Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o pomoc w dobrze wydajności okapu. Kuchnia otwarta na salon,gdzie kuchnia ma powierzchnię 11m2 a salon 31m2. Planuje zainstalowanie okapu teleskopowego.

wielkość salonu nie ma znaczenia, wydajność max. na poziomie 450-600 m3/h w zupełności wystarczy - bardziej martwiłbym się głośnością :cool:

• 2 weeks później...

Witam, czy moglibyście mi polecić okap-pochłaniacz, 90 cm szerokości, skośny, czarna szyba, jak najbardziej płaska, gdzie nie ma potrzeby otwierania tego okapu, tylko zapachy wysysane są przez szczeliny?

Nie możemy podłączyć się do komina, bo mamy rekuperację, ale nad pochłaniaczem zamontowany jest anemostat,

żeby opary, nieprzyjemne zapachy były filtrowane przez pochłaniacz z filtrem węglowym, a później wciągane, po uprzednim oczyszczeniu przez reku.

Jaką wtedy powinniśmy mieć wydajność?

Kuchnia otwarta na salon, kuchnia 10, 5 metra, do tego 50 metrów jadalnia z salonem.

Bardzo nie podoba nam się jak wygląda taki okap po "otwarciu", zastanawiamy się, czy będzie spełniał swoją rolę "zamkniety", a otwierany ewentualnie przy gotowaniu/smażeniu wyjątkowo śmierdzących potraw?

Znaleźliśmy taki okap, Faber Coctail, w ogóle nieotwierany, ale po pierwsze ma on tylko 80 cm, a my chcemy 90 cm, a po drugie ma lekko zaokrąglony kształt, który nie do końca nam odpowiada.

Proszę o pomoc, cena okapu najlepiej do 2500 zł( a już najlepiej trochę mniej ;) )

Witam, czy moglibyście mi polecić okap-pochłaniacz, 90 cm szerokości, skośny, czarna szyba, jak najbardziej płaska, gdzie

nie ma potrzeby otwierania tego okapu, tylko zapachy wysysane są przez szczeliny?

(..)

Proszę o pomoc, cena okapu najlepiej do 2500 zł( a już najlepiej trochę mniej ;) )

Franke Maris FMA 905BK - idealnie się sprawdzi - jest dobry i cichy, poza tym to jeden z niewielu okapów dekoracyjnych - czyli domyślnie przygotowany do tego co potrzebujesz - fabrycznie w komplecie dostaje się filtr węglowy - a sam okap jest montowany bez osłony kominowej (można ją ewentualnie dokupić jako dodatek - ale nie ma potrzeby

http://www.franke.com/content/kitchensystems/pl/pl/home/produkty/bymodelrange/okapy/maris/fma_905_bk/110_0197_422_detail.html

Dzięki Bayzone, widzę, że radzisz mi na wielu frontach :)

Właśnie wczoraj znalazłam ten okap, sliczny jest,tylko, że też go trzeba otwierać, a wtedy traci na urodzie.

Ale piszą na stronie, że zasysanie szczelinowe, czyli to znaczy, że do normalnego gotowania pracuje dobrze bez otwierania, a otworzyć trzeba tylko do megasmażenia?

I czy po prostu muszę się z tym pogodzić, że prawie wszystkie skośne otwiera się mniej lub więcej kiedy chce się osiągnąć max efekt?

Dzięki Bayzone, widzę, że radzisz mi na wielu frontach :)

Właśnie wczoraj znalazłam ten okap, sliczny jest,tylko, że też go trzeba otwierać, a wtedy traci na urodzie.

Ale piszą na stronie, że zasysanie szczelinowe, czyli to znaczy, że do normalnego gotowania pracuje dobrze bez otwierania, a otworzyć trzeba tylko do megasmażenia?

I czy po prostu muszę się z tym pogodzić, że prawie wszystkie skośne otwiera się mniej lub więcej kiedy chce się osiągnąć max efekt?

Zasysanie szczelinowe - czyli pracuje zamknięty - otwierasz żeby dostać się do filtrów przeciwtłuszczowych żeby je wyjąć i umyć.

Jak się podoba to brać. :)

• 1 month później...

chyba nigdy nie wybiore okapu.pojechalismy do Wawy,do salonu,ktory ma mnostwo okapow i mojemu mezowi bardzo sie nie podoba ten Franke Maris,zreszta fakt,ze jest glosny i ma tylko 660m3/h

spodobal nam sie niewiele drozszy Elica vertigo,bylby za 3600 zl,ale jest dosc glosny i ma tylko 650 m3/h.

To juz pan nam doradzal Falmec quazar,ktory jest cichutki,ma 800 m3/h i cena 3150 zl,ale nie do konca nam sie podoba bo to taka wielka kolumbryna,tylko przod ma czarny a boki srebrne no i podswietlenie na niebiesko,ktore bedzie mi sie gryzlo z czerwonym podswietleniem plyty.Ale sprzedawca go chwalil,ze super wydajnosc przy cichej pracy i dobra cena.Ale najpiekniejszy,idealny to Faber black tie,najcichszy,wydajnosc 860m3/h ale szerokosc tylko 80 cm a bedziemy mieli plyte 80 cm,wiec fajnie by bylo wziac okap 90 cm.

No i cena powalajaca-4100.warto tyle zaplacic za ten okap? Troche traktowalam zakup okapu po macoszemu,jako najmniej istotny zakup sprzetu do kuchni,ale teraz sobie mysle,ze skoro ma dzialac tylko jako pochlaniacz,bo ze wzgledu na rekuperacje nie mozemy sie podlaczyc do komina to chyba dobrze,zeby mial jak najwieksza wydajnosc,rownoczesnie bedac cichym.

Doradzcie co robic

sory za brak polskich znakow ale pisze z trasy,z telefonu

(...)

matko i córko... jakim cudem 650-660 m3/h to dla Was mało ??

80 cm. nie będzie źle wyglądał nad 80cm płytą - na pewno lepiej niż 60cm :)

P.S. jest jeszcze ciekawy 80cm Siemens - też stosunkowo cichy

http://www.siemens-home.pl/produkty/okapy/okapy-kominowe/LC86KA670.html