Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

witam serdecznie,

Jestem na etapie wyboru okapu. Z racji aneksu kuchennego chciałabym,żeby był jak najcichszy, ale jednocześnie miał dużą wydajność (wiem, że te dwie rzeczy nie za bardzo idą w parze, chodzi mi o znalezienie optymalnego rozwiązania :)) Okap ma być podszafkowy. Czy możecie mi doradzić coś z aktualnie dostępnych produktów? Ostatnio wpadł mi w ręce taki model Samsung HB6247SX. Może ktoś z Was wie, czy jest to dobry produkt? Z góry dziękuję za odpowiedź. Nie pogniewalabym się, gdyby wypowiedział się któryś z obecnych tu ekspertów :)

Pozdrawiam:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Podpowiedzcie prosze, bo w watku sie nie moge doszukac: Mam juz kupiony i eksploatowany okap, ale ma zdecydowanie za duza wydajnosc i generuje przy tym spory halas. Probowal ktos opcji zmniejszenia obrotow wentylatora/turbiny w okapie poprzez modyfikacje parametrow zasilania np? Najnizszy bieg spokojnie mogl by miec polowe obecnej wydajnosci.

Zastosowanie zwyklego sciemniacza oczywiscie zgodnie z przewidywaniami te obroty zmniejsza, ale silnik zaczyna ladnie buczec. Moze jakies zastosowanie falownika na zasilaniu?

Podpowiedzcie prosze, bo w watku sie nie moge doszukac: Mam juz kupiony i eksploatowany okap, ale ma zdecydowanie za duza wydajnosc i generuje przy tym spory halas. Probowal ktos opcji zmniejszenia obrotow wentylatora/turbiny w okapie poprzez modyfikacje parametrow zasilania np? Najnizszy bieg spokojnie mogl by miec polowe obecnej wydajnosci.

Zastosowanie zwyklego sciemniacza oczywiscie zgodnie z przewidywaniami te obroty zmniejsza, ale silnik zaczyna ladnie buczec. Moze jakies zastosowanie falownika na zasilaniu?

Jestem na etapie wyboru AGD do kuchni ,po prosbie podpowiedz jaka wydajnosc jest optymalna w uzytkowaniu w stosunku halas/skutecznosc ? A moze konstrukcja okapu kuchennego tez ma znaczenie, lub marka :confused:

Jestem na etapie wyboru AGD do kuchni ,po prosbie podpowiedz jaka wydajnosc jest optymalna w uzytkowaniu w stosunku halas/skutecznosc ? A moze konstrukcja okapu kuchennego tez ma znaczenie, lub marka :confused:

Mnie nie pytaj, bo ja przy wyborze dalem doopy. Zaufalem parametrom podawanym przez producenta.

Przy okapach z ktorymi mialem do czynienia zawsze byl jeden problem. One maja 3 biegi najczesciej:

1) Ogromnie szybko i glosno

2) Jeszcze szybciej i glosniej

3) Najglosniej i najszybciej

Moj to jakis Mastercook. Modelu nie pomne, bo ze 2 lata temu kupowany. Jak bym wiedzial, ze sa na rynku modele ktore spelnia moje oczekiwania, to bym tego wywalil i kupil sobie nowy, ale to jednak duze ryzyko ("Zamienil stryjek siekierke na kijek"). Postaram sie go nieco "zmoderowac" przycinajac mu zasilanie.

http://allegro.pl/regulator-obrotow-falownik-do-silnika-jednofaz-i3892177646.html

Nie wiem tylko, czy to bedzie skuteczne dzialanie. :)

Chcialem abys zagrypsowal marke tego okapu,ale pewnie wszystkie maja ten sam bol (halas) Szukam teraz takich co by mialy silnik niezalezny, i pomyslalem aby takowy,, zmotac" w kanale wywiewnym na stryszku:stirthepot: i nic jeszcze nie trafilem...

są takie w ofercie chociażby marki Faber, Elica czy Nodor

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Witam,

od tygodnia zastanawiam się nad okapem (pochłaniacz) na ten moment rozważam dwa modele:

Okap Samsung HB6247SX

Okap Teka CNL1 2002

który polecacie?

Podpinam się do pytania :) Zastanawiam się czy kupić jeden z tych okapów czy warto jednak dołożyć ok. 200zł i kupić TEKA CNL1 3000 ?