smaży czuc to w całym domu. Szafki też trzeba czyścić specjalnym środkiem antytłuszczowym. Czy przy okapie jest duża różnica jeśli chodzi o sprzątanie? Czy uruchamiacie okap przy każdym gotowaniu czy tylko przy bardziej "zapachowych" potraw. Jestem troche do tyłu z nowinkami, ale jak to jest z hałasem przy uzytkowaniu?

• 2 months później...
Właśnie planujemy kupić jakiś okap i chociaż myśleliśmy, że będzie z tym łatwiej niż z innymi sprzętami, to, jak się okazuje, wcale tak łatwo nie jest. W zasadzie, to nie bardzo orientujemy się, co jest teraz modne, co się dobrze sprawdza. Okap powinien być tak szerokości 50-60 cm. I jeśli by się dało, to jednak w przystępnej cenie.

• 2 weeks później...

Witam

czy może ktoś zaproponować okap kuchenny do zabudowy regipsowej, jakoś nic nie mogę znaleźć w necie. Mam w kuchni wyspę i wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie tańsze od okapu wyspowego, bo te które mi się podobają są powyżej 2.000 zł. Trzeba się na coś zdecydować, niedługo przychodzi gość od karton-gipsów i muszę znać wymiar takiego okapu. Pomóżcie Drodzy Forumowicze :D

pozdrawiam

Gosia

Witam

czy może ktoś zaproponować okap kuchenny do zabudowy regipsowej, jakoś nic nie mogę znaleźć w necie. Mam w kuchni wyspę i wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie tańsze od okapu wyspowego, bo te które mi się podobają są powyżej 2.000 zł. Trzeba się na coś zdecydować, niedługo przychodzi gość od karton-gipsów i muszę znać wymiar takiego okapu. Pomóżcie Drodzy Forumowicze :D

pozdrawiam

Gosia

Napisz coś więcej, wielkość kuchni, budżet :)

Porządny okap to i tak koszt około 1200-1500 więc nie wiem czy uda się zaoszczędzić. Zawsze jednak można pokombinować podaj jeszcze wymiary jakie ma mieć cała obudowa z karton gipsu.

Kuchnia ok.12 m2, otwarta na jadalnię, oddzielona od niej właśnie wyspą, jadalnia ok.12 m2, a dalej salon ok 30 m2. Obudowę z karton-gipsu dopasujemy do wybranego już okapu, sufitów jeszcze nie robiliśmy w kuchni. Kombinujemy z tym okapem dlatego, że mamy podciąg nad wyspą i chcemy jakoś to zabudować. A wydać to chcemy tak do 1 tys. zł...

Dzięki za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam:)

• 2 weeks później...

Pomarudzę chwilkę może :)

Potrzebuję porady z okapem. Sam już chyba nic nie wymyślę. Utknałem w martwym punkcie pod hasłem "nie mam pojęcia". Kuchnia blokowa w granicach 11m3 czyli malutka czyli wydajność okapu ma drugorzędne znaczenie bo nawet 100 by wystarczyło.

Jako że blok to okap kominowy w grę nie wchodzi. Rozpatrywane są okapy podszafkowe. Zauważyłem że można je podzielić na takie grupy:

- wystające spod szafki

- teleskopowe czyli wystają spod szafki wtedy kiedy działają bo się wyciąga jedną z części

- takie co nie wystają bo są wbudowywane w szafkę i praktycznie ich nie widać

W pierwszych 2 przypadkach muszę sie martwić o wygląd, kolor ma znaczenia - taki okap w naszym wypadku musiałby być czarny. W trzecim przypadku kolor mnie nie interesuje bo okap jest praktycznie niewidoczny.

Czy jak na razie dobrze to rozgryzłem ? :) Jeśli nie to mnie poprawcie. Jeśli tak to fajnie. I teraz problem główny - jeśli czarny to jaki ? Jeśli taki zupełnie schowany to jaki ? Jak wspomniałem wcześniej - wydajnośc na wysokim poziomie jest zbędna. Cena jak najniższa.

• 2 weeks później...

Ostatecznie zdecydowałam się zrobić okap zabudowany, bo nie mogę znaleźć gotowego, który by spełniał wszystkie parametry. Zależy mi przede wszystkim, żeby był cichy i niedrogi,a wydajnośc pow. 500 m3. Wstępnie rozważam SIEMENS LB 75564, bo przy normalnym używaniu ma do 59 ale na trybie intensywnym ponoć ma az 70 db. Mam went.mech, więc czy często będę używać trybu intensywnego?

Jakie inne wkłady możecie polecić?

Uff, niektórzy podają tu spore sumy - jak na obecny stan mojej kieszeni - czy naprawdę nie da się znaleźć czegoś za kilkaset złotych do niedużej kuchni? Nie wiem, czy to duże wymagania, ale chodzi przede wszystkim o to, żeby sprzęt był cichy, solidny, może być ewentualnie wyposażony w sterowanie sensorowe i wskaźniki nasycenia filtrów. Ktoś coś poradzi?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...