Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

Dopisuję się do przedmówcy sprzed paru postów. Ktoś ma orientację w tym, jak to wygląda wśród tych okapów po bardziej rozsądnej cenie? Który z nich wart jest uwagi? No i co lepiej: teleskopowy czy kominowy?

Nie ma czegoś takiego jak lepszy: teleskopowy będzie tańszy i mniejszy, zmieści się a kominowy będzie większy ale lepiej będzie się prezentował w kuchni, nowocześnie. Z marek polecam amikę

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taki wysuwany, teleskopowy. Mam taką niestandardową szafkę, że nie mieści się żaden :(

Trzeba zmierzyć "na żywo"... wiem ze mam na magazynie okapy które maja specjalnie o kilka mm węższą listwę czołową żeby nie zahaczać drzwiczek szafek obok. pytanie jeszcze czy ten wymiar dotyczy tylko listwy czy całego korpusu.

• 1 month później...

Witam,

Potrzebuję pomocy w wyborze okapu. Moja kuchnia ma wymiary 2,5 x 4,2 x 2,6 m. Prowadzą do nie dwa wejścia bez drzwi - jedno prowadzi do salony około 35 m2, drugie do przedpokoju/holu. Jaką wydajność powinien miec okap w takim wypadku. W oko wpadły mi dwa modele: AEG DD 8861-M i ELECTROLUX EFC 60244X. Jak widac oba różnią sie dyajnością. Czy to, że kuchnia jest półotwarta ma znaczenie i barć AEG czy sugerować się kubaturą samej kuchni i barć Electrolux'a? Ewentualnie może jest sens kupić AEG i żeby nie chodził na maksymalnych obrotach - wtedy poziom hałasu będzie mniejszy?

Dzięki za wszytkie odpowiedzi i pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, mam pytanie

czy ktoś mógłby wyrazić opinie i doradzić w wyborze okapu: samsung HB6247SX? oraz kuchenki mastercook KGE7345Xplus?

dodam, że sprzęt ma być w tak zwanej"brudnej kuchni" , głównie chodzi mi o awaryjność jakość w stosunku do ceny, z góry dziękuje

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mamy sprzęt z Siemensa i generalnie jesteśmy bardzo zadowolenia,natomiast pochłaniacz to super patent:no:

Pękło mi szkiełko przy wymianie zarówki-zadzwoniłam do Siemensa żeby uprzjmie mi taki przysłali-pani mi powiedziała ze oni nie maja i ze to trzeba cały dolny panel kupic za 280 złotych!!!!

Po co się pytam...Zamówiłam szkiełko u szklarza za 10 złotych...

Modelu nie pamiętam ale przestrzegam:lol2:

DSC04186.jpg

• 3 weeks później...

Witam,

chcę kupić niedrogi okap kominowy mocowany do ściany (typu TUBA). W domu mamy wentylację mechaniczną a okap będzie podpięty bezpośrednio do komina i będzie działał jako wyciąg.

Co możecie polecić?

http://images65.fotosik.pl/125/43ec0c498414907bmed.jpg

W oko wpadły mi 2 produkty:

OKAP FRANKE TUBA FTU3805XS

Okap przyścienny FABER ECLIPSE X 37

• 2 weeks później...

Witam!!!

Jak zawsze zwracam się do was z pewnym problemem. Podczas wyceny mebli kuchennych stolarz poinformował mnie iż okap podszafkowy nie musi mieć odprowadzenia do przewodu wentylacyjnego. Ponieważ jego zdaniem jest to zbędne a w dodatku dzięki temu zabiegowi oszczędzamy miejsce w szafkach oraz problem z ciągnięciem rur. Pan fachowiec twierdzi, że najważniejszą funkcją okapu jest zbieranie tłuszczu na zewnętrznych filtrach a dodatkową wydmuchiwanie zapachów z pomieszczenia i to nie do końca. Bowiem powietrze przechodzi przez filtr i w tym procesie jest oczyszczane. Jednym słowem wydmuchiwane powietrze na zewnątrz jest oczyszczone z zapachów więc dlatego nie ma potrzeby podłączania okapu.

Nie wiem co o tym myśleć czy to jest prawdą. Czy może ktoś pomóc mi zweryfikować teorię Pana stolarza, że jest to informacja specjalnie pomijana przez sprzedawców.

z góry dziękuje za każdy post : )

Witam!!!

Jak zawsze zwracam się do was z pewnym problemem. Podczas wyceny mebli kuchennych stolarz poinformował mnie iż okap podszafkowy nie musi mieć odprowadzenia do przewodu wentylacyjnego. Ponieważ jego zdaniem jest to zbędne a w dodatku dzięki temu zabiegowi oszczędzamy miejsce w szafkach oraz problem z ciągnięciem rur. Pan fachowiec twierdzi, że najważniejszą funkcją okapu jest zbieranie tłuszczu na zewnętrznych filtrach a dodatkową wydmuchiwanie zapachów z pomieszczenia i to nie do końca. Bowiem powietrze przechodzi przez filtr i w tym procesie jest oczyszczane. Jednym słowem wydmuchiwane powietrze na zewnątrz jest oczyszczone z zapachów więc dlatego nie ma potrzeby podłączania okapu.

Nie wiem co o tym myśleć czy to jest prawdą. Czy może ktoś pomóc mi zweryfikować teorię Pana stolarza, że jest to informacja specjalnie pomijana przez sprzedawców.

z góry dziękuje za każdy post : )

Jest w tym ziarnko prawdy.

Fakt 1. - Tak, filtry przeciwtłuszczowe

Fakt 2. - Tak, okap nie podpięty do kratki musi (powinien) mieć założone filtry węglowe celem pochłaniania zapachów.

Fakt 3. - Tak, podpinając okap do kratki tracisz trochę miejsca w szafce nad okapem ale... jest też to trochę dodatkowej roboty dla stolarza (jeśli wiesz co mam na myśli)

Fakt 4. - Okap podpięty do kratki pomaga jeszcze w temacie wilgoci w kuchni w czasie intensywnego gotowania.

Jest w tym ziarnko prawdy.

Fakt 1. - Tak, filtry przeciwtłuszczowe

Fakt 2. - Tak, okap nie podpięty do kratki musi (powinien) mieć założone filtry węglowe celem pochłaniania zapachów.

Fakt 3. - Tak, podpinając okap do kratki tracisz trochę miejsca w szafce nad okapem ale... jest też to trochę dodatkowej roboty dla stolarza (jeśli wiesz co mam na myśli)

Fakt 4. - Okap podpięty do kratki pomaga jeszcze w temacie wilgoci w kuchni w czasie intensywnego gotowania.

Jak zawsze dziekuję Bayzone za fachową pomoc. Lecz ze względu na nieprzywidziane okoliczności musze się wstrzymać z wyborem ale na pewno wrócę prosić o radę.